A konzolok tulajdonképpen kizárólag játékoknak szentelt platformok. Nyilván ez alapján egy konzolnak olcsóbbnak kellene lennie, mint egy személyi számítógépnek, mára ez az arány korántsem biztos, hogy releváns. Bár a konzolok továbbra is nagyszerű szórakoztató felületek, nem nevezhetjük őket olcsónak. A legalább két kontrollerből álló PS vagy Xbox alig kerül kevesebbe, mint egy jó PC, amelyet munkára, internetezésre és kommunikációra is használhatsz majd. De vajon a multifunkcionalitás paramétereitől jobb egy számítógép, mint egy konzol? Nehéz erre a kérdésre egyértelműen válaszolni, mert minden játékosnak mások az elvárásai és igényei. Vannak, akik úgy döntenek, hogy mindkét eszközt megvásárolják, mások úgy döntenek, hogy minimalizálják kiadásaikat, és a PC-t választják. Vannak olyanok is, akik csak a konzolhoz hajlandók nyúlni, ha játékról van szó. Ahhoz, hogy ebben a kérdésben jól döntsünk, érdemes összehasonlítani mindkét megoldás előnyeit és hátrányait.

A konzol előnyei és hátrányai

A konzol kifejezetten a játékosok számára kifejlesztett eszköz, amelyet csak szórakoztatásra használnak, és talán ezért is nehezebb elfogadni a viszonylag magas árát. A konzolon való játék azonban nagyon magas szintű kényelmet kínál. Mivel használata közben nem kell az asztalnál ülni, jóval nagyobb szabadságot biztosít, ami kimondottan hasznos sport- vagy harcjátékok esetén. Mivel a konzol televízióhoz csatlakoztatva használható, így igazán nagy és rendkívül jó minőségű képernyővel kalkulálhatsz. A különféle kontrollerek is a komfortszint emelését szolgálják, és nem elhanyagolható indok az sem, hogy a játékok nagy része csak konzolon érhető el. A hátrány egyértelműen az árkérdés tematikája, és persze az, hogy nem kínál olyan széles funkcionalitást, mint egy számítógép. Kukacoskodásként felhozható, hogy a túl nagy képernyő kényelmetlen lehet a stratégiai játékokhoz, de ez tényleg csak szőrszálhasogatás.

asian-business-woman-working-computer-desk-office-company-workplace-with-smile-portrait-happy-employee-worker-manager-leader-ceo-with-corporate-vision-mission-strategy.jpg

A PC előnyei és hátrányai

Az univerzális felhasználást biztosító gamer notebook típusai terén nincs szignifikáns árdifferencia, nagy teljesítményt kínálnak játékfronton, valamint számos más tevékenységhez is használhatók. Ha amúgy is kell számítógép a munkádhoz, akkor olcsóbb lesz egy tényleg jó és többcélú játékgépet venni, mint külön konzolba és irodai számítógépbe is beruházni. Ugyanúgy, mint a konzol esetében, felhozható, hogy egyes játékok kizárólag PC verzióban érhetők el. A kontrollerek kérdésköre hasonlóan megoldott, hiszen csatlakoztathatók. A stratégiai és lövöldözős játékok komfortszintje egy kényelmes játékszékkel integrált PC kaliberrel maximalizálható leginkább. Árnyoldal pedig, hogy egy nagyon hatékony gamer notebook ára jó monitorral és egyéb kiegészítőkkel csillagászati lehet.

Mint látható, mindkét megoldásnak számos előnye és hátránya van. Érdemes néhány kardinális nézőpont fényében fontolóra venni, hogy ki melyik játék platformot választja, de egy biztos: minden esetben a személyes preferenciák alapján kell meghozni a döntést.