• A török kormány kivette az evolúcióelméletet az iskolák tantervéből
  • 19 játékot is tiltólistára tett muszlimellenességük miatt
  • Egy ideig köztük volt a Pac-Man is egy belemagyarázott metafora miatt

A török kormány még januárban dolgozta ki azt az elmúlt órákban elfogadott intézkedéscsomagot, amelynek keretében az iskolák tantervéből kivették Charles Darwin evolúcióelméletét, míg az ateizmust már elfogadhatatlan gondolatként tanítják a gyerekeknek. Hogy hol érint ez minket, játékosokat?

Nos, ott, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium 19 videojátékot is tiltólistára tett muszlinellenesség miatt. Ezek egyike, a Call of Duty: Modern Warfare 2 még nem is meglepő. Ez a játék azért került feketelistára, mert Mohamed próféta neve szerepelt egy rongyos törülközőn – amit amúgy az Activision 2012-ben eltávolított a programból.

Aztán ott van a listán a Guitar Hero 3: Legends of Rock, mert szerepel benne arabul Allah neve. Megtalálható a Resident Evil, mert van benne egy földön hagyott Korán. Mellettük felfedezhetjük a Tekken Tag Tournament 2-t, amiben 2012 előtt szerepelt Allah neve az egyik padlón, de a fejlesztők akkor ezt is eltávolították.

Ám mindezek még mindig nem meglepőek. Az igazán áll-leejtő az szegény Pac-Man volt, akit szintén kitiltottak Törökországból egy rövid időre. Hogy miért? Mert Pac-Man ellenségei a török kormány szerint valójában fátyolt viselő nők, és az, ahogy Pac-Man megeszi őket, a török nők gyűjtésének metaforája. Értelmetlen? Az, és úgy tűnik, a kormány legalább ezt belátta, mert Pac-Man végül lekerült a tiltólistáról.

Az Oktatási, Kulturális és Kutatási Minisztérium feje, Huzeyfe Yilmaz a következőket nyilatkozta a Hurriyet című oldalnak az üggyel kapcsolatban: „sok játéknak az a célja, hogy negatív színben tűntesse fel az iszlámot. A digitális játékokat eszközként használják az iszlámfóbia terjesztésére. A játékosok gyakran alakíthatnak katonákat, akik terroristának beállított muszlimokat gyilkolhatnak. A végső céljuk, hogy ellenséget kreáljanak az iszlámból.”


pac-man.jpg

Vajon Yilmaz miniszterúr mit szól az Assassin’s Creedhez vagy a Far Cry 5-höz?