The Witcher - boszorkányos részletekEbben pedig nagy szerepe van az Andrzej Sapkowski lengyel fantasyíró által megálmodott világnak és történetnek. A képeket tanulmányozva ti is átérezhetitek, milyen különös világba csöppenünk majd idén ősszel. A történet szintén az ő nevéhez fűződik, az ő művein alapul. Ennek köszönhetően nem egy sablonos, "te vagy a nagy hős, pusztítsd el a gonoszt" stílusú sztori vár majd ránk, sokkal bonyolultabb dolgot eszeltek ki a CD Projekt fejlesztői.

Riviai Geralt főhősünk neve, aki a boszorkányharcosok nemzetségének egyik utolsó képviselője. Mint ilyen, mágikusan átalakított ember, szupergyors reflexekkel, varázsképességgel, kiváló fegyvertudással és mérgekkel szembeni ellenállással rendelkezik. Mivel lényegében mutáns, több városban ellenszenvvel fogadják majd őt.

The Witcher - boszorkányos részletekA történet a könyvsorozat vége után 5 évvel játszódik. Geralt meghalt ugyan az utolsó részben, de valahogy feltámasztották, és most nem emlékszik semmire, így újra meg kell tanulnia mindent. Annak ellenére, hogy a játék a középkorban játszódik, több mai, aktuális témát boncolgat, mint a terrorizmus, a génmanipuláció, és a rasszizmus. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az is, hogy minden döntésnek következménye lesz, még ha nem is látjuk ezt azonnal. Ráadásul nem lesz tisztán jó és gonosz oldal, mint a klasszikus RPG-kben, inkább a szürke bizonyos árnyalatai jellemzik boszorkányos tevékenységünket.

Ahogy említettem, nincs tett következmény nélkül. Ez a felfogás a Witcher lelke, hiszen lépten-nyomon döntéskényszerbe ütközünk majd és sok esetben előre nem látható eseményeket indítunk el a későbbiekben. A most következő rész spoileres, csak a bátrak olvassanak tovább (a szöveg kijelölésével).

The Witcher - boszorkányos részletekPéldául az egyik ilyen nagyobb fordulópont az, mikor meg kell szereznünk egy állást, hogy a folyóparton lévő fegyverkészletet őrízhessük. Ugyanis az éjszaka folyamán megérkeznek a vevők, egy elf és egy törpe. Ekkor vagy elfogadjuk a fizetséget és odaadjuk a fegyvereket, vagy megöljük őket és elvesszük a pénzt. Rögtön semmilyen változás nem lesz, az anyagiakat tekintve ugyanúgy jól járunk, de kb. 10-12 órányi játékkal később jön a felvilágosodás. Ha eladtuk a fegyvereket, akkor a lázadók ártatlan civilek ellen használják őket és sok embert megölnek, köztük egy fontos NPC-t is, akinek lett volna számunkra küldetése és a történetben is szerepet játszott volna. Viszont ha megöljük az elfeket és a törpéket, kiderül, nyomozás indult a gyilkosság felderítésére, és mi közvetve okoztuk a lázadás leverését, hiszen azonosítani tudták a megmaradt tagokat, köztük egy másik fontos karaktert, aki szintén előrébb vitte volna a történetet és küldetései is lettek volna.

A fenti példából kiderül, sokszor nem várt végkimenetele lehet a cselekedeteinknek, és néha mindenképp elvesztünk valakit. A játék folyamán pedig csak gyűlnek az ilyen következmények és idővel az egész világra kihatással lehetünk, mely az így gyökeresen megváltozhat.

The Witcher - boszorkányos részletekA harcrendszer sem lesz hagyományos, ezért kell majd egy kis idő, hogy mindenki beletanuljon. Először is van három küzdőstílus, melyek közül választani kell. Az első egy gyors vágásokkal operáló technika, a második nagy erejű csapásokkal aprítja az ellenfeleket, végül a harmadikkal széles suhintásokat vethetünk be több opponenssel szemben. Hogy tovább bonyolódjon a dolog: az nem lesz célravezető, ha csak gyorsan kattintgatunk az egérrel támadás esetén. A Witcherben meg kell találni a megfelelő ütemet, hogy Geralt ne essen ki a ritmusából. Ezt azért érezték szükségesnek a fejlesztők, mert úgy látják, a legtöbb RPG-ben túl monoton vagy automata a harc, és ők valami frisset akartak létrehozni.

A gyönyörű középkori világban sötét, morális döntéseket kell majd hoznunk idén ősszel, mikor végre megjelenik a The Witcher. Aki szeretne egy komolyabb stílusú szerepjátékot kipróbálni, annak kötelező választás lesz Geralt kalandja. Addig is nézzétek meg a játék honlapját, amely már magyar nyelven is elérhető! Itt sok érdekességet találhattok, mint például zenéket vagy bővebb háttérinformációkat, de egy kis keresgéléssel rálelhetünk a főszereplő hangmintáira is.