Egy csapat lelkes és hozzáértő rajongó nekiállt kutakodni a Source programfájlaiban, aminek köszönhetően észrevették, hogy minden Source alapú játék pályáját be lehet tölteni a Portalba - több, kevesebb sikerrel - és aktiválni lehet a térfakasztó berendezést! Mi most a Half-Life 2 portalos konverzióját mutatjuk be, de akit mélyebben érdekel a téma, ezen az oldalon találhat pár jó tippet!

Vegyük sorra, hogy hogyan is tudod belevarázsolni a Half-Life pályáit a Portalba. Előre felhívom mindenki figyelmét, hogy sem én, sem a Valve nem vállal felelősséget a trükkért, de nagy baj nem történhet, legfeljebb újra leszeded a játékot a Steamről...
  1. Fő az óvatosság: készíts egy biztonsági másolatot a játékról, amit megtalálsz a ..\steam\steamapps\felhasználóneved\ mappában.
  2. Szükséged lesz egy GCFScape  nevű programra, amit ingyen és bérmentve beszerezhetsz innen. Ezzel egy kis betekintést nyerhetsz a Source-motorral készült játékokba.
  3. Ha felraktad, indítsd el, és keresd meg a .gcf fájlokat, amik a ..\steam\steamapps\ mappában vannak.
  4. Először nyisd meg a Half-Life2 content.gcf-et. Bal oldalt látni fogsz egy könyvtárszerkezetet, kattints a „+”-ra, hogy lásd, mi is van benne. Ezután jobb gomb a Maps-ra, majd extract. Tömörítsd ki a \steam\steamapps\neved\portal\portal mappába.
  5. Ugyanezt hajtsd végre a Scenes mappával is.
  6. Indítsd el a Steamet, és utána a Portalt.
  7. Hozd elő a konzolt (ha nincs beállítva akkor jobb gomb a Steamen belül a játék nevére, majd Properties. Ott kattints a "Set launch options"-re és írd be, hogy -console)
  8. Portalgun a Half-Life 2-ben!A konzolba írd be, hogy maps * , hogy megkapd a pályák listáját. Ha ügyes voltál, akkor most rengeteg név mosolyog rád a konzolban, sok ismerős is lehet.
  9. Írd be, hogy map és utána a pálya nevét, például map d1_canals_01
  10. Ha betöltött, akkor hozd elő újra a konzolt, és engedélyezd a csalásokat az sv_cheats 1 paranccsal.
  11. Hogy minden fegyvert megkapj, többek között a portalgunt is, írd be: impulse 101
  12. Hogy ha még nem játszottad végig a Portalt, lehet hogy fejlesztened kell a portalgunt, amit az upgrade_portalgun paranccsal meg is tehetsz.
Figyelem, előfordulnak bugok, mint például hogy az emberekre nem "hat" a portalkapu stb., úgyhogy ennek szellemében kívánok jó szórakozást!