A Kotaku értesülései szerint a Sony következő generációs konzolja valamikor 2013-ban, az ünnepi szezon környékén fog megjelenni, a céghez tartozó fejlesztők pedig már az év elején megkapták az eszközkészleteket, majd azok frissített változatait, így elvileg semmi sem állhat annak útjába, hogy a premierre a nagyágyúnak számító Sony-csapatok előálljanak egy-egy játékkal.

A nevét elhallgató, de korábban pontos adatokat szolgáltató bennfentes szerint a gépben egy AMD x64 CPU dolgozik egy, a Southern Islands-családhoz tartozó AMD grafikusmag társaságában, mely 4096x2160 felbontásban tudja futtatni a játékokat, illetve 3D-s effektek mellett nem okoz gondot a HD, tehát az 1920x1080 felbontás. A konzol azonban nem támogatja a PlayStation 3-ra írt játékokat, illetve korlátozza a használt programokat is.

A használt játékok tiltása állítólag úgy működik, hogy a Blu-Ray lemezen megvásárolt, vagy a PSN hálózatáról letöltött programot csatolni, majd aktiválni kell a profilunkhoz. A programot ezután feltelepíthetjük a merevlemezünkre, vagy (lemezes kiadás esetén) digitális játékként jelölhetjük meg, hogy később bármikor letölthessük, de ha továbbadjunk a játékunkat, az, akinek odaadtuk, csak a tartalom egy részét élvezheti mindaddig, amíg nem fizet x összeget a játék feloldásához.

Érdekesség egyébként, hogy az Orbis név latinul kört jelent, ha pedig mellé rakjuk a cég új kézi konzoljának a nevét, akkor az Orbis Vita (Orbis Vitae) kifejezést kapjuk, ami az élet körforgását jelenti. Vajon az Orbis csak egy kódnév, vagy fontos szerepet játszik majd a Vita?