A fejvadász Boba Fett először az 1978-as The Star Wars Holiday Specialben jelent meg, de George Lucas nem ehhez a filmhez, hanem A Birodalom visszavághoz találta ki. Joe Johnston ekkor már megrajzolta Fett vázlatrajzait, sőt ’78-ban a kosztüm egy korai változata is készen volt.

Fett eredetileg csak A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben szerepelt, ezekben Jeremy Bulloch és John Morton közösen alakították, míg a hangját Jason Wingreen adta. Érdekesség, hogy Bobának mindössze 5 mondata volt a két film alatt, és mind az 5. részben hangzott el.

boba-fett-01.jpg

1997-ben adták ki az eredeti trilógia felújított változatát. Ebben Fett bekerült az Egy új reménybe, illetve kapott egy flörtölős jelenetet a 6. részben. Előbbi esetben Mark Austin, utóbbiban Don Bies bújt az ikonikus páncélba. Aztán hősünk gyerekként is megjelent A klónok támadásában és később A klónok háborújában, amikben Daniel Logan alakította. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 2. részben Temuera Morrison öltötte magára Jango Fett szerepét. Boba szövegeit később újra felmondatták vele, így a 2004-es DVD kiadástól fogva őt hallhatjuk A Birodalom visszavágban, és, ahogy azt nyilván tudjátok, Morrison alakítja a fejvadászt a The Mandalorian 2. évadjában és a hamarosan elinduló The Book of Boba Fettben.

Figyelem, a következőekben SPOILÉEREKET olvashattsz a War ot the Bounty Hunters című képregényből, valamint a The Bad Batch és a The Mandalorian című sorozatokból, amik még nem jelentek meg Magyaroroszágon.

Gyötrelmes kezdetek

Ahogy azt A klónok támadásából megtudhattuk, Boba Jango nyers klónja. Miután Dooku gróf felbérelte Fettet arra, hogy mintaegyede legyen a klónkatonáinak, a fejvadász a pénz mellé önmaga nyers genetikai reprodukcióját kérte honoráriumként. Boba tehát nem esett át fejlődésgyorsításon, nem lett genetikailag engedelmesebbre programozva, és az inhibitor chipet sem kapta meg.

boba-fett-02.jpg

Jango fiaként nevelte a kaminoiak által Alfaként regisztrált Bobát, és megtanította mindenre, sőt úgy intézte, hogy a klón katonák képzési programjában is részt vegyen. Minderre szüksége is volt első misszióján, amikor Fettéknek három másik fejvadásszal összeállva kellett elfognia egy twi’lek lányt. A célszemélyt megtalálták az Ord Mantelen, ám ekkor két társuk, Rinn és Tiver elárulta őket. Boba életéért cserébe a lányt követelték, de a fiú túljárt az eszükön és mindkettejüket megölte.

Boba és Jango nem sokkal ezután kénytelen volt elhagyni kaminoi otthonukat, és a Geonosisra menekültek, Obi-Wan Kenobi miatt. Az ifjú fejvadász itt szemtanúja volt apja halálának. Boba ezután mindent arra tett fel, hogy végezzen Jango gyilkosával, Mace Winduval. Kísérletei során elpusztított egy csillagrombolót, csapdába ejtette Windut és Anakin Skywalkert, de mindez hiábavalónak bizonyult, mert végül Plo Koon és Ahsoka Tano elfogta Bobát.

boba-fett-03.jpg

Börtönélet és egy szindikátus élén

Ezután eltöltött egy kis időt egy coruscanti börtönben, Bosskkal, aki afféle pártfogójává és testőrévé vált. Itt ismerkedett meg egy másik fejvadásszal, Cad Bane-nel, aki az ifjú Fett segítségét kérte. Bobának bele kellett kötnie Rako Hardeenbe, hogy Bane Moralo Evallal megszökhessen. Egyikük sem tudta, hogy Hardeen valójában az Eval után nyomozó Obi-Wan Kenobi. Fett jól végezte a dolgát, a kiprovokált verekedés börtönlázadásba torkollott, amely folyamán Bane, Eval és az ál-Hardeen megszöktek.

Boba nem sokkal ezután kijutott a börtönből és saját csapatot hozott létre Krayt Karma néven, olyan fejvadászokkal, mint Bossk és Dengar. Az egyik első küldetésük a Quarzite-ra vezetett, ahol egy értékes rakományt kellett megvédeniük. Velük tartott az éppen a múltja elől menekülő Asajj Ventress is, aki megtudván, hogy a rakomány egy akarata ellenére feleségnek szánt fiatal lány, elárulta őket. A csomagban végül maga Boba Fett érkezett meg a vőlegényhez.

boba-fett-05.jpg

A következő években Boba Aura Singtől, Bane-től és Hondo Ohnakától eltanulta a fejvadászat minden csínját-bínját, közben segített Quinlan Vos Jedi lovagnak, de egy alkalommal még Ventress-szel is újra összeállt. Kezdeti kudarcai ellenére idővel tisztességes reputációra tett szert, amit annak is köszönhetett, hogy ellenfeleit rendre dezintegrálta. Fett hírneve viszont újfent komoly csorbát szenvedett, amikor a Corellián nem sikerült likvidálnia egy célszemélyt, miután társa, Nakano Lash elárulta őt és a csapatát.

