Splinter Cell: Conviction?Az említett magazin szerint tehát a soron következő, immár ötödik Sam Fisher eposz címe Splinter Cell: Conviction lesz (conviction = elítélés, meggyőzés, meggyőződés, rábizonyítás). A játékban szignifikáns változások várhatók. Az alapsztori szerint Sam régi barátja, Anna Grímsdottir (ő az izlandi felmenőkkel rendelkező komputerspecialista, aki annyit segített ügynökünknek a korábbi játékokban) veszélybe kerül. Fisher természetesen azonnal vállalkozik rá, hogy a Third Echelon színeiben megmentse őt, ám sajnos az ügynökség már nem az, ami régen volt: hibás adatokkal és rossz felszereléssel látják el hősünket, ráadásul a 3E főnöksége politikai csatározások kereszttüzébe is kerül. Sam rájön, hogy a szervezet „belülről rohad”, ezért végső elhatározásra jut: kilép, és gyakorlatilag dezertőrré válva próbál meg Anna segítségére sietni, illetve kideríteni, mi a bánat is zajlik körülötte, azaz ezúttal úgy tűnik, valóban átáll a törvény másik oldalára...

A változások a játékmenetet is alaposan érintik. Ezúttal jórészt fényes nappal kell tevékenykednünk, a 3E jól megszokott cuccai nélkül, épp ezért a sötétség helyett – hiszen azért még mindig egy lopakodós akciócímről van szó - a tömeget kell majd használnunk, mint egyfajta „dinamikus fedezéket”. A kezelőfelület kettős segítséget ad: egyrészt amolyan infravörös képként jelöli az ellenséget, másrészt lesz egy veszélymérő, mely azt mutatja, milyen közel vagy ahhoz, hogy észrevegyenek. A közelharc is változik (stílusában a cikk szerzője a Bourne regényeket és mozifilmeket említi); csak a zsoldosokat és terroristákat ölhetjük meg, az őröket és civileket csak meg- és leüthetjük.

A harmadik jelentősebb dolog, hogy a fizika még kiemeltebb szerepet kap; több tárgyat használhatunk fegyverként, bútorokkal barikádozhatjuk el az ajtókat. Az ellenség intelligenciája is dinamikus lesz, azaz az aktuális cselekedeteinkre reagálnak, ami az újrajátszások értékét növelheti.

A készítő most is, mint a Chaos Theory és Double Agent esetében, a Ubisoft Montreal. A megjelenést év végén várható, a finn magazin szerint csak Xbox 360-ra, más, megbízható források azonban PC (Games for Windows) verziót is említenek.