A Sara rendszert kutatók fedezték fel és katalogizálták, majd néhány év múlva a Tarsonisról indított kolóniákkal benépesítették. Mar Sara lett a Terran konföderáció nyolcadik kolóniája. A Sara rendszer különleges, mert két olyan bolygója is van, amit be lehet népesíteni, de Mar Sara nem volt olyan virágzó kolónia, mint a Chau Sara.

Mar Sara volt az első bolygó, amit elleptek a zergek, mikor Terran felségterületre érkeztek. Továbbá ez a bolygó volt az első, ahol a konföderáció komolyabb erőket vetett be ellenük, bár a csaták nagy részét a helyi osztagok vívták.

Edmund Duke ezredes, a konföderációs flotta irányítója a Sara rendszerben, letartóztatta a Mar Sara-i sereget, mert az otthonukat védték. Később ezeket a csapatokat a Korhal fiai (Sons of Korhal) lázadó csoport kiszabadította, a lázadók vezetője Arcturus Mengsk volt.

A Korhal fiai segítettek evakuálni Mar Sarát, miután a konföderáció veszni hagyta azt. Titkos információkat is szereztek egy Jacobs Installation nevű konföderációs kutatóbázisról. A dokumentumokból kiderült, hogy a konföderáció tudott a közelgő zerg támadásról, és hogy az elfogott fajokkal kísérleteket végeztek. Úgy vélik, hogy akarattal áldozták fel Mar Sarát, hogy egy titkos fegyvert tesztelhessenek, ami a zerg inváziót kiváltotta.

Hogy a terjedést megállítsák, a protoss flotta Tassadar végrehajtó vezetésével felégette Mar Sarát, csakúgy, mint azt a testvérbolygójával, Chau Sarával tették. A felégetés után úgy látszott, már nem sok mindet tudnak kezdeni a rendszerrel a terranok. Miután a konföderáció összeomlott, a rendszer teljesen elnéptelenedett.

Később kutatók a Kel-Morian szövetségből felfedezték, hogy a Mar Sarai ásványok különleges tulajdonságokra tettek szert a protoss bombázás után. Nem sokkal később kérvényezték, hogy bányászhassanak a Sara rendszerben. Független és leszerződött vállalkozók érkeztek ezután, és elkezdték a külszíni fejtéseket mindkét bolygón.

A terranok az utóbbi időben érdeklődést kezdtek mutatni a Sara rendszer iránt, és számos előőrsöt is telepítettek. A Kel-Morianok állítása szerint az ő kérésükre vannak ott az előőrsök, hogy visszaszorítsák a kalózkodást, és ha kell, megfékezzék a bányászzendüléseket. A bolygón zerg észlelések voltak -- úgy tartják, hogy sikerült újra letelepedniük a protoss bombázás után kietlenné vált Mar Sarán.