Minden egy rémálommal kezdődött, legalábbis a fejlesztők számára: játékképek szivárogtak ki az új Red Faction pre-alfa változatából, ami ugye gáz, hiszen ezek nem a végleges állapotot tükrözik, így elfordíthatják a még javában készülő cuccról a figyelmet. Az egyik legnagyobb online játékos közösség, a NeoGAF fórumára aztán kikerültek a képek, egy TheKingsCrow nevű koma pedig felfedezte, hogy az egyik fegyver, egy kalapács feltűnően hasonlít egy strucc fejére-nyakára, így hozzábiggyesztett egy testet, ami általános derültséget keltett.

A Volition munkásemberei is látták ezt, és amikor április elsejei tréfán agyaltak, egyből beugrott nekik a dolog, így aztán elkészítették az alant látható, szerintem igen jópofa videót, melyen a készítők bemutatják a struccfegyvert: egy szerencsétlen, összekötözött lábú madárral kell agyonvernünk ellenfeleinket. Valószínűleg ők lepődtek aztán meg legjobban, hogy mindenki, aki látta, hangosan követelte ennek megvalósítását, pontosan játékban hagyását, hiszen a filmből látszik, miszerint valóban meg- és beépítették a szárnyas modellt a cuccba.

Nos, jelenthetjük, bennehagyták! A hivatalos közlemény szerint, ahogy arról a kiadott képek is tanúskodnak, a „struccpöröly” a többszemélyes üzemmódban lesz feloldható, nyilván bizonyos teljesítménypontok megszerzése után. A hivatalos oldal szerint az elkövetkező hetekben még többfajta kalapácsról, multis módról, a bétateszt visszajelzései alapján elvégzett változásokról és egyéb meglepetésekről is tájékoztatnak minket a pihent agyú illinois-i srácok.