Nem tudom, hogy a hagyományos értelemben vett társasjátékok kritériumainak, a tágabb konszenzus szerint, mennyire felelnek meg a különféle háborús játékok, idegen szóval wargame-ek. Számunkra mindenképpen beleférnek a szatyorba, számomra pedig különösképpen, már csak fokozatosan terebélyesedő Warhammer 40,000-gyűjteményem okán is. De a nevezett játékuniverzum mellett is vannak még további sci-fi és fantasy világokban játszódó játékok, ilyen az Infinity is a spanyol Corvus Bellitől, mely a hazai wargaming-közösség számára minden bizonnyal nem cseng ismeretlenül – főleg mostanság, mikor az egyik nagy (ha nem a legnagyobb) hazai forgalmazó kínálatában is feltűnt annak „light” verziója, a kisebb összetűzéseket fókuszba helyező (ún. skirmish) Infinity: CodeOne.

Infinity: CodeOne

  • Partner/kiadó: Corvus Belli
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: 30-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 4,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: akár a kiadó honlapjáról, akár hazai forgalmazótól rendeljük, egy kezdőszett nagyjából 40 000 forint

Az Infinity univerzuma a nem is oly távoli jövőbe enged betekintést, miután az emberiség megmaradt képviselői kirajzottak a földről, hatalmas konglomerátumok kolonizálták a naprendszer egyes részeit: a Panoceania, a Yu Jing, az Ariadna, a Haqqislam, a Nomads és mások, valamint az őket felügyelni hivatott ENSZ-utód O-12. Az ő területi villongásaikba és gazdasági- ideológiai ellentétjeikbe csöppenhetünk bele, melyeket az ismert világegyetem határvidékét veszélyeztető idegenek, a több fajt tömörítő csillagközi birodalom, a Combine (nem az, ez egy másik) veszélyeztet. A nagy kérdés az, hogy az emberiség egyesül vagy elvész – de ahogy lenni szokott, a helyzet korántsem egyszerű, vagy éppen fekete-fehér.

A szóban forgó Infinity: CodeOne-hoz hasonló skirmish játékokban az a szép, hogy nem kell hozzájuk egy akár több száz fős sereg felépítése. Gyakorlatilag egyetlen kezdőszett elég az alapok lefektetéséhez, vagy egy-egy frakció kipróbálásához. A könnyen sejthető cél persze az lenne, hogy ez egyfajta kapudrogként szolgáljon a „nagy” wargame-hez, mert minő véletlen, a bevált receptet követve a CodeOne-figurák teljességgel felhasználhatók ahhoz is. A belépést segíti az ingyenesen elérhető szabálykönyv egyszerűsített és teljes változata (melyből egy nyomtatott változat a kezdőszett része), valamint a szintén teljesen ingyenes applikáció, mely a szabályok mellett a csapatösszeállítást is segíti.

Minden kezdet nehéz

Egyből két fantasztikus pakkot is kaptunk: az Operation: Kaldstrom és az Operation: Crimson Stone kezdőszetteket, melyek mindegyike frakciónként 7-7 miniatűrrel és 3-3 húsz oldalú dobókockával, karton tereptárgyakkal, mérőeszközzel, tokenekkel érkezik. Amire ezen kívül még szükségünk van ahhoz, hogy neki tudjunk látni a játéknak, az egy hobbikés, egy oldalvágó fogó, és esetleg finom fémreszelő a fém figurák öntési sallangjainak letisztogatásához; valamint pillanatragasztó (ha jót akarsz magadnak, ciano-akrilát kötőanyaggal)... és egy adag türelem az összeállításukhoz.

Az élményhez és az áttekinthetőséghez persze nagyban hozzájárul az is, ha le is festjük a csapatunkat, de ez már egy egészen más tészta – a lényeg, hogy nem kell túlmisztifikálni, némi gyakorlás és türelem itt is csodákra képes. Pláne, hogy a hazai wargaming-szcéna képviselői a rendezvényeken nyílt workshopokat is tartanak, és a legnagyobb videómegosztó portálon is találhattok (akár magyarul is) tippeket, trükköket a kezdéshez és egyéb technikákhoz. Kellő elszántsággal és előzetes tájékozódással csodás eredmények születhetnek, és nem utolsó sorban sok bosszúságot és pénzt megspórolhattok magatoknak.