A galaktikus polgárháború idejére Fett egyik állandó megbízója lett Jabba, a Hutt. Sok időt töltött el a gengsztervezér palotájában. Olykor azonban a Birodalomnak is elvállalt munkát, így ismerkedett meg Darth Vaderrel. Fett természetesen nem tudta, hogy a Sith Nagyúr valójában Anakin. Vader nem sokkal a yavini csata után fontos feladatot adott Fettnek: meg kellett találnia azt a fiatalembert, aki a Millennium Falconon Obi-Wan társaságában utazott.

boba-fett-04.jpeg

Kenobi kunyhójában Boba csapdát állított Luke-nak, ám egy nagyon különös véletlennek hála a lázadó pilóta végül megszökött. A fejvadász kudarca mégsem lett teljes, Vadernek ugyanis elárulta Luke nevét. Ezzel tudtán kívül leleplezte az Uralkodó egyik legnagyobb hazugságát: Anakin gyermeke nem halt meg.

Boba évekkel később elvállalta Vader egy újabb megbízatását. Neki és néhány másik fejvadásznak meg kellett találnia a Millennium Falcont. Boba a Falcon nyomára bukkant, és csendben üldözőbe vette. Miután rájött, hogy Solo a régi barátjához, Lando Calrissianhoz tart, Fett értesítette Vadert, így a Birodalom még a lázadó csapat előtt elérte a Bespint, és megállapodhatott Calrissiannal.

boba-fett-06.jpeg

Boba megkapta a Falcon legénységéért járó vérdíjat, sőt bónuszként a karbonitba fagyasztott Hant is leszállíthatta Jabbának. Ám nem vitte Hant egyenesen a Tatooine-ra, ugyanis a Bespint elhagyva értesült arról, hogy Nakano Lash előbújt rejtekéből. Bár végül nem végezhetett vele saját kezűleg, olyan helyzetbe sodorta, amiből Lash nem tudott élve kijutni.

Boba ezután újra megszakította az útját a Tatooine felé, ugyanis Han karbonit tömbje meghibásodott. Hogy megóvja a foglyot, Nar Shaddára repült, ahol a tömb megjavításáért cserébe elvállalt egy veszélyes munkát Ragonnak. Meg kellett ölnie a doki régi ellenlábasát, Wyrmen Lictort. Ugyan Boba sikeresen teljesítette a küldetését, közben valaki megölte Ragont, és ellopta Han karbonit tömbjét.

boba-fett-07.jpg

Fettnek ezután komoly nyomozásba kellett fognia, miközben Jabba vérdíjat tűzött ki a fejére, amiért elvesztette Hant. Több fejvadász, köztük Bossk, Dengar, Zuckuss és 4-LOM is megpróbálták megölni. Végül rájött, hogy a karbonit tömb a Vörös Hajnal birtokában van, és el akarják árverezni. Az aukción – ahol olyan prominens személyek jelennek meg, mint Jabba, Dr. Aphra, Leia, Lando, Chewie és a Vörös Hajnal vezetője, Lady Qi’ra – azonban rosszul alakulnak a dolgok. Először Darth Vader jelent meg hívatlanul, aztán egy hutt hadiflotta. De a nagy zűrzavarban Boba sikeresen visszaszerzte Hant, és végül ő szállította le Jabbának. A hutt eztán nem csak kifizette az ígért összeget, de a vérdíjat is levette a fejéről, és további munkát ajánlott neki.

A karrier, ami felemészt

Fett tehát a nézeteltérésük ellenére tovább szolgálta Jabbát, és ez kis haján az életébe került. A Carkoon-verem fölött újra összehozta őt a sors Luke-kal és barátaival. A már kiolvasztott, bár vak Han egy szerencsés véletlennek hála aktiválta Boba háti rakétáját, és a fejvadász tehetetlenül belepottyant a sarlacc szájába.

Ez azonban szerencsére nem jelentette Boba Fett életének végét. Bár súlyos sérüléseket szenvedett, valahogy kijutott a sarlacc-ból, majd öt évvel később megmentette Fennec Shen életét, és visszaszerezte a páncélját Din Djarintól, akinek segített kiszabadítani Gideon moff fogságából a kis Grogut. Végül Boba és Fennec visszatért a Tatooine-ra, ahol Fett megölte a Jabba helyébe lépett Bib Fortunát, megszerezve ezzel a hutt trónját.

Innét folytatódik majd a Galaxis leghíresebb fejvadászának története, a december 29-én induló, The Book of Boba Fettben, a Disney+-on. Ebből valószínűleg nemcsak azt tudjuk meg, hogyan lesz Bobából gengsztervezér, hanem azt is, hogy mit csinált A Jedi visszatér és a The Mandalorian közti öt évben s hogyan jutott ki a Carkoon-veremből.

Képek forrása: starwars.com