Resident Evil, avagy kezdetét veszi a rémálom

Az első Resident Evil 1996-ban jelent meg Playstationre, és egyből hatalmas siker lett. A koncepció alapja egy régi Famicom horror-RPG, a Sweet Home volt, melyet egyébként a Nintendo családbarát üzletpolitikája miatt sehol sem adtak ki Japánon kívül. A kilencvenes évek második felében viszont már új szelek fújtak, a japán óriás elvesztette vezető pozícióját, az új gép cartridge-es rendszere pedig sok third party stúdiót riasztott el a Nintendo 64-től. Emiatt állt odébb a Capcom is, főleg, hogy a Sony friss masinája technikailag sokkal fejlettebb megoldásokat tett lehetővé; mivel például kazetta helyett CD-t olvasott, viszonylag nagy hely állt a fejlesztők rendelkezésére, így aztán olyan játékot terveztek, ami renderelt hátterek előtt mozgat 3D-s figurákat, valahogy úgy, ahogy az Alone in the Darkban láthattuk az évtized elején -- csak épp gyorsabban és részletesebben. Sokkal részletesebben

A sztori Raccoon Cityben, egy képzeletbeli amerikai nagyvárosban játszódik, ahol furcsa eltűnések és halálesetek borzolják a lakosság kedélyeit. A nyomok a város melletti erdőbe vezetnek, ahol egy régi kastély áll már ki tudja, mióta. Sajnos azonban a Bravo nyomozóosztagnak nyoma vész, így a rendőrség egy újabb különleges alakulatot küld a helyszínre, hogy kiderítsék, mi történt. Ez a S.T.A.R.S. egység, melynek tagjai a Resident Evil sorozat főszereplőivé válnak. Mikor hőseink megérkeznek, a korábban kiküldött kommandósoknak csak a testrészeit találják meg. Rövidesen persze az is kiderült, hogy mi végzett velük: vérebek támadják meg a S.T.A.R.S. tagjait, akik bemenekülnek a rengeteg közepén álló elhagyott házba. A sztori ezen a ponton kettéválik, lévén a Resident Evil két játszható karakterrel bír; ugyan mind Chris Redfield, mind Jill Valentine vonala hasonló befejezést kínál, a hivatalos szál mégis Jill végigjátszása, Christ csak afféle nehezítésként tették a játékba (kevesebb lőszere van, és férfi létére hamarabb kiütik, mint a női főhőst). A kastélyban Albert Wesker parancsnok utasítására szétválik az osztag, hogy rövidesen megrázó felfedezést tegyen. Az elhagyottnak hitt épület egy megavállalat, az Umbrella Corporation tulajdona, illetve a céget alapító Spencer família egykori otthona. Az Umbrella mindennel foglalkozik a fegyverektől a génkísérletekig, legújabb találmányuk pedig egy vírus, ami mutációt indít el a gazdatestben, halhatatlan szuperkatonává változtatva a fertőzötteket. A projekt neve Tyrant, az új törzs pedig a T-vírus nevet kapta. Sajnos azonban a számításokba hiba csúszik, és a vírus kellemetlen mellékhatásokkal jár: akik elkapják, nem halhatatlan mutánssá, hanem szimplán zombivá változnak, így a ház tele van fertőzött, jó ideje már élőhalott Umbrella dolgozókkal.

Hogy honnan ered a T-vírus, ki is pontosan Ozwell E. Spencer, és miért szabadult el a pokol az épületben, csak az előzményből derül ki. Egyelőre maradjunk az első epizódnál és annak második sokkoló eleménél, mely nem más, mint az árulás. A játék elején hősiesnek tűnő, ámbár kissé titokzatos és vicces Albert Wesker (miért, szerintetek nem nevetséges, hogy még éjszaka is napszemüveget visel?) ugyanis nem az, akinek mondja magát, hanem az Umbrella beépített ügynöke, aki szándékosan csalja osztagát a zombifertőzött kastélyba. Van ugyanis egy létező, élő tyrant, akit ki kellene próbálni, és mi lenne erre alkalmasabb, mint egy csapat képzett kommandós? A játék végkifejlete viszont nem az Umbrellának kedvez: Weskert meghal, Jill pedig végez a hatalmas szörnyeteggel, hála a rakétavetőnek (hát igen, apró cafatokból nem olyan egyszerű regenerálódni...). Ezt követően Chrisszel és a pilóta Barryvel helikopterrel elmenekülnek az épületből, melyet annak önmegsemmisítő mechanizmusa másodpercekkel a felszállás után megsemmisít.

A Resident Evil kritikai és anyagi siker volt, rengeteg gépre kiadták, természetesen PC-re is. 2002-ben aztán egy GameCube-exkluzív remake is készült belőle, csodálatos grafikával és új feladványokkal.

