Azt már megszokhattuk, hogy minden egyes évnek megvannak a maga hype-olt társasai, azonban a 2022-es esztendő első felét meghatározó Ark Nova iránti érdeklődés, ha nem is példátlan, de messze intenzívebb volt, mint a közelmúltból nagyrészt bármi, ráadásul nemcsak globálisan, de hazánkban is. Olyannyira, hogy a német, hivatalosan első játékos Mathias Wigge nem csupán a stratégiai játékok kategóriájában menetelt a BGG-n egészen a dobogó közelébe, de minden idők tíz legjobb társasai közé is felküzdötte magát. És erre nemcsak elegáns, gazdag és rendkívül sok lehetőséget rejtő játékmenetével szolgált rá, de témájával is.

ARK NOVA

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: 90-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,72/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 19 990 forint

Az Ark Novában ugyanis minden játékos egy olyan modern állatkertet igazgat, ahol a látogatók igényeinek kiszolgálása helyett elsősorban inkább az állatok szükségleteinek kielégítése, valamint az egyes állatfajok fennmaradását célzó természetvédelmi projektek felkarolása van a középpontban. Ezen küldetés sikerét és hatékonyságát elsősorban két győzelmi pontsáv hivatott szimbolizálni: a vonzerősáv a látogatók számának növelésével, a különböző állatok összegyűjtésével, illetve a növekvő bevétellel erősíthető, míg a természetvédelmi sáv az egyes fajok túlélését szolgáló projektek támogatásával, valamint egyéb tudományos tevékenységekkel tolható tovább. Ezen két sáv ellentétes irányban halad egymással, két ellentétes helyről indulva, és amikor egy játékos jelölői összetalálkoznak vagy elhaladnak egymás mellett, a játék véget ér. 

Az idáig vezető út azonban se nem rövid, se nem zökkenőmentes: az Ark Nova a középnehéznél pár sóhajtásnyival összetettebb kártya-vezérelt stratégia, ahol alapvetően egy hatalmas pakli kártya, az ezzel járó szerencsefaktor, na meg a taktikus gondolkodás fúziója tud a sikerhez vezetni egy olyan játékmenet során, amely már két játékosnál is bőven két órát követel meg magának, 3-4 fő esetében pedig ennek akár a dupláját is. Ugyanakkor nem fordulókon át zajlik, a játékosok felváltva, egymást követve cselekednek, esetenként egy-egy szünet fázist iktatva be, amely kiváltja az adminisztrációt, ezzel új lapokat és egyéb elemeket hozva fel a letisztított játéktérre.

A játéktérre, amely alapvetően három nagyobb elemből áll. Egyrészt minden játékos rendelkezik egy saját, ugyanúgy festő játékostáblával, a tényleges állatkerttel. A hatszögekre osztott területet kell benépesíteni kifutókkal, karámokkal, kioszkokkal és pavilonokkal, a korábban már lerakott épületek szomszédságába építkezve, folyamatosan véve át az uralmat a kezdetben üres terep felett. Másrészt az egészet a gigantikus, asztalzabáló központi játéktábla fogja közre, melyen nemcsak a két győzelmi pontsáv fut végig, de itt találhatók meg a bizonyos feltételek teljesülése esetén elhappolható állatkert-kártyák is, valamint a lapok elsődleges forrásaként szolgáló hatalmas pakli is, illetve az a szünetsáv, melyen egy folyamatosan vándorló jelölő mutatja, mikor is következik be a szünet, és indul el a játék közbeni adminisztráció. Harmadrészt muszáj feltölteni egy egyesülettáblát is, ahol a természetvédelmi projektkártyáknak jut majd hely, illetve innen lehet a különböző kontinensek társállatkertjeit, valamint az egyetemtípusokat is beszerezni.

És bár ez temérdek táblát, temérdek komponenst jelent – melyeket kiválóan bele lehet helyezni a dobozban található két műanyag tárolóba – az Ark Nova a felszínen meglepően egyszerűen működik, hiszen a játékos a körében mindössze csak egy akciót hajt végre. Ezekhez a saját játéktábla alatt található 5 darab akciókártyát kell használni, melyek egymás mellett foglalnak helyet, egy-egy kártyahelyet foglalva el. A kártyahely száma határozza meg az akció erejét: az akció használata után a használt lap a sor elejére kerül, a többi pedig lecsúszik. Az akciókártyák idővel fejleszthetők, alternatív, erősebb oldaluk pedig további lehetőségeket biztosít, megnövelve az akciók erejét. 

Az akciólehetőségek pedig igazából önmagukért beszélnek. A kártyák akcióval lapokhoz lehet jutni (de ezzel a szünetjelző is mozog) a húzópakliból vagy a kártyasorról; az építkezéssel kioszk, pavilon, karám és állatsimogató rakható a saját állatkert-térképre; az állatok akcióval állatkártyákat lehet kijátszani a kézből; az egyesület akcióval egy egyesületi feladat hajtható végre, amely járhat ismertség növekedéssel, társállatkert szerzésével (ez adott típusú kártyák kijátszási költségét csökkentheti), egyetem szerzésével, természetvédelmi projekt támogatásával; a támogatók akcióval 1 támogatókártya játszható ki, vagy egy kis tőke szerezhető.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

MONEY MONEY

Pénzre márpedig szükség van, hiszen a három típusú állatkertkártyából kettő kijátszáshoz pénzt is mindenképp fel kell használni. Az állatkártyák az állatkert populációját növelik, de ahhoz, hogy egy állat beköltözhessen, mindenképp üres karámra vagy specifikus kifutóra van szükség, amely adott mennyiségű helyet harap ki a térképből; a támogatókártyák egyedi épületeket, szakértőket, képességeket biztosítanak, és hozzájárulhatnak a szünet közbeni adminisztráció során érkező bevételhez is; a természetvédelmi projektkártyákkal természetvédelmi pontok gyűjthetők, hozzájárulva a játék végi pontszámhoz.

A játék végéhez, amely nem jön el egyhamar: az Ark Nova kifejezetten agyégető, nagy koncentrációt igénylő, de a játékosok között minimális interakciós lehetőséggel szolgáló stratégia, amely komplexitása ellenére maximálisan áramvonalas és letisztult. Ezt elsősorban mennyiségben gazdag, de nagyon is átlátható ikonográfiájának, tetszetős és sallangmentes játéktereinek, és persze a hatalmas pakliból eredő változatosságának köszönheti, amely mindig szolgál járható úttal, még akkor is, ha egyszerűen nem olyan sorrendben, nem úgy, vagy egyáltalán nem jönnek azok a lapok, melyekre épp szükség lenne. De az állatok boldogsága talán megér ennyi frusztrációt – örömből, maradandó élményből az Ark Nova épp eleget nyújt ahhoz, hogy 2022 egyik legjobb, és az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb játékaként emlékezzünk rá.

(A játékot partnerünk, a Gémklub biztosította  köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát