• Tavalyhoz képest még nagyobb fölénybe került az Intel és az Nvidia
  • Egy év alatt hatalmasat változott a Steam felhasználók hardvere

Nyilván nem lehet betonbiztos és teljesen reprezentatív felmérésként hivatkozni a Steam havonta elkészülő felmérésére, hiszen önkéntes alapon, ismeretlen merítéssel és egyre növekvő felhasználóbázis alapján készül. Ennek ellenére ez a legközelebbi, bárki által elérhető minta, melyből évről-évre kiolvashatók a PC játékosok által használt legnépszerűbb hardverek, és trendek - valamint ezek változásai.

A legutóbbi ilyen felmérést, minden bizonnyal szomorúan nézik az AMD-nél, ahol úgy látszik sem a Ryzen, sem a Vega nem volt elég ahhoz, hogy erősödjön, sőt. 2016 júniusához képest sem sikerült megfordítani a trendeket.

A tavalyi évhez képest a Steam felhasználók körében a cég GPU-inak aránya 23.5%-ról 8.8%-ra csökkent, míg az Nvidia ezzel arányosan 58.6%-ról 84.9%-ra tornázta fel magát. A legnépszerűbb videokártya a GTX 750Ti, melyet sorban a GTX 960, a GTX 1060 és a GTX 1050Ti követnek.

A helyzet nem jobb a processzorok terén sem, az Intel tavalyi, 78.5%-os eredményét egészen elképesztő 91.7%-ra növelte, ezzel párhuzamosan az AMD pedig ezt a 13%-ot veszteségként könyvelheti el, azaz 21.5%-ról mindössze 8.3%-ra csökkent az arány. Ugyanakkor a négymagos processzorok térnyerése sem sámli: 47.8%-ról 72.8%-ra emelkedett használóik száma.

steamsurvey-16-17-nov.jpg

A különbségek talán az integrált grafikus vezérlők visszaszorulásával, és nem utolsó sorban a kínai játékosok beáramlásával magyarázhatóak, utóbbiak aránya ugyanis 8.23%-kal növekedett csak az elmúlt hónapban. Ha szeretnétek jobban elmerülni az adatokban, akkor erre tessék.