Zavaros? Na, mindjárt elmagyarázzuk. Adott ugyebár a sokak által ismert és szeretett Garry's Mod, mely a Source motor egyik legkedvesebb alkotása. Ezzel a moddal mindenféle vicces képet és videót lehet készíteni, amiket aztán megoszthatunk a barátainkkal is. Nincs is jobb annál, mint mikor a folyton mogorva G-Man idióta táncot jár Alyx fején, és ez még egy finom példa volt a modból kihozható dolgokra.

Igen ám, de létezik egy úgynevezett GMod is, ami szintén online felülettel rendelkezik, ám nem igazi mod, hanem egy keretrendszer, mely lehetővé teszi, hogy kedvenc nem hivatalos kiegészítőinket egyszerűen, könnyen, vagy ahogy a hivatalos oldalon írják, "fejfájás nélkül" telepíthessük és távolíthassuk el. Ilyesmit láthatunk a ModDB-féle Desurában is, mivel azonban a GMod mögött álló Olympus Games nagyban játszik, szeretnének egy tökéletesen hibamentes megoldást, amihez a pénzt Kickstarteren kezdték összegyűjteni.

Ezzel eddig nem is lenne semmi gond. Csakhogy az Olympus jó ideje zaklatja a Garry's Modot alkotó Garry Newmant, azt követelve, hogy a népszerű modifikációt nevezze át, mert megtévesztő, hogy sokan GModként hivatkoznak rá, ezzel -- az Olympus szerint -- ellopva az utánuk érdeklődő játékosok figyelmét. A huzavona eddig nem volt jelentős, most viszont, hogy a Kickstarter-kampány bedőlni látszik (75 ezer dollárt kért a csapat, ehhez képest már csak 17 nap van hátra, és mindössze 13 ezer zöldhasú gyűlt össze), a brigád vezetőinél elgurult a gyógyszer, és tetemre hívták Newmant: mivel a GMod nevet ők birtokolják, ezért Garry vagy megveszi tőlük azt, Twitterestül-mindenestül, vagy a Garry's Mod hivatalos közösségi csatornáit átirányítja az Olympus projektjére, a mod weboldalán egy permanens linket helyez el, ami a GModhoz vezeti a látogatókat, és nyilvánosan felszólít minden rajongót, hogy többet ne rövidítsék a Garry's Modot GModnak.

Az eset egyébként kísértetiesen hasonlít a nemrég pórul járt Tim Langdell kálváriájára, aki az angol nyelvben "élt" jelentő edge szót akarta mindenáron magáénak tudni, szabadalmi trollkoént beperelve mindenkit, aki csak használta, kezdve egy független csapattól egészen az Edge magazinig és az Electronic Artsig (lásd: Mirror's Edge). A jó öreg Tim megszívta, de hogy az Olympust is helyre teszi-e a bíróság, a jövő zenéje. Garry hajlandó perre vinni az ügyet, mert úgy érzi, igaza van -- reméljük, nem csak ő fogja így látni, de a törvény képviselői is.