Ha egy buli beindul

Ha most találkozol először ilyen jellegű játékkal, vagy gondolkozol a beugráson, elöljáróban annyit mondanék el, hogy itt is az egyes egységek és a felszereléseik adatlapjai számítanak a legfontosabb információnak. Ezekről fogsz minden adatot kiolvasni a mozgástól a fegyverkezelésig, a lőtávtól a sebzésig; ha az ezen felül adott alapkoncepciókat sikerül megérteni, gördülékenyen megy a játék. Ezek az alapkoncepciók pedig a valóságra építkeznek: egytől-egyig a fedezék, látószög, zárótűz és egyéb gyakorlati fogalmak keretek közé szorított absztrakciói. Ezek alkalmazásához pedig sablonokat, mérőeszközt és dobókockát kell bevetni.

A gyakorlottabb játékosok számára pedig azt tudom mondani, hogy az Infinity: CodeOne egyediségét többek közt az adja, hogy a játékosok nem passzívan szemlélik az ellenfél körét. Ha például egy ellenséges egység látószögön és lőtávon belül elszalad egy katonánk előtt, lehetőségünk van azonnal rálőni, de egyéb helyzetekre is kiadhatunk reakciós parancsot (reaction order). Ugyanakkor saját körünk is elég rugalmas. Csapatunk létszámától függően rendelkezünk parancsokkal (order), melyeket szabadon oszthatunk szét: ha úgy tartja kedvünk, széthajthatunk egyetlen embert is a körünkben, vagy szétszórhatjuk őket több egység közt. Egy-egy parancsba egy hosszú vagy két rövid képesség is belefér – valamit megmászni például egy teljes parancs, míg a sima mozgás kétszer is belefér, vagy esetleg más rövid képességgel is kombinálhatjuk.

A szabályokat részletesebben megközelíteni ezúttal azonban nem akarom, mert ahogy az egy wargame esetén lenni szokott, már-már riasztó mennyiségű információt kéne írásos formába öntenem, méghozzá a szabálykönyvnél tömörebben. Na, azért nem kell megijedni az egyébként vaskos füzettől: vastagsága az összes lehetséges szituációra kitér, példákkal, képekkel szemléltetve azokat. Rögtön az elején található egy „quickstart guide” ami röviden elmondja a lényeget, majd egy röpke játékkal vezet be a skirmish-jellegű wargame-be.

A jövő háborúja a jelenben

Az Infinity: CodeOne sok szempontból egy prémium kategóriás skirmish játék, ehhez mérten kérik meg az árát is. A nálunk járt kezdőszettek darabja nagyjából 40 ezer forint körül kapható, amivel egy szintre helyezhető más gyártók hasonszőrű megoldásaival – az elsőre rémisztő árat azonban bátran megfelezhetjük, hiszen két játékost szolgál ki, így már egy fokkal elfogadhatóbb szintre süllyed a befektetés. Persze ettől még ez (is) egy drága hobbi marad, és ha az összes járulékos költséget hozzászámoljuk, a festéktől a kiegészítő szettekig, akkor gyorsan világossá válik, hogy nem két nap alatt építjük majd ki a gyűjteményünket.

Ha kicsit bizonytalanabb vagy, számos regény, kiadvány is elérhető a beugrás előtt, így az univerzumába még mindig belekóstolhatsz, és ha nem tetszik, egy cselszövéssel teli sci-fi történettel gazdagabb leszel. No, persze ezekhez és a játékhoz nem árt egy biztos angoltudás vagy egy tapasztaltabb játékostárs – amit a hazai közösségben is biztosan megtalálhatsz. A legnagyobb közösségi oldalon keresd az Infinity Magyarország csoportot, biztos lesz, aki szívesen segít a felmerülő kérdésekben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Én azt mondom, hogy ha tetszik az Infinity-univerzum kicsit „mangás” esztétikája és jobbára realisztikus megjelenése, valamint a lefestett nem-annyira-távoli jövő „földhözragadtabb” világa sem áll tőled távol, akkor ennél jobb belépőt aligha találsz. Ha pedig már egyszer szerelembe estél, akkor a játékba, a szabályok memorizálásába, csapatod-sereged kifestésébe fektetett idő többszörösen megtérül majd.

(A játékot partnerünk, a Corvus Belli biztosította – köszönjük! A játék nem nyelvfüggetlen, magyar nyelvű kézikönyvről nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát