Két, tematikájában és mechanikájában erősen eltérő minijátékhoz volt szerencsénk a Reflexshop jóvoltából. És bár merőben különböznek egymástól, mindkettő garantáltan megmozgatja az agytekervényeket, hiába kicsik, gyorsak és egyszerűek. De talán az igazi közös vonásuk az, hogy ragyogó fillererek, ha éppen nincs kedvünk vagy lehetőségünk hosszabb időre elkötelezni magunkat egy játék mellett.

Kódok Harca

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,8/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 4490 forint

A Kódok Harca egy roppant elmés játék, melyben kettő vagy akár több ember is próbára teheti kódfejtő képességeit. De míg a feladat előbbi esetében a másik paravánja mögé bújtatott számsor kitalálása, addig több játékos esetében már a “központi” kód megfejtése a cél. Igaz, az eljárás ez utóbbi sesetben sem változik, avagy ahhoz, hogy megtudjuk, mi van középen, meg kell fejtsük játékostársaink számsorait. Ezt pedig minden esetben az asztalra helyezett, hat darab kérdéskártya segítségével tudjuk megoldani, helyesebben szólva eleinte csak leszűkíteni. A nagyobb, általánosabb kérdések mellett, mint például a számjegyek összegének firtatása, olyan specifikusabbak is vannak, mint az egyes számok pontos helyének meghatározása.

pcguru-tarsalgo-kodok-harca-01.jpg

A sikeres dedukcióban a kérdések mellett sokat segít, hogy a számokat csak növekvő sorrendben rakhatjuk le, egyenlőség esetén pedig a fekete kerül előre. Mindezen információk birtokában egy kis szerencsével és a jó kérdésekkel valóban gyorsan megfejthetjük az Enigma-kódot. Egy biztos, roppant okosnak fogod magad érezni, ha négy ember közül elsőként jössz rá a megoldásra  de két ember párharca is éppoly szórakoztató tud lenni.

A doboz tartalmát tekintve a négy paraván és a számlapkák mellett egy kétoldalas, ránézésre száz lapos tömböt is kapunk, ami elég lesz egy jó darabig, de később is helyettesíthető, akár egy egyszerű füzetlappal is. A kicsiny csomagból egyedül csak a ceruzát hiányoltam, de mivel a játékhoz nagyon sok minden nem is kell, így talán kicsit ésszerűtlen elvárni, hogy egyből négyet csomagoljanak mellé. Bár talán az árba még ez is belefért volna.

A Kódok Harca természeténél fogva nem mindenkinek lesz nyerő, és bár csak minimális matematikai ismereteket igényel (összeadás), a deduktív gondolkodást kívánó feladat miatt abszolút indokoltnak éreztem a korhatárt. Persze neki lehet veselkedni korábban is, ha tehetséges a gyerek, hiszen a logikai gondolkodást fejlesztő játéknak is igazán kiváló.

pcguru-tarsalgo-kodok-harca-02.jpg

Schotten Totten 2

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,8/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 3990 forint

A Schotten Totten 2 nem egy kifejezett folytatás, inkább egy újragondolása az alapkoncepciónak. Az “eredeti” játékban falunk határát terjesztettük ki (a másik kárára), itt viszont egy várfalat kell védelmeznünk hős csirkénkkel a gonosz, de legalábbis éhes szakács ellen. Ilyen formán a szabályok is változtak egy cseppet: a támadó célja a a hét elemből álló fal négy elemének megrongálása, vagy egy elem kétszeri “legyőzése”, a védő pedig ezt igyekszik megakadályozni addig, amíg a húzópakli kitart. Az egyes fal-elemek lebontásához pedig erősebb kártyakombinációt kell építenie a támadónak, amit a játékszabály és a segédkártya is kellően részletez, de igazából nem lesz újdonság azoknak, akik valaha is játszottak már kártyajátékkal.

pcguru-tarsalgo-schotten-totten-03.jpg

A csavar viszont ott rejlik, hogy miután a támadó felépítette a kombinációját, bizonyítania kell, hogy a védő nem tud erősebb kombinációt felépíteni. Ehhez azonban csak az asztalon levő és az eldobott lapokat használhatja – vagyis, ha akad még a pakliban (vagy akár saját kezében) egy olyan lap, amit a védő félkész sorához hozzáadva erősebb sort építhet, akkor bizony nem sikerül a támadás, és ki kell várnia vagy vissza kell vonulnia. Itt jönnek képbe a taktikai kártyák, melyekkel alaposan borsot törhetünk az ellenfél orra alá, és lapokat cserélhetünk fel vagy dobathatunk el. És akkor még nem is számoltunk a védő által bevethető üstökről, amikkel eldobathatja a támadó első lapját. Talán ebből már sejtehető, hogy az elsőre roppant egyszerű játék számos taktikázási lehetőséget rejt, és meglepő mélységgel bír ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű az alapkoncepció és milyen gyorsan letudható egy-egy meccs.

pcguru-tarsalgo-schotten-totten-02.jpg

A doboz a paklin és a szabályokon kívül a várfal lapkákkal és két, felállítható figurával rendelkezik, melyekre igazából semmi szükség, de legalább jópofák és a kisebbeknek biztos tetszeni fog. Ahogy a kártyalapok illusztrációi is mutatósak, igényesek, amire szükség is van, hiszen egy jóformán csak kártyákkal játszott játéknál csak ezekkel lehet némi pluszt adni a dizájnhoz.

A Schotten Totten 2 ideális filler, bár az átlagos 20 perces játékidőhöz némi gyakorlat is kell. És ahogy a Kódok Harcánál, úgy itt is viszonylag indokoltnak tűnik a korhatár, hiszen előretervezést igényel, a bizonyítás pedig kicsit komplexebb feladat, mint amivel egy teszem azt, első osztályos gyerek meg tud birkózni. Mindemellett erősen ajánlott játék azoknak, akik szeretik az absztraktabb kártyajátékokat (bár azok általában természetüknél fogva azok).

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát