A hosszúra nyúlt Assassin’s Creed sorozat rengeteg főhőst felvonultatott már. Volt, akit csak rövid ideig követhettünk, volt, akit egész életén átkísérhettünk. És persze mindenki mellett voltak barátok, ellenségek, barátból lett ellenségek, de még ellenségből lett barátok is megjelentek olykor. A Top 5 rovat új listáját ezekből az emberekből állítottuk össze, olyan figurákból, akik jó vagy rossz szándékkal, de kivették a részüket egy-egy hős életéből. Egyetlen szabályt tartottam csak fontosnak: ne legyenek játszható karakterek.

Figyelem, a lista spoilereket tartalmaz az Assassin’s Creed 2-ből, a Brotherhoodból, a Revelationsból és az Assassin’s Creed 4: Black Flagből.

5. Mary Read

A listánkat nyitó Mary Read szorgos hölgy volt. A Királyi Haditengerészet tagja, kalóz, a Nyugat-Indiai Testvériség asszaszinja és a nassaui Kalózköztársaság egyik alapító tagja és de facto vezére. Ja, és hogy megkönnyítse kalózkarrierjét, a kalózkodásért kivégzett angol tengerész, William Kidd törvényen kívüli fiának, James Kiddnek adta ki magát. Persze Read nem csak kalóz és kalandor volt, hanem Edward Kenway kapitány egyik legjobb barátja is. Bár Readet gyakran idegesítette a jó Kenway, végig hitt benne, bíztatta, hogy adja fel önző életmódját és váltsa meg magát. Read karakterére a pontot pedig pont az teszi fel, hogy végül – még ha élete árán is –, de sikerül Kenway-t a helyes irányba terelnie.

4. Mario Auditore

Mario bácsi Monteriggioni ura és Ezio Auditore da Firenze nagybátyja. Az öregúr a nagydarab, iszákos, kemény nagybácsik mintaképe lehetne, de ez csak a külső, valójában jóravaló gazfickó, aki öccse halála után oltalma alá vette sógornőjét, unokaöccsét és unokahúgát. Mi több, kitanította Eziót az asszaszin létre, segítette harcában a Borgiák ellen, ráadásként pedig a kissé lepukkant Monteriggionit is segítette felvirágoztatni. Az öreg Mario bácsit (akinek amúgy egy jópofa kikacsintása is van Super Marióra) nem lehet nem szeretni.

3. Warren Vidic

Kit nem hagyhatunk le erről a listáról? Hát persze, hogy az Assassin’s Creed sorozat első és legkitartóbb főgonoszát, Warren Vidicet. Az Abstergo Industries vezető tudósa, az Animus-projekt feje és a Templomos Rend élharcosa. A jó doktor az első Assassin’s Creedtől az Assassin’s Creed 3-ig öt epizódon át keserítette meg Desmond Miles életét a Pieces of Edenért folyó harcban. Meglehetősen gátlástalan figura és rendíthetetlen fanatikus. A hippokratészi eskü rá valószínűleg nem tett túl nagy benyomást. Emberrablás, emberkísérletek, emberkínzás, csak ilyen aranyos dolgok írhatóak a számlájára. Warren Vidic az Assassin’s Creed sorozat egyik legnagyobb szemétládája, naná, hogy helye van ezen a listán.

2. Lucy Stillman

Lucy, Lucy, Lucy… A drága Lucy… Aki egyetlen támasza volt Desmondnak az első részben, mígnem kiderült, hogy ez nem véletlen, ő ugyanis egy asszaszin, csak beépült a templomosok irányította Abstergóba. Segített Desmondnak megszökni, felderíteni Ezio életét és az Pieces of Edenért folyó harcban is ott volt mellette, aztán kiderült, hogy nagyobb köpönyegforgató, mint bárki más a sorozatban, merthogy valójában végig Warrennek dolgozott. Lucy-t árulása ellenére is nehéz utálni, s a pillanat, amikor Desmond akarata ellenére kénytelen leszúrni, a sorozat egyik legszívfájdítóbb és egyben legemlékezetesebb momentuma.

1. Leonardo da Vinci

Ez a Leonardo nem a tini nindzsa harci teknőc, hanem a valóságban is élt olasz polihisztor. Bár történelmi karakter, a való életben valószínűleg nem volt az Asszaszin Rend hű támogatója és Ezio legjobb barátja. De hát mi most nem a valóság talaján mozgunk, úgyhogy maradjunk is a játékoknál. Leonardo két játékon át segítette barátját tudásával, hol fordított neki, hol hasznos – leginkább halálos – eszközöket gyártott, és még a legkilátástalanabb helyzetben is megőrizte pozitív szellemiségét, amire azért Eziónak egyik-másik alkalommal szüksége volt. Persze Leonardo a bajt nehezen kerülte, Eziónak ki is kellett húznia egy-két csávából, de hát erről ismerszenek meg az igazi bírátok.

És neked ki a kedvenc mellékszereplőd az Assassin's Creed sorozatból?