Meglehetősen nagy előrelépésnek számít az, hogy nem teljesen nulláról kezdve kell egy korábban kiadott Pokémon-játék extra tartalmainak elérését megkezdeni. Hiszen hiába vált be évtizedeken át az a recept, hogy a sorozat sikeres részei kaptak egy extrákkal megpakolt harmadik verziót, 2020-ra végre a Nintendo és a Game Freak is eljutott oda, hogy egy játék már azelőtt bővüljön, mielőtt elkezd porosodni, így csak alig több, mint félévvel a Sword & Shield megjelenése után térhetünk vissza a Galar régióba.

TRABANTTAL SZÁLLNI

Ez a visszatérés pedig nem éppen fanfárokkal övezett. Az első DLC, a The Isle of Armor a kezdést ugyanis nem gondolja túl: visszatérve kapunk egy meghívót egy új szigetre, ahová egy rövid repülést követően úgy érkezünk meg, hogy rögtön egy rivális vár. Az, hogy kicsoda, már attól függ, hogy a Sword- vagy a Shield-változat van-e a gépben (Klara előbbihez, Avery utóbbihoz jár), a cél viszont minden esetben ugyanaz: teljesíteni a helyi dódzsó három nagy kihívását. Ezek önmagukban nem hatalmas feladatok, viszont befejezésük sem vesz igénybe túl sok időt, miközben keresztül-kasul bejárjuk az új szigetet, gyalogosan vagy épp biciklivel.

A történet maga ennek megfelelően elképesztően rövid, csupán pár küldetésből áll, és nem is tart tovább pár óránál. A legnagyobb probléma igazából nem is a hosszával van, hanem azzal, hogy a missziók maguk egyáltalán nem érdekesek vagy izgalmasak, jobbára csak A-ból B-be kell futni (közben esetlegesen gyűjtögetni, keresgélni). Szerencsére a befejezésért járó jutalom azért már nem olyan rossz: a 8. generációhoz tartozó Kubfu a csapat ékkövévé nevelhető, főleg, mert dynamaxolható is.

FŐZŐTANFOLYAM ÉS EGYÉB EXTRÁK

Utóbbiban nagy segítséget is kapunk, a szigeten ugyanis be lehet gyűjteni olyan gombákat, amelyekből a dynamaxolást elindító leves készíthető, de mellette olyan apróságok is várnak, mint új bicikli-kiegészítők, új öltözékek és frizurák, és mellékesen még 150 Diglett is összeszedhető, amiért Alolából származó Pokémonok járnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A legnagyobb újítás igazából pont ez: a több mint 100 új Pokémon, mellyel ugyan csak minimálisan kerülünk közelebb a teljes Pokédex álmához, de ez is több, mint a semmi. Persze az est, tehát a DLC sztárja inkább az új terület, amely ugyan pont annyira csúnya (technikai szempontból), mint az alapjáték, viszont sokkal változatosabb annál. Bár méretét tekintve eltörpül mellette, különféle biómokra van osztva, így a kaland során szinte minden elképzelhető éghajlatba és terepviszonyba bele lehet futni. Ez igazából akkor jön ki leginkább, ha „kihajózunk”: a hullámokat meglovagolni képes biciklivel el lehet jutni igazán különleges helyekre, csak épp közben fel kell készülni a kellemetlen, nem éppen barátságos Pokémonok beköszönésére is...

A The Isle of Armor története ugyan rövid, küldetései gyengék, de hamisíthatatlan Pokémon-hangulata, a Pokédex-bővítése, illetve a sziget maga bőven ad annyi ösztönzést, hogy megérje visszatérni Galarba. Már csak azért is, mert ez határozottan nem egy masszív kiegészítő, „csupán” egy olyan bővítmény, amely egy kompakt kalandként árulja magát. Annak pedig megfelelő.