Január 20. óta látható a magyar Nickelodeon tévécsatornán a Rabbids: Invázió című animációs sorozat, amiben aranyos, de láthatóan nem épp százas nyuszikák művelnek mindenféle betegen vicces dolgokat. Akinek volt már szerencséje egy-egy részhez (mondjuk külföldi forrásból), az tudja, hogy meglehetősen szürreális alkotásról van szó, akik viszont még sosem találkoztak a Rabbids-jelenséggel, azok legyenek felkészülve rá, hogy súlyos nevetőrohamokat fognak elszenvedni, ha belebotlanak valahol. A rajzfilmsorozatról többet a Nickelodeon hivatalos oldalán tudhattok meg, sőt, most egy holnap délig futó nyereményjáték keretén belül akár fájdalmasan cuki Rabbids-plüssfigurát is nyerhettek. Jól hangzik, nemde? És akkor még nem tudtok semmit a Rabbids franchise történelméről, mely nem kevesebb mint hét esztendeje ostromolja világunkat, mi több, a videojátékok univerzumából nőtte ki magát!

Eszeveszett veszedelem

A teljes történet megismeréséhez egészen 2004-ig kell visszautaznunk az időben, méghozzá Franciaországba. Egy évvel a Rayman 3: Hoodlum Havoc című, minden téren zseniális platformjáték kiadása után a Ubisoftnál nagyban ment az agyalás a sorozat következő részén. Rayman megteremtője, Michel Ancel nyulakat szeretett volna a főbb ellenfelek szerepében látni, a projekt pedig mint Rayman 4 futott. Ancel lerajzolt egy cuki, de vérszomjas nyuszikát, megmutatta a csapatának, azok pedig nekiestek sztorit kerekíteni a bizarrmód aranyos, de egyben veszélyesnek tűnő kis állatkák köré. A munka jól haladt, elsődleges platformnak pedig a még bejelentés előtt álló Nintendo Wii-t jelölte meg a kiadó. Aztán megérkezett az első fejlesztői készlet, Ancelék pedig szembesültek vele, hogy a japánok igazi forradalomra készülnek.

Rayman: Raving Rabbids - Wii

Ne feledjük, két évvel jártunk a konzolgeneráció-váltás előtt, senki sem gondolta, hogy bármely gyártó is olyan merész lesz, hogy abszolút elhagyja a tradicionális kontrollereket, és előrukkol a mozgásérzékeléses játékélmény csodájával. Michelék imádták a Wii-t, de hamar rájöttek, hogy ez a gép inkább a partijátékoknak kedvez, így többféle játékstílussal is kísérletezni kezdtek, míg végül kikötöttek egy zenés-táncos minijátékokat magába foglaló, nem kánoni Rayman-cím koncepciója mellett. Ez lett a 2006 végén  megjelent Rayman: Raving Rabbids, mely ugyan megtartotta a Ubisoft mascot-karakterének nevét, de valójában új hősöket avatott. Ők voltak a rabbidek, avagy az angol „veszett” és „nyúl” szavak sajátságos összemosásával alkotott, jellemükben elnevezésükhöz tökéletesen passzoló nyuszik, akik nemcsak cukik, de ha megőrülnek, kő kövön nem marad körülöttük. Sőt, el akarják foglalni a Földet, szóval kénytelenek vagyunk mindenféle partijátékokkal megakadályozni ördögi tervüket.

A Rayman: Raving Rabbids nagy siker lett, a játék pedig hamarost folytatást is kapott Rayman: Raving Rabbids 2 címmel. A koncepció most sem változott: minijátékok, amik ezúttal egy világkörüli álomutazás körül bonyolódnak. A Rayman: Raving Rabbids 2 késett PC-re egy évet, de bizonyára nem lett abszolút bukás, lévén még egy Rabbids-játék, a 2009-es Rabbids go Home! is megjelent windowsos számítógépekre. Igen, jól látjátok, hogy ugrottunk kicsit az időben, ennek viszont megvan az oka: az első Rayman: Raving Rabbidset is beleszámolva összesen kilenc játék jelent meg a szériában, 2011-ig éves bontásban, 2012-ben viszont egyszerre két program is kijött, és lehet, hogy ez a trend a 2013-as stagnálás után csak fokozódni fog. A játékokra egyenként kitérni nem érdemes, mert nem változtak olyan sokat, mindegyik elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza, és vagy partijátékok, vagy igen egyszerű, könnyed platformerek. A Rabbids-sorozatot egyébként a Rayman: Raving Rabbids 2 óta nem Michel Ancel viszi, ő a Beyond Good & Evil 2-vel és a teljes értékű Rayman-játékokkal van elfoglalva.

A nyúlon túl

A játékok hatalmas sikere ráébresztette a Ubisoftot, hogy a franchise-osítás óriási biznisz, a gondolatot pedig tettek követték, hogy nem sokkal később mindent elárasszanak a Rabbids-babák, tollak, kulcstartók. A szokásos olcsó szóróajándékokon túl azonban Franciaországban megjelent egy saját Rabbids-képregénysorozat is (sajnos angolul nem adták ki), majd tavaly nyáron a Nickelodeon is beszállt a buliba és bemutatta a Rabbids: Invasiont, avagy a fent már emlegetett rajzfilmsorozatot. Érdemes tudni azonban, hogy a Nickelodeon csak a terjesztési feladatokat látja el. Minden más a Ubisoft saját animációs stúdiójában készül Franciaországban, mert a kiadó nem bízta a véletlenre a Rabbids-széria adaptálását.

Rabbids: Invázió - Nickelodeon

A vállalat egyre komolyabban veszi a saját tulajdonú jogok kezelését, legutóbb az Assassin’s Creed-filmről kötöttek olyan szerződést a Sonyval, amit a legtöbb filmes kreatív öngyilkosságnak tekintett, mert abszolút kontrolljogot biztosít a Ubisoft fejeseinek. Csakhogy a formabontó üzleti filozófia működik: a Rabbids: Invázió jó kis sorozat, nagyon vicces, és remekül idézi fel a játék bolondos atmoszféráját. Ráadásul süt belőle valami gyermeki ártatlanság, ami sajnos egyre ritkább a rajzfilmvilágban. Ha pedig egy nap ráunnátok a nemsokára második évadába lépő nyuszik rövid, mindössze 7 perces történeteire, és többre vágynátok, figyeljétek a PC Guru híreit, ugyanis úgy néz ki, hogy a Ubisoft mozifilmet is tervez a Rabbids-sorozat köré.