Mikor elérkezett az idő, már én sem tudtam a cukorkákat értékelni, szóval kezdő orvosként, egyszer csak rám talált egy felkérés. Persze így utólag érthető, miért egy tapasztalatlan, még irányítható orvost kerestek. Kifejezetten hízelgett és büszkeséggel töltött el a kórházigazgatói kinevezés. 

Az orvos mint építész

Az első meglepetés akkor ért, mikor közölték, bár a kórház falai készen vannak, a rendelők és egyéb szobák helyét, alapterületét nekem kell meghatározni. Hiába tiltakoztam, hogy ez egy másik szakma, csak annyi segítséget kaptam, hogy a hatályos előírásoknak megfelelően melyek azok a helyiségek, amiknek feltétlen szerepelnie kell. Különben is, jobb lesz igyekeznem, mert hamarosan másik három kórház is elindítja a szolgáltatásait a városban.

Persze volt előnye is ennek a helyzetnek. A betegek útvonala nagymértékben kiszámítható. Értelemszerűen, a recepció után a felvételi iroda, majd a diagnózis felállítása következik. Majd visszatérnek a felvételi irodába az eredményeikkel. Ahonnan, attól függően, hogy ismert vagy még ismeretlen betegesége volt a páciensnek, megfelelő kezelésre vagy további vizsgálatokra kell tovább mennie.

Még nem is sejtettem, a kórházam egyik központ szerepét az illemhelyiségek töltik majd be. És hogy a leendő betegeimnek ne kelljen sokat sétálniuk, nem ajánlott a vécét a sarokba eldugni… Sőt!

Mivel ez profitorientált intézmény, bizony a megítélés az egyik legfontosabb mérőszám. Ha betegeimnek sokat kell sétálni, elfogy a türelmük, és másik kórházba mennek. Rosszabb esetben el sem jutnak odáig. Tán mondanom sem kell, hogy egy kórház gyógyít. Az a jó, ha a beteg két lábon, és nem lábbal előrefele távozik. A fekete zsákok tömeges rendelése megint egy másik szakma feladata… A folyóson végelgyengülésben összeroskadó beteg, csak mert messze volt a budi, nem a legjobb reklám.

Hogy melyik helyiséget melyik mellé érdemes építeni, hosszú és kínkeserves tapasztalás volt. Szerencsére ezeket némi pénzmag ellenében le lehetett bontani, majd újra felépíteni őket egy ideálisabb helyszínen.

Az ajánlott szobák között volt egy számomra környezetidegen is. A kutatólaboratórium. Ez nem feltétlen tartozik egy kórház alapértelmezett helyiségei közé. De hamar rájöttem, miért van ez, és hogy miért egy kezdő, becsvágytól duzzadó, friss diplomás kerestek meg a feladattal.

theme-hospital-05.jpg

Egyesek szerint minden összefügg mindennel. Talán így is van. Talán ezért, vagy nem, ebben a városkában olyan betegségekkel is találkoztam, amikről drága jó professzoraim még csak nem is hallottak. És amiknek a kutatására mind felrakta volna meg sem szerzett orvosi Nobel- díját. Az imént említett kutatólabor abban volt nagy segítségemre, hogy megfelelő gyógymódot találjunk. Vagy gyógyszerrel, vagy egy újeszközzel értük el az egészség megfelelő állapotát. Néhány példa a praxisból a kedves leendő kollégáknak.

– Fejfelfújódás. A normálistól jól megkülönbözhető, eltérő fejméret. Kezelését az orvos kollégák, annak kilyukasztásával, majd a fej normális méretűre történő felfújásával oldották meg.

– Királykomplexus. Elvis, a Király szelleme beköltözik a páciens agyába. Aki színes szarvasbőr cipőt húz, és sajtburgert eszik. Kezelés: egy pszichiáter elmondja, neki milyen idiótán néz ki.

– Lógó nyelv. Szappanopera-túltárgyalás miatt a nyelv többszörösére nyúlik. Kezelés: a nyelvet kihúzzák és alapméretűre vágják egy erre kifejlesztett gépben.

Természetesen az új gyógyeszközök új szobát is jelentettek. Ha készen voltak a rendelők, a folyosókra székeket, üdítőautomatákat és virágokat is kellett telepíteni. Néhány virág igencsak jó hatással volt a látogatószámra. Említettem már, hogy minden összefügg mindennel?  

