The Witcher: folt és D'jinniAzt már az 1.2-es javítás megjelenésekor tudtuk, hogy a program készítői szeretnének egy kaland- és küldetésszerkesztőt készíteni a Witcherhez, mellyel bárki saját, akár az eredetivel felérő minőségű kalandot készíthet. Azt mondanom sem kell, hogy egy ilyen szerkesztő alaposan meghosszabbítja a játék élettartamát, hiszen nagyon sok játékos van, aki abban leli örömét, ha ötleteit egy számítógépes játék formájában valósíthatja meg. Gondoljunk csak arra, hogy a Neverwinter Nights első és második részéhez adott Aurora Toolsettel mennyi kiváló modult készítettek a rajongók, de ugyanez elmondható az általában a stratégia játékokhoz mellékelt pályaszerkesztőkről is. Mostantól a Witchernek sem kell szégyenkeznie, hiszen megérkezett a D'jinni kalandmodul szerkesztő program.

The Witcher: folt és D'jinniDe ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg, mi is kell ahhoz, hogy használhassuk ezt az új eszközt! Az editorral egy időben kiadták az (ugyancsak régóta várt) 1.3-as verziószámú javítást is, mely ismét tökéletesíti egy kicsit az RPG-t. A több fejezetben, illetve bizonyos helyszíneken előforduló fagyások többé már nem fordulnak elő, és remélhetőleg szintén búcsút mondhatunk a beszélgetések közben meglehetősen furcsa dolgokat mutató kamerának (tudniillik gyakran megesett, hogy amikor felállt egy karakter, a perverz kamera a hasára, illetve a kicsivel az alatt lévő szervére koncentrált). Emellett a két dolog mellett természetesen sok más javítást is tartalmaz a folt, melyeket részletesen elolvashattok, ha megnézitek a PGO-n a patch letöltés oldalát. A javítás legfontosabb tulajdonsága, hogy alkalmassá teszi a játékot a felhasználók által készített kalandmodulok futtatására. A fejlesztők meg is ajándékoznak minket egy általuk készített mini kiegészítővel, melynek címe: The Price of Neutrality. Ez körülbelül két órás játékidőt biztosít, és a benne hozott döntések alapján több befejezéssel is rendelkezik. A történetben Kaer Morhen körül fogunk kalandozni, és kicsivel mélyebben is megismerkedhetünk a többi witcherrel. A modul remekül példázza, mire lehetünk képesek az új szerkesztővel.

És ezzel ismét elérkeztünk a kalandszerkesztő programhoz, amit a CD Projektes srácok D'jinni névre kereszteltek el. Bár futólag a játékban is van róla szó, a D'jinninek leginkább Andrzej Sapkowski The Last Wish nevű novelláskötetében (és azon belül is a névadó, The Last Wish novellában) jut nagyobb szerep, amikor is Geralt, Dandelion és Yennefer majdnem otthagyják a fogukat egy D'jinn-nel való találkozáskor.

Maga az alkalmazás a fejlesztők bevallása alapján még csak béta állapotban van, ám már így is nagyon jól használható. Azt már az elején le kell szögezni, hogy ez nem az a könnyen használható, kézre álló program, mint amilyen például az Aurora Toolset. Bizony meglátszik, hogy a játék nagy részét is ezzel az editorral rakták össze - én első látásra meg is ijedtem tőle, mert eléggé komplexnek tűnik. Ezt jól tudhatták a CD Projektnél is, mivel mellékeltek egy közel hatvan oldalas kézikönyvet is hozzá, ami részletesen bemutatja a D'jinni használatát. Reméljük, ez az összetettség nem fogja elrettenteni a rajongókat, és hamarosan dúskálhatunk a jobbnál jobb modokban.