• Toby Ott szemgolyók nélkül született
  • Öt éves kora óta szeret videojátékokkal játszani
  • Főleg a verekedős játékok és az RPG-k vonzzák
  • Egy negyedórás dokumentumfilm is készült róla

A huszonhét éves Toby Ott egy ritka betegségben, a bilateral anophthalmiában szenved, azaz születésétől fogva vak, mert nincsenek szemgolyói. Ennek ellenére ötéves kora óta szenvedélyes videojátékos, azóta, hogy először kipróbálta a Mortal Kombatot és a Street Fightert egy arcade gépen. A verekedős játékok máig nagy kedvencei, de az olyan bonyolultabb programokkal is boldogul, mint a Final Fantasy X.

Ráadásul gond nélkül játszik online is más játékosok ellen, hiszen a mai videojátékok, mint amilyen például az Injustice, olyan jó hangokkal vannak megáldva, hogy Ott tökéletesen tudja használni őket. Ugyanakkor a régi FPS-eket sem veti meg, mint amilyen a Doom vagy a Duke Nukem. Persze ezeknél néha kénytelen csaláshoz, például isten módhoz folyamodni, mert vakon nem találhatja meg az életerő és lőszerpakkokat.

Természetesen Ott a játékmenet mellett nem a vizualitást, hanem a hangokat szereti nagyon a játékokban, az RPG-nél a zene és a színészek játéka fogja meg, de a Doom esetében például a szörnyek morgásai tetszenek neki nagyon. Hogy mennyire jól képes csupán hangok alapján tájékozódni, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Final Fantasy-ban a zenéből meg tudja állapítani, melyik szakaszán jár a pályának.

Természetesen akadnak olyan játékok, amikkel semmiféleképpen aem tud játszani, ám ezekben az esetekben sem keseredik el, hanem Youtube-on hallgatja a végigjátszásokat és így ismerkedik meg azok történetével.

Ott még tanáccsal is szolgál a videojáték fejlesztőknek arra vonatkozólag, hogyan tudnák a játékokat a hozzá hasonló látássérülteknek élvezetesebbé tenni. Például szerinte lehetne olyan funkciót adni a programokhoz, amiben valaki a Jaws nevű felolvasóprogramhoz hasonlóan elmondja, mi történik egy adott átvezető videóban (ez rendkívül fontos lenne olyankor, amikor senki sem beszél), vagy szóban mutat utat a játékosnak. Példának a Virtual Fighter 4-et hozta fel, ahol például bemondták a menüpontokat, így nem kellett megkérnie a barátait, hogy tanítsák meg a menü használatára.

Toby Ottról egy rövid dokumentumfilm is készült Gaming Through New Eyes címen, amit eme sorok alatt ti is megnézhetitek. Érdemes, mert rendkívül tanulságos és felemelő videó.