Napjainkban sok termék kinézete alapján megkapja a gamer jelzőt, de ha ténylegesen olyan terméket keresünk, ami élvezetesebbé teheti a játékot, akkor érdemes az RGB világításon túl is vetni egy pillantást a specifikációkra. Az ASUS 2017-ben jelentette meg az első gamereknek szánt routerét a Republic of Gamers almárkája alatt: a ROG Rapture GT-AC5300 nem csak robosztus, 8 antennás megjelenésével hívta fel magára a figyelmet, hanem négymagos már-már PC kategóriás proceszzorával, kifejezetten játékhoz optimalizált portjaival és háromszintű játékgyorsítási technológiájával is. A recept bevált, hiszen a modell világszerte népszerűvé vált és számos rangos elismerést nyert, a tajvani gyártó pedig az elmúlt években folyamatosan újabb fejlesztésekkel jelentekezett gamer router fronton (is).

asus-rog-rapture-gt-ac5300-tri-band-gaming-router1.jpg

ROG Rapture GT-AC5300

A többmagos processzor ma már alapelvárás a játékosoknak szánt útválasztóknál, hiszen ez jelentős mértékben hozzájárul a válaszidő csökkentéséhez. A hardveres háttér mellett különböző szoftveres extrák is segítik a vágyott ping érték elérésében. Gaming Port mellett a Gear Accelerator (amely egy adott eszközre elérhető adaptív szolgáltatásszabályozás (QoS)), illetve a Mobile Game Mode, melynél a mobiltelefonra letöltött app segítségével egy gombnyomással a prioritási lista elejére küldhetjük telefonunkat. Ezek segítségével priorizálni lehet a különböző adatcsomagokat például, hogy a játékhoz kapcsolódók előnyt élvezzenek minden mással szemben. Ezek az opciók ugyanúgy elérhető PC-s, konzolos és mobilos játék esetén is. Az ASUS mindezek állításához egy felhasználóbarát mobilalkalmazást is kínál, amiben könnyedén testre szabhatók a beállítások.

548797200asus-rog-rapture-gt-ax11000-90ig04h0-mo3g00.jpg

ROG Rapture GT-AX11000

A WiFi 6 megjelenésével a gamer routerek esetében is megfigyelhető volt az eltolódás az új szabvány irányába: a korábbi AC-s modellek mellett egyre több AX-es modell érhető el az üzletekben, amelyek nagyobb rugalmasságot és sebességet kínálnak felhasználóiknak. Az ASUS is szép számmal jelentetett meg WiFi 6-os modelleket, kezdve a csúcskategóriás ROG Rapture GT-AX11000-től, az AX5400-as és AX3000-es eszközökig. Utóbbi kettőből ráadásul ROG Strix és TUF Gaming szériás modellek is elérhetők, így megjelenés tekintetében lehet igazodni a játékos ökoszisztéma többi eleméhez.

06ogpgoox7nvgvk6bgvrthv-5v1638993428.png

ROG Strix GS-AX5400

Az ASUS routerek népes családja a játékosokra szabott funkciókon túl olyan extrákat is kínál, mint a teljes élettartamra elérhető hálózati biztonsági szolgáltatások, széleskörű szülői felügyeleti lehetőség, amelyekkel korlátozható bizonyos típusú tartalmak elérése a fiatalabb családtagok védelme érdekében. Nagyobb otthonokban élők számára pedig sok előnyt tartogat az AiMesh funkció, amelynek segítségével könnyedén kiépíthető egy több routerből álló hálózat, amely szélesebb lefedettséget és stabilabb kapcsolatot biztosít, mint egy eszköz önmagában.