Ahogy a címben már elárultam, a ma bejelentett játék tehát az Ultima patinás címerét viseli a zászlaján, egész pontosan az Ultima Forever: Quest for the Avatar nevet kapta a keresztségben. Tudom, hogy egy mai játékosnak már nem mond sokat mindez, ezért kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. A szériát 1981-ben indította világhódító útjára Richard Garriott, ismertebb nevén Lord British az Origin Systems színeiben. Igen, világhódító, ugyanis a három korszakra bontott, kilenc részt számláló alapsorozat minden idők egyik legjobb, legklasszikusabb, a számítógépes szerepjáték műfaj fejlődését is alapjaiban meghatározó, megváltoztató, definiáló címévé vált, és még az oldalágak is (a Worlds of Ultima, illetve az Ultima Underworld) megérdemelnek pár szuperlatívusz jelzőt. És akkor még nem beszéltünk az 1997-ben debütált Ultima Online-ról, amely nyolc világrekordot is tart; többek között ez volt az első MMORPG, amely elérte az akkor elérhetetlennek tartott 100 ezres játékosbázist, valamint ez a legrégebben futó ilyen játék -- mert bizony még ma is játsszák, és mert az MMORPG kifejezést is Richard Garriottnak köszönhetjük.

Az Ultima Online tehát még él, a jogokat birtokló Electronic Arts továbbra is támogatja és látja el tartalmakkal -- épp ezért kicsit meglepő a mai bejelentés, amely szerint érkezik egy újabb online Ultima, bár ez, ahogy már említettük, ingyenes játszható (plusz keresztplatform) lesz, és úgy tűnik, jelentősen leegyszerűsített, ha úgy tetszik lebutított, és közelebb áll majd a Diablo-féle hentelj és gyakj mechanizmushoz, mint a klasszikus RPG-khez. Lord British helyét Lady British vette át, aki segítséget kér tőlünk, mi pedig egy harcossal vagy egy mágussal elindulunk, hogy haverjaink oldalán kardélre hányjunk vagy szétbűbájozzunk pár ezernyi szörnyet. A cím ennek tükrében egyébként meg inkább meglepő, lévén ez megegyezik a negyedik, 1985-ös rész alcímével, amely ráadásul fordulópont volt a széria életében, ugyanis ez volt az az epizód, amely elhagyta a dungeon crawling / hack and slash elemeket, és fordította át a sorozatot egy sztorivezérelt, erkölcsi döntéseken alapuló szerepjátékká. Szerintem nem kicsit paradoxon a dolog...

Ultima F2P MMORPG a BioWare Mythictől!

Bennem tehát rengeteg a kérdőjel -- remélem, az EA hamarosan jelentkezik valami olyan anyaggal, ami kicsit megnyugtatja az internet sarkaiban már most