Street Fighter és Doom: rokoni szálakVolt már egy �utcai harcos� mozi, 1994-ben, melyet szerintem az akkor, vagy azután születettek is ismernek, hiszen úgy félévente valamelyik kereskedelmi adónk leadja, legutóbb nem is olyan rég az RTL Klub műsorában szerepelt. Az a mozi, mit szépítsük, egy hulladék, bár Uwe Boll mostani munkássága fényében ezt a kijelentésemet átértékelem, semmivel sem rosszabb, mint az akkori idők zs-kategóriás akciófilmjei, van benne Jean-Claude Van Damme, az �annyira gagyi, hogy már jó� Raul Julia utolsó moziszerepében, no és, ami miatt én azért favorizálom, két gyönyörű nő, az akkor 26 éves Kylie Minogue, és Ming Na, aki aztán a Vészhelyzetben tündökölt Jing-Mei Chen doktornő szerepében. No de, ennyit a múltról.

A mostani feldolgozás gyártási jogát a Hyde Park Entertainment (a 2005-ös Asylum, és a nemrég debütált, igen sikeres Death Sentence készítője) vásárolta meg. A produceri teendőket Street Fighter és Doom: rokoni szálakennek megfelelően a firma két saját embere, Ashok Amritraj (az említett filmek producere, de ő volt pl. a Stallone-féle Get Carter ügyeinek intézője is) és Patrick Aiello látja majd el. A forgatókönyvet Justin Marks jegyzi, akinek specialitása pontosan ez a terület, azaz a videojáték- és képregény-feldolgozások készítése, jelenleg két általa írt film forgatása zajlik, az egyik a Masters of the Universe He-Man főszereplésével, és az anime-alapú Voltron, mely annak idején két rajzfilmszériát is megélt. A sztori egyébként egy mondattal bemutatható: a főhős egy női harcos, Chun Li, a film az ő igazságért folytatott útját mutatja be (lásd az akciófilmek egymondatos panelszinopszisát: �felbosszantják, bosszút áll�). A leányzóról egyébként nem árt tudni, hogy ő az első igazán sikeres és híressé vált női videojáték főhős (igen, nem Lara Crofttal kezdődött mindez...), így méltó, hogy a Capcom vele ünnepli a két évtizedes évfordulót. Ajánlom figyelmetekbe ezt az oldalt, ahol az infók mellett gazdag képanyag látható e híres hölgyről.

És akkor elérkeztünk hírünk apropójához: a HPE és a Capcom bejelentette, hogy aláírták a szerződést az akciófilm-specialista Andrzej Bartkowiakkal a Street Fighter mozi megrendezésére. Az 1950-ben, Lodz városában született, tehát lengyel származású (a neve alapján szerintem ez azért egyértelmű) úriember operatőrként kezdte hollywoodi pályafutását, sokáig elválaszthatatlan volt a világhírű Sidney Lumettől, a nagy áttörést a kettejük nevével fémjelzett, Oscar-díjra is Street Fighter és Doom: rokoni szálakjelölt 1985-ös �A város hercege� dráma hozta meg, ezután lett igazán kapós, a következő nagy dobása pedig az Oscar-díjas Féktelenül tényleg döbbenetes kameramunkája volt. Rendezőként, és ez személyes véleményen, fele olyan jó, mint a kamera mögött, de ugye ízlések és pofonok... Az tény, hogy eddigi munkái tényleg látványosak: Öld meg Rómeót, Sebhelyek, Bölcsőd lesz a koporsód, és ugyebár a Doom. Nyilván ez utóbbi feldolgozás billentette felé a mérleget, amit � igen, sajnos megint ezzel kell jönnöm - Uwe Boll műveinek tükrében egy elnéző mosollyal nyugtázhatunk, bár tegyük hozzá, hogy a 70 milliós gyártási költségből az elmúlt két év alatt mindössze 28 milliót sikerült visszahoznia...

Egynek ez is biztos jó lesz, de ugye egy film sok mindenen múlik, a forgatókönyvtől a szereplőkön át az anyagiakig és a stábig, így most is csak azt mondhatjuk, meglátjuk, mi lesz belőle. A forgatás jövő év elején kezdődik, a terjesztő a Fox lesz.