A Stranded: Alien Dawn egy sci-fi túlélő-játék, amely egy csapat űrhajós körül forog, akik egy szinte érintetlen bolygón rekednek. A játékosok kevés készlettel rendelkeznek, és a feladatuk a bolygón való felfedezés, a nyersanyagok beszerzése és az élelmiszerkészletek termesztése a túlélés érdekében. A történet előrehaladtával a csoport rendelkezésére álló technológia is fejlődik. Azonban túlélni egy idegen bolygón egyáltalán nem egyszerű, ezért mi összeszedtünk 15 hasznos tippet, amiket érdemes megfogadni:

Válaszd ki a megfelelő túlélőket

Mindjárt a kaland elején kiválaszthatod a túlélők csoportját. Fontos, hogy gondosan válogasd meg őket, és biztosítsd, hogy ne legyenek jelentős képességbeli hiányosságok. Mindegyiküknek megvannak a maga egyedi erősségei és gyengeségei, szóval ezeket vedd figyelembe!

Kezdd el korán a kutatást

A kutatás létfontosságú a Stranded: Alien Dawn világában. Mindig érdemes az egyik túlélődet teljes egészében a kutatási munkálatokra befogni, hogy minél több hasznos technológiát fedezhess fel. Azt azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a kutatás időigényes.

Fejleszd a túlélőket

Ezen a bolygón a túlélők csak egymásra számíthatnak. Ezért fontos, hogy fejleszd a képességeiket, és használd az egyedi erősségeiket. Például egy magas intelligenciával rendelkező túlélő nagyszerű kutató lehet, ezért az eredmények maximalizálása érdekében ezt tedd meg fő feladatának.

Közeleg a tél

A tél még a legkeményebb túlélőket is próbára teszi. A ruházat, a fűtés és az élelem mind-mind kulcsfontosságúak ahhoz, hogy épségben átvészeld a telet, ezért gondoskodj arról, hogy a csoport a lehető legtöbbet halmozzon fel ezekből az előző évszakban. Hiszen ugye te sem akarod, hogy a túlélők csak egy alsóneműben induljanak vadászni a hóban?

Boldogság, gyere haza

A boldog túlélők produktív túlélők. Rendszeresen ellenőrizd, hogy hogy vannak, és igyekezz enyhíteni a gondjaikat, hogy minél eredményesebbek legyenek.

Főzz finom ételeket

Semmi sem dobja fel jobban a hangulatot, mint a jó étel. Biztosítsd, hogy a túlélők legalább időnként élvezhessék a nehezebben elkészíthető, de finomabb ételeket. Ez nemcsak a pocakjuknak kedvez, hanem a boldogságukat is emelni fogja, hiszen üres gyomorral senki sem tud dolgozni.

Az időbeosztás kezelése

A túlélők idejének optimalizálása elengedhetetlen. Azzal, hogy kezeled az időbeosztásukat és előre meghatározod a napi céljaikat, több időd lesz arra, hogy elegendő alvást és pihenést biztosíts számukra – mindez biztosítja általános jólétüket.

Az "egyszerű prioritások" kikapcsolása

Ahogy egyre tapasztaltabbá válsz embereid irányításában, kezdd el az időbeosztásuk további finomhangolását. Ehhez tiltsd le az "egyszerű prioritások" (simple priorities) opciót. Ezáltal még nagyobb kontrollt kaphatsz a túlélőid egyes feladatai felett, így a lehető legoptimalizáltabb munkafolyamatokat hozhatod létre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A növények fontossága

A növények lényeges erőforrásnak számítanak a Stranded: Alien Dawn-ban. A túlélők megehetik őket, hogy némi életerőt nyerjenek vissza, de akár fontos tárgyakat is készíthetnek belőlük. Mindenképpen nézz körül, és már korán jelöld meg a növényeket a térképen – még jól jöhetnek!

Csinálj elég tárolóhelyet

A tárolás kulcsfontosságú a csoport boldogulásához. A kint tárolt, tartósítatlan ételek megrohadnak, és a túlélők rosszul lesznek. Kerüld el ezt azzal, hogy megpróbálod a menedékhelyeket úgy elhelyezni, hogy nagyobb zárt tereket hozol létre. A több tárolóhely azt jelenti, hogy a csoport nem fog eldobni semmi hasznosat.

Farmerkedés

Tudd, hogy mikor kezdj el kertgazdálkodni. Kerüld a túl korai vagy túl késői ültetést, hogy minimalizálhasd a szükséges tárolás mennyiségét, és csökkentsd a termények tárolási idejét.

Nem mindegy, hogy hova ültetsz

Alaposan nézz körül, hogy megtaláld a legjobb parcellát a növényeid számára. Bizonyos talajtípusok jobban megfelelnek bizonyos terményeknek, és rövidebb idő alatt nagyobb számú termést eredményeznek. A sikeres növekedés érdekében ültesd a növényeket a növénytípusnak legmegfelelőbb helyre.

Védd meg a farmod

Egy farm nem működik megfelelő védelem nélkül. Ne feledd, hogy minden földet érdemes kerítéssel védeni. Ez megakadályozza a helyi állatvilág nem kívánt betolakodóit abban, hogy megdézsmálják a növényeid.

Aktív fenyegetések kezelése

Nem csak az időjárás ingadozására és a fogyatkozó erőforrásokra kell felkészülniük a túlélőknek. Számíts a halálos, vadon élő állatok formájában jelentkező csapásokra is. Menj biztosra, és építs védelmet a bázisod köré, vagy szerelkezz fel és vadászd le őket.

Indulj expedícióra

A játék előrehaladtával egyre több nyersanyagot szerezhetsz, ha a túlélőket expedícióra küldöd távoli helyekre. Ez azonban igazi szerencsejáték. A túlélőid bőséges nyersanyagokat fedezhetnek fel, de lehet, hogy semmit sem találnak, vagy akár meg is sérülhetnek útjuk során.

A játék tesztjét tőlünk szombaton olvashatod a PC Guru Online oldalán!