GURU Extra ***A hírek popupjaA két csoport között szerencsére nincsenek drasztikus különbségek: mindenki korlátlanul hozzáfér az összes misszióhoz, a kasztokhoz, a fajokhoz és a PvP-arénákhoz. A különbség abban rejlik, hogy a Silver klub tagjainak csak két karakterük lehet, kevesebb pénzt és tárgyakat vihetnek magukkal, a missziókészítőt (Foundry) nem használhatják (de az ezzel készült küldetésekben részt vehetnek), valamint a chatet csak korlátozások mellett érhetik el.

A Gold klubhoz tartozó játékosok ezzel szemben viszont tényleg mindent megkapnak, és semmiféle korlátba nem ütköznek, sőt havonta 400 Cryptic Pont is üti a markukat, amit aztán a játékon belülről, illetve az interneten keresztül is elérhető áruházban, a C-Store-ban költhetnek el prémium hajókra, felszerelésekre és egyéb tartalmakra, illetve ugyanitt további Cryptic Pontokat is vásárolhatnak.

Az év végétől a Star Trek Online ingyenesen letölthetővé válik, és ha nem vásárolunk semmit, akkor automatikusan a Sliver csoportba kerülünk, de ha úgy döntünk, hogy továbbra is fizetjük a 15 dolláros havidíjat, bekerülünk a Gold táborba. Azok, akik eddig rendszeres előfizetői voltak a játéknak, vagy Lifetime-előfizetést kötöttek, automatikusan Goldra váltanak, ám akik szüneteltették a játékot és most visszatérnek, a Silver tábort bővítik majd, és még konvertálniuk is kell a karakterüket. Ennek pontos folyamata még nem ismert.

Fontos továbbá még azt is tudni, hogy a Marks- és az Emblems-rendszer megszűnik, s helyette egy egységes valuta, a dilithium jelenik meg. Dilithiumot a küldetések során tudunk szerezni, amivel a Cryptic Pontokhoz hasonlóan hajókat és felszereléseket tudunk vásárolni a játékon belüli boltokban.