Resident Evil 2 -- Városnyi halál

A Resident Evil 2-re két évet kellett várni, 1998-as megjelenése viszont máig piros betűs ünnep a rajongók naptárában. Sokak szerint ez a legjobb rész a sorozatban, igaz, játékmenetét tekintve nem sokat változott a nagy elődhöz képest. Itt is renderelt hátterek előtt mozgó 3D-s karaktereket irányítunk, a sztori viszont sokkal összetettebb és a játékélmény is javult valamennyit, hála az új környezet nyújtotta lehetőségeknek. Akárcsak az első felvonásban, a Resident Evil 2-ben is két főszereplővel játszható végig a történet, míg azonban ott egy karakterrel is megérthettük az eseményeket, addig itt mind Leonnal, mind pedig Claire-rel végig kell vinni a játékot, különben sok kérdés megválaszolatlan marad.

Leon S. Kennedy ifjú rendőrként érkezik Raccoon Citybe, az út viszont korántsem zökkenőmentes. Hamarosan összehozza a sors Claire Redfielddel, aki bátyját, az első rész után eltűnt Christ keresi. Hőseink persze nem sejtik, hogy Raccoon Cityben pár napja elszabadult a pokol: a T-vírus kitört a laborból, a békés állampolgárok vérszomjas zombikká változtak, a kormány pedig látszólag nem csinál semmit. Hőseink a rendőrségre sietnek, ahol kiderül: Chris Európába utazott, hogy felvegye a kesztyűt az Umbrella ellen, a zsaruk pedig mind halottak, így Leon sem várhat karácsonyi bónuszt, akármilyen lelkesen tömje magába a fánkot. Mi több, a bőrdzsekis megmentő főnökéről is kiderül -- nehogy véletlenül legyen egy hatalommal bíró ember a városban, akiben meg lehet bízni  --, hogy évek óta segít az Umbrellának a cég piszkos kis ügyei eltussolásában. Mivel Claire és Leon útjainak többé nem kell keresztezniük egymást, a duó szétválik, hogy ki-ki a maga útját járva lépjen le a halott metropoliszból.

Claire összefut egy kislánnyal, Sherryvel, aki egy eddig még sosem látott szörny elől menekül. A lény, mint az később kiderül, az Umbrella egy másik kísérletének, a G-vírusnak a szülötte, mely a nem túl sikeres T-vírus tökéletesített formája. Eközben Leon egy szexi, de veszélyes csajjal, Ada Wonggal találkozik, aki állítása szerint a barátját, Johnt jött megmenteni -- persze ennek a fele sem igaz: Ada ugyan tényleg felszedett egy ilyen nevű Umbrella-alkalmazottat, ám csak azért, hogy információkat csaljon ki tőle egy ismeretlen szervezet számára.

Hamarosan arra is fény derül, hogy Claire új ismerőse sem csak egy „hétköznapi” mutáns, hanem William Birkin, a G-vírust feltaláló tudós. Az Umbrella ügynökei el akarták venni tőle a vakcinát (ennek körülményeiről még szó lesz a későbbiek során), ezt pedig úgy akadályozta meg, hogy saját haldokló testébe fecskendezte azt, és ettől őrjöngő szörnyeteggé változott, aki folyamatosan Sherryt üldözi – saját lányát, akit afféle élő Petri-csészeként feltöltött a vírussal. Ada érdeklődése emiatt a kislány felé fordul, ám Birkin felesége (és egyben Sherry anyja), Annette érthető módon nem nézi jó szemmel a titokzatos nő közeledését, ezért le akarja lőni -- a golyót azonban egy szerencsétlen mentőakció következtében Leon kapja.

Hirtelen feltűnik a mutálódott Birkin, aki súlyosan megsebesíti Adát. A spontán összeverődött négyes egy újabb titkos Umbrella labor felé menekül, ahol Leon segíteni akar a haldokló lányon, Annette azonban saját terveket sző, ezért a férfi életére tör. Ekkor lép be a képbe Mr. X, a Resident Evil 2 egyetlen tyrantje, aki az első részben látott modelltől eltérően már egy intelligens gyilkológép. Küldetése a G-vírus begyűjtése és leszállítása az Umbrella embereinek -- tehát nem más kell neki, mint a gyanútlan Sherry. Mr. X megtámadja Leont és megöli Annette-et, Ada viszont utolsó erejével közbeavatkozik és végez a szörnyeteggel. Sajnos önzetlen tettéért életével fizet -- legalábbis látszólag...

Sherry életét végül mégis sikerül megmenteni, hála egy ellenszernek, amit szintén a zseniális Birkin fejlesztett ki. Claire, Sherry és Leon együtt menekülnek el a pusztuló komplexumból, a tudós pedig az önmegsemmisítő rendszer áldozata lesz. Leon a játék végén felesküszik rá, hogy ha törik, ha szakad, megtalálja a felelősöket és eltiporja az Umbrella Corporationt.

Epilógus

Bár az első két játék csak eddig meséli a történetet, a rémálom még messze nem ért véget. A következő részben megtudjuk, ki is Mr. Spencer, illetve mi történt vele, majd teszünk egy kiruccanást a távoli Európába egy, talán még a T-vírusnál is nagyobb veszély miatt.