Ritka játékok terén eddig csak konzolos vizeken eveztünk, de most eljött az ideje, hogy PC-s körökben is körülnézzünk -- noha tény, hogy kedvenc platformunkon nincs olyan sok legendás ritkaság. Ennek több oka is van, de a legfontosabb talán az, hogy a PC nyílt platform révén kevésbé követhető le, megannyi játékot adott ki rá mindenféle cég, ezek értéke pedig nem rendszerezhető olyan konzekvens módon, mint a konzolok esetében láttuk. Persze egy-egy első kiadású LucasArts-féle kalandjáték, vagy a Doom II flopis doboza így is elég sokat ér, noha több tízezer dollárt nem tudunk összeharácsolni értük.

LUCASARTS KALANDOK

Egyébként, ha már emlegettük őket, érdemes kitérni a LucasArts legendás kalandjátékaira. Ezek többsége könnyen hozzáférhető cím, hisz rengetegszer kiadták őket mindenféle formában, sőt, nem egyet a modern kor internetes áruházaiban is meg lehet vásárolni. Így hát, aki be szeretné pótolni a klasszikus Monkey Islandeket, vagy ezerrel döngölni az országúton a Full Throttle-ben, az elég, ha körülnéz, így vagy úgy, de biztos szerez egy példányt, alig pár dollár fejében. A gond ott kezdődik, ha valakinek az első, nagy dobozos kiadásra fáj a foga -- na, ezeket már nem fogja azonnal a keze között tudni. Egy The Secret of Monkey Island CD-ROM kiadás ára könnyen 15 ezer forint fölé csúszhat, ha jó állapotú, és ez még csak nem is az első, kislemezeken terjesztett verzió. Aki tényleg flopin akarja lebegtetni Guybrush kalandjait, az olyan 30 ezer forint körüli összeg kiadására számítson, ha pedig a doboz bontatlan (ez a régi játékok esetében nem mindig állapítható meg könnyen, mert a fóliázás később vált divattá), nos, a határ a csillagos ég. Persze ki lehet fogni szerencsés (el)árazásokat is, a cikk írásának pillanatában például megtalálható eBayen egy LeChuk’s Revenge első kiadás, mindössze 16 ezer forintért.

SZEREPJÁTÉKOK

A kalandjátékoktól eltávolodva a számítógépes hőskor legnagyobb címei szinte egytől egyig valamilyen szerepjátékos próbálkozások voltak. Ultima, Wizardry, Zork... felsorolni is felesleges őket. Ha viszont van olyan olvasó, akinek a polcán egy első kiadású Akalabeth vagy Zork foglal helyet, jobb ha tudja, hogy felbecsülhetetlen értékű csomag birtokosa. Ezek a játékok ugyanis általában házilag nyomva kerültek forgalomba egy-egy helyen, az Akalabethet például maga Richard Garriott terjesztette, és összesen 30 ezer darab kerül gazdára belőle -- tudja az ég, ebből mennyi maradt meg az eltelt évtizedek alatt, s mivel a gyűjtők körében sem igen kerül említésre a cím, valószínű, hogy azon kevesek, akik birtokukban tudják, nem szeretnének megválni tőle. Legutóbb 2011 nyarán ment el egy, cirka 4900 dollárért, tragikus állapotban.

Szintén RPG-ritkaságnak számítanak a klasszikus Final Fantasyk PC-s változatai. Már egy nem platinumos PS-es FF VII-ért is nagyon sokat kérnek el az online áruházakban, de a személyi számítógépes verzió ára az egeket veri, már ha találni egyáltalán, ugye. Nagy kartondoboz nélkül tízezer forint környékén vesztegetnek egy CD-ROM-os csomagot, de ha már a doboz is kell mellé (és miért ne kellene, ugye), akkor az ár a szakadt, leharcolt példányoknál is húszezerről indul. S ha már konzoloknál tartunk, érdemes kiemelni, hogy sok játékgépről PC-re érkezett cím portjára is nehéz ráakadni, mert a játékosokat nem érdekelte a dolog és ezért a kiadók idő előtt lelőtték a gyártást. Híres-hírhedt ebben a körben a Silent Hill 2 és 3 PC-s kiadása -- a Konami horrorjátékai sem CD-ken, sem DVD-n nem olcsók, és alig találni egyet-egyet a neten

HOZZÁFÉRHETŐ RITKASÁGOK

Nem kell azonban nagyon visszamenni az időben, ha ritka játékok birtokosai szeretnénk lenni, és még csak nem is kell tízezreket költenünk. Szerepjátékos vonalon maradva például már 5-8 ezer forint között hozzá lehet jutni a Wizardry 8 első kiadásához, melyet a megjelenésekor egy jogi hercehurca miatt csupán egyetlen bolthálózat terjesztett -- érthető, hogy bukott a program, és bár nem készült belőle fájóan kevés, egy-egy bontatlan doboz így is elég sokat ér. Elhagyva az RPG-k fantáziavilágát, tízezer forint alatt lehet szerezni Ultimate Doomot és első kiadású Doom II-t, Baldur’s Gate I-II-t, és még sorolhatnánk. A helyzet az, hogy gyakorlatilag minden ma már nem gyártott, vagy első kiadású játék értékes valamilyen szinten, hisz mindig lesz a világon pár olyan ember, aki pont azt a programot szeretné, amit mi is. És bár a játékgyűjtés költséges móka, mi mégis azt javasoljuk, hogy aki teheti, szerezzen be pár klasszikust, mert tíz év elteltével tényleg aranyat érhetnek. Most komolyan, vajon hány Monkey Island marad meg 2022-re?

Rovatunk a teljesség igénye nélkül csak áttekintette ezt az amúgy roppant összetett témát -- pár hét után visszatérünk és kielemzünk egy-egy ritkaságot, addig pedig szívesen várjuk a javaslatokat a kommentek közé.