pcguru-ajanlott2590x150.jpg

2024-ben már ott tartunk, hogy a mesterséges intelligencia (MI, vagy AI, kinek hogy tetszik) teljesen beférkőzött a mindennapokba és egyre több területen alkalmazzák. Pár éve még hatalmas újdonságnak számított, hogy a ChatGPT dalokat ír, a Midjourney pedig olyan képeket alkot, hogy arra a legnagyobb festőművészek is csak irigykednének. A mesterséges intelligenciára hatalmas mértékben építő Nvidia részvényei például nemrég robbanásszerűen lőttek ki és lepték meg a teljes piacot. Ennek elsődleges oka abban keresendő, a technológiát egyre több vállalat használja, az erőforrásokat pedig ki kell szolgálni, így az Nvidia által gyártott GPU-k iránti kereslet megsokszorozódott. Egyáltalán nem ért váratlanul tehát, hogy a Samsung is a mesterséges intelligencia felé fordult az S24-szériával, amiből hozzánk is eljutott pár modell.

Nálam az alap Samsung Galaxy S24 landolt, amiben ugyanúgy helyet kapott a Galaxy AI, mint a nagytesók esetében. Ez az a pont, ami a legtöbb átlag-felhasználónak azonnal meg fogja ragadni a figyelmét és már most borítékolom, hogy az S24-szériával igencsak nagyot fog robbantani a Samsung – és nemcsak a Galaxy AI miatt. De mi is ez pontosan? Lényegében egy csomó olyan funkció érhető el az S24-ben, amit a mesterséges intelligencia támogat meg. Ilyen például a Bekarikázással keresés, azaz ha szimplán az ujjaddal bekarikázol valamit a Google-keresgélés közben. Ekkor láthatod, hogy a rendszer felismeri az adott tárgyat és külön rákeres. Az Élő fordítás is rendkívül hasznos, hiszen ezzel lényegében megkapod a teljes értékű nyelvi fordítást akár egy telefonhívás során, vagyis az AI azonnal lefordítja és közvetíti például angolul, amit mondani akarsz egy külföldi ismerősödnek. Apróságok, de piszok hasznosak lehetnek és remek hír, hogy a március végén érkező One UI 6.1 által a Samsung ezeket az AI-funkciókat korábbi készülékekre is elhozza.

Minden más igazából már csak hab a tortán. A dizájn némileg változott, lekerekített, tenyérbe simuló kialakítást kapott (rozsdamentes acél helyett újgenerációs Armor alumíniumból), a színeket pedig ásványok inspirálták. És hogy mi lapul a motorháztető alatt? Nos, idehaza Exynos 2400 került a telefonba, ami sajnos nem Snapdragon (érdekesség, hogy Amerikában, Kínában és Kanadában az alap S24-be is Snapdragon 8 Gen 3 került), viszont egész korrekt teljesítményt nyújt. 6,2 hüvelykes, 1080 x 2340 pixel felbontású LTPO Dynamic AMOLED 2X kijelzőt, valamint 8 GB RAM-ot kapunk. Hátul egy 50 megapixeles kamera kapott helyett, amit szintén fel lehet turbózni az AI képfeldolgozóval. A mesterséges intelligencia ugyanis segít abban, hogy akár többszörös zoomnál is tiszták maradjanak a készített képek, sőt, az éjszakai felvételeknél is valós időben javítja fel a minőséget. Az előlapi kamera 12 megapixeles, de az AI a szelfik készítésénél is jól jöhet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

8K (30 fps) és 4K (30, 60 fps) videókat is tudunk készíteni a készülékkel, az extrák közé pedig olyasmik kerültek be, mint a giroszkóp, a gyorsulásmérő, az IP68-as vízállóság, az iránytű, a barométer, vagy az NFC. A hőelvezető rendszert is továbbfejlesztették az S24-ben, így a telefon jobban bírja a magasabb teljesítményű mobiljátékok futtatását. A Galaxy AI tényleg piszok menő, de az One UI 6.1 által az S23-széria is meg fogja kapni, így azok is örülhetnek, akik beérik a korábbi modellek valamelyikével. A Samsung Galaxy S24 mindemellett ideális választás lehet azoknak, akik most akarnak beszerezni egy vadonatúj telefont és kiadnák érte a teljes árat. Egyedül az Exynos 2400 gyengébb teljesítménye késztetheti fejvakarásra a potenciális vásárlókat, viszont ez messze nem lett annyira vészes, mint korábban gondoltam. Az S24-széria tehát teljesen rendben van, sőt, az átalakított dizájn és a meglehetősen mutatós színválaszték miatt abszolút megéri lecserélni erre a korábbi Samsung-telefonod, viszont ha az S23-széria valamelyik modelljének büszke tulajdonosa vagy, akkor felesleges beruháznod rá, hiszen a Galaxy AI funkcióit úgyis megkapod március végén.

A készüléket a Samsung Magyarország biztosította számunkra. Köszönjük!