A meglévő kórház mellé új szárnyakat is lehetett rendelni. Ez is csak pénz kérdése volt. 

theme-hospital-03.jpg

Az orvos mint pénzügyes

Bevételi szempontból szerénynek mondható, ami a folyosói automatákból és az év végi értékelésből, díjátadásból származott. A fő megélhetési forrást a betegek biztosították. Néha sürgősségi ellátással, vészhelyzet elhárításával lehetett kis többlet-pénzmagot gyűjteni. Időnként egy-egy nevesebb személyiség is bejelentkezett látogatóba. Persze csak megfontolva fogadtam el ezeket a felkéréseket. Kevéske jutalommal díjazták a sikert. De egy negatív értékelés, balul sikerült vészhelyzet-elhárítás (angyalgyártás) rontotta a kórház megítélését. Ez pedig szinte azonnal piacirészesedés-csökkenéssel járt. Ami kevesebb látogatót eredményezett, ami kevesebb bevételt jelentett. 

A gyógyszerkönyvben található a kezelések és betegségek gyógyításának aktuális díja. Ha nem volt a kórház kellően kihasználva, kis mértékben csökkentettem az árakat. Így csalogatva vissza a betegeket. Voltak igazán kedvező akcióink is, mikor az egyik vese mellől ingyen kivettük a másikat. Kiadási oldalon a bérek a kisebbik tételt jelentették. A már említett új eszközök, új szobák kialakítása, vásárlása folyamatos költséget jelentett. Illemhelyet szinte kötelező volt rakni az új kórházi szárnyakba is. A gyógyeszközök gyorsan amortizálódtak. Földrengések gyakran megrongálták a gépeket. Ha már füstölt, néha érdemesebb volt újat venni belőle, mint megvárni, míg felrobban a készülék, a karbantartó érkezése elött. Az ilyen szoba sajnos őrökké használhatatlan maradt, baljós emléket állítva a bent elhunyt kollégának is.

Jóformán radiátorból sem tudtam soha eleget telepíteni, mindig fáztak a kollégák. Még szerencse, hogy a kazánt teljesítményét tudtam szabályozni. Kis többletköltségért cserébe.
Viszont a város legjobb kórházának címét nem csak pénzben mérték.

theme-hospital-01.jpg

Az orvos mint HR-es

Fapados kórház lévén, az alkalmazottakat is nekem kellett kiválasztanom. Az éles versenyhelyzet miatt hamar rájöttem, nem lesz elegendő szakképzett orvosom. Egy műtét végrehajtásához, legalább két felcserre volt szükségem. Most vettem hasznát az oktatószobának, ahol további sebész, kutató vagy pszichiáter képesítést kaphattak kollégáim. (Akiket gyakran összekevertem a betegeikkel, de ez egy másik történet)

Volt, aki több területen is jeleskedni tudott. Persze ilyenkor rögtön jelezte megnövekedett bérigényét. Az intézmény működéséhez recepciósra, nővérekre és karbantartókra is szükség volt. Utóbbiak látták el a virágöntözési és takarítási feladatokat is. Ha elfáradtak a folyosói rókamentesítésben, az orvosok a tapizásban, a nővérek a méregkeverésben, a jól felszerelt pihenőszobában kaphattak új erőre. Ha túlhajtottam őket, hamar ultimátumot adtak. Vagy emelem a bérüket, vagy kilépnek.

theme-hospital-02.jpg

Az orvos mint orvos

Megbízóim az előrelépést különböző feltételekhez kötötték. A már sokat említett megítélés, a pénzügyi helyzet, de az intézmény értéke és a meggyógyított betegek száma is ide tartozott. Ezek együttes teljesülése jelentette a továbbjutást. Igy mint igazgatónak a közvetlen gyógyításra nem sok időm maradt. De ma sem döntenék másképpen. Most annyi év után ismét érkezett egy hasonló felkérés a Two Point Hospital részéről. Szerintem nem fogok sokat gondolkodni, akárhonnan is nézem, a hivatásom: orvos.  

theme-hospital-04.jpg

Írói vélemény:

A maga korában úttörőnek számított. Mint akkor sok minden más is persze.
De az elmúlt 21 év úgy gondolom, bizonyította, hogy ez a játék az örökzöldek közé tartozik.

Pro

+ Egyedi Humor

+ Remek Hangulat

+ Valami „H” betűs. (De azt nem lehet leírni.) 

Kontra

– A recepciós hölgy hangja.

– Az ismétlődő játékmenet.

– A mentés, felhasználónként 1db

theme-hospital-06.jpg