A PC Gamer értesülései szerint Putyin nemrég kiadta az ukázt kormányának, hogy vizsgálják meg a lehetőségeit egy saját, orosz gyártású játékkonzol létrehozásának. Sőt, saját rendszerszoftvert és felhőalapú szolgáltatásokat is szeretne lefejlesztetni. Ha igaz a hír, nagy valószínűséggel közrejátszhat a döntésben, hogy a nagyobb cégek - pl. Sony, Microsoft, Nintendo - termékei hivatalosan már nem elérhetőek Oroszországban.

Putyin június 15-ig várja a tanulmányt a témában, aminek elkészültét Mihail Vlagyimirovics Misusztyin miniszterelnök felügyeli. Egy helyi újság, a Kommersant szerint nincs meg a kellő kompetencia egy ilyen szintű ökoszisztéma létrehozására, a nulláról pedig akár 10 évig is eltarthat felépíteni egy ekkora projektet... Az újság szerint sokkal reálisabb egy olyan megoldás, hogy Oroszország Kínából szerzi be az alkatrészeket, és egy Steam Deckhez hasonló hordozható konzolt hoznak létre.

Hirtelen nem sok orosz játék jut eszünkbe a Tetris-en, Atomic Heart-on és Escape from Tarkov-on kívül, ami világhírre tett volna szert, de az biztos, hogy az orosz játékosok kikerülhetetlen részei lettek az e-sport világának (a legjobban a Dota 2-ben, a Counter-Strike-ban és a Fortnite-ban jeleskednek.)

Kíváncsian várjuk, lesz-e valami a dologból, eléggé hirtelen, a semmiből jött ez az ötlet, ráadásul április 1-hez egész közel. Vajon csak egy "tréfáról" van szó? Ebben a pillanatban semmi sem biztos, csak annyi, hogy már több oldal is lehozta a hírt, mindenesetre érdekes lehet eljátszani a gondolattal: egy orosz játékkonzol. Vajon mekkora lenne, és mi lenne a neve...?