Ma válnak elérhetővé a havi ingyenes játékok a PS Plus-előfizetők számára, melyek ebben a hónapban a Nioh és az Outlast 2 lesznek. Most előbbiről olvashattok egy rövid ajánlót.

Bizony, történelmen és fikción egyszerre, hiszen a Team Ninja játékában szereplő William Adams élő személy volt, aki angol tengerészként elsőként érte el Japán partjait a Holland Kelet-Indiai Társaság expedíciójában. A misztikus Távol-Kelet legszebb gyöngyszeme kétségtelenül Japán, a Team Ninja pedig ebbe a környezetbe helyezte a játékát, a Sengoku periódus ("háborúzó államok") idejébe.

Ez pedig remek dolog, ugyanis a Nioh ebbe az érdekes korszakba visz el titeket, ha úgy döntötök, hogy beteszitek a PS Store kosárba a programot. És miért is ne tennétek így? Hiszen a Nioh remek élményt ad, a Souls-like hangulat dominál, a tálalás alapvetően rendben van, ahogy a történet is, noha a Team Ninja egymás után veszi elő a japán mitológiában fontos és általános dolgokat, így az élvezethez érdemes bekészíteni egy megnyitott Wikipedia oldalt is, hogy minden érthető legyen.

A történetet áthatja a dark-fantasy hangulat: William Adams azért érkezik Japánba, hogy megállítsa a sötét mágust és alkimistát, Edward Kelley-t. Utóbbi mesterkedései persze célt érnek: Japán háborúba és a káoszba süllyed. Ennek az állapotnak a helyreállítása azonban egyszerű feladat. Egyrészt azért, mert a Nioh technikai szempontból nincs mindig a toppon, az irányítás lehetne jobb is, illetve a játék nem mindig fair. De pont ez benne a szép. Képesek vagytok-e a nehézségek ellenére elérni a célt? Van benne kihívás, na meg rengeteg, egymás után felbukkanó történelmi személyiség (például Hattori Hanzo, Magoicsi Szuzuki, Tadakacu Honda, és így tovább), akik annyira érdekessé teszik a Nioh-t, hogy már csak emiatt érdemes installálni a programot!

Örvendetes dolog, hogy a Koei Tecmo és a Team Ninja nem hagyta veszni Akira Kuroszava 2004-es ötletét. Bár azt nem tudhatjuk, hogy az Oni (ezt a címet viselte a játék „első verziója”), milyen lett volna, a Nioh fejlesztése alatt is átment több koncepcióváltáson. Eredetileg egy JRPG-re lett volna, majd egy, a Dynasty Warriors-ra hasonlító játékot álmodtak meg, ebből fejlődött ki a Nioh végső változata. Ennek pedig csak örülhetünk, hiszen a Nioh hibái ellenére is egy szórakoztató játék, mely ingyenesen gyakorlatilag egy must-buy ajánlat! Szóval nyugodtan töltsétek le a Team Ninja játékát, és induljatok el a nyugati szamuráj nagy japán kalandjára, nem fogjátok megbánni!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!