Minden műfajnak megvannak a maga alapművei, és bár túlzás lenne azt állítani, hogy 2008-ban Bernd Brunnhofer történelmet írt, vagy fenekestül felforgatta a munkáslehelyezős játékok műfaját, az vitathatatlan, hogy maradandót alkotott. Hiszen a Stone Age 12 év alatt nemcsak, hogy nem tudott kicsúszni a BGG toplistájának krémjéből (a családi kategóriában jelen sorok írásakor a 19. helyet foglalja el), de még mindig annyira alapműnek számít, hogy unos-untalan fel lehet emlegetni a nevét a műfaj egy-egy képviselőjének elemzésekor. Hiszen a 2008-ban Spiel des Jahres-díjra is jelölt társas fantasztikusan kombinálta a tudatos tervezést a szerencse kiszámíthatatlanságával. És ez a formula még egy évtized után is lebilincselő tud lenni – pláne a jubileumi kiadással.

Stone Age Jubileum (Stone Age: Anniversary)

  • Hazai partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,48/5
  • Ár: a kiadó webshopjából 12 890 forint

A kőkorszakban járunk, ahol minden játékos egy olyan törzset irányít, amely megpróbál a kor lehetőségeivel – a kezdetleges földműveléssel, a nyersanyagtermeléssel, a kunyhóépítéssel – élve biztonságos, önellátó otthont létrehozni magának és egyre gyarapodó családjának. Ehhez a játéktér is asszisztál, amely egy olyan varázslatos tájat fest le, ahol egy erdő, egy kőfejtő, egy agyagbánya, egy sebesen csobogó folyó, egy tisztás és egy mező teremt táptalajt a boldoguláshoz. A jubileumi kiadás ezt még feldobja a téli tájjal, de a játékosok bármikor dönthetnek úgy, hogy a kevésbé fagyos, normál verzióra váltanak.

20211210124542.jpg

Kezdésként a játékosok öt munkást kapnak, 12 élelmiszer és egy játékostábla társaságában, amely alapvetően raktárként és a játékmenet áttekintéséhez szolgáló táblaként funkcionál a végső pontozáshoz, illetve a fordulókban adódó lehetőségek mérlegeléséhez. Ilyenből ugyanis van egy pár: minden egyes forduló összesen 3 fázisra oszlik. Az elsőben kell lehelyezni a munkásokat (a kezdőjátékostól kezdve, felváltva), a másodikban történik az akciók tényleges végrehajtása, a harmadikban pedig jön az élelmezés, az új fordulóra való felkészülés.

Kőfalva

A térképen található helyszínek a tényleges akciómezők, melyek használatához értelemszerűen munkásokra lesz szükség, azonban maga a mező határozza meg, hogy összesen hány munkás is tartózkodhat ott. A nyersanyaglelőhelyeken akár 7-en is dolgozhatnak, de a szántóföldön vagy a szerszámkészítőnél mindösszesen csak egyetlen munkás lehet! Ezért is fontos előre tervezni, hiszen a helyek egészen gyorsan fel tudnak töltődni (2-3 játékos esetén ráadásul további korlátozásokkal kell számolni, melyek még inkább leszűkítik a lehetőségeket), és erre jön rá a szerencsefaktor. A nyersanyagtermelő helyszínek használata ugyanis a szokottnál kicsit egyedibben működik: annyi kockával kell dobni, ahány munkást az adott játékos odahelyezett, és a dobás értékét el kell osztani a játéktáblán található, az adott nyersanyaghoz tartozó számmal. Ez azt jelenti, hogy a 3-as értékkel rendelkező fa megszerzéséhez legalább 3-at kell dobni; ha kerekíteni kell, az mindig lefelé történik. Ezért nem kalkulálható ki pontosan előre, hogy az adott akcióval összesen hány fát, követ vagy épp aranyat lehet betakarítani.

A dobást azért szerencsére valamennyire lehet befolyásolni, a szerszámkészítőnél ugyanis vásárolható olyan különleges lapka, mellyel módosítható egy-egy kocka értéke. Az 1-től 4-ig elérhető lapkák nagy segítséget jelentenek a játék elején, főleg élelemszerzéskor, amikor ugyanis véget ér a forduló, minden egyes munkást meg kell etetni. Ha akár csak egyetlen egyet sem sikerül, az 10 győzelmi pont elvesztésével jár, ami bizony akár a győzelmi lehetőséget is magával viheti. Szerencsére ennek kompenzálására is bőven van opció, a kezdetleges földművelést felfejlesztve, a fordulók végén fix mennyiségű élelemhez lehet jutni, és így már bátrabban lehet szaporodni, azaz újabb munkásokat szerezni. Így aki ügyes, akár 10 munkással is rendelkezhet, mellyel nemcsak sokkal több akciómezőt foglalhat el (feltéve, ha nem happolják el előle), de például a nyersanyagtermelést is jóval hatékonyabban, sokkal nagyobb oddsokkal tudja kivitelezni!

Civilizációépítés

A játékosok támogatása a térkép két kritikusan fontos mezején is tetten érhető: a térkép jobb alsó sarkában előre meghatározott mennyiségű, szabadon választott nyersanyagért lehet megvásárolni a véletlenszerű sorrendben a táblára kerülő kártyákat, melyek általában azonnali extrát biztosítanak, a végső pontozás során pedig további pontszerzési lehetőségeket tesznek lehetővé, például a megszerzett emberek és a felépített épületek után. Hiszen a második fontos mező az építkezés, melynek során olyan kunyhókat lehet lerakni, melyek azonnal tetemes mennyiségű győzelmi pontot biztosítanak.

20211210123902.jpg

Stone Age Jubileum igazából erről szól: lehetőség szerint jeleskedni az építkezés, a kártyaszerzés terén, miközben az ember nem felejtkezik el az élelemről, a nyersanyagszerzésről és taktikázásról, megpróbálva megakadályozni a riválisokat a nyersanyagok, az értékes kunyhók, a különleges civilizációlapkák megszerzésében. Ez a recept pedig 12 év távlatából sem kopott meg, sőt: a Stone Age ugyanannyira lebilincselő és fantasztikus élmény, mint annak idején, ráadásul nemcsak az egyik legkiválóbb családi, de az egyik legjobb munkáslehelyezős játék is. Szabályai egyszerűek és gyorsan megtanulhatók (főleg az új kiadásban található részletesebb, logikusabban felépített szabálykönyvnek hála), prezentációja még mindig tetszetős, a jubileumi kiadásban szereplő extra tartalmak (igluk, elűzésre váró vadállatok, a fagyos télben az épületek szigetelése) révén pedig még annyi pluszt is nyújt, hogy egyhamar ne kerüljön vissza a szekrényre!

(A tesztpéldányt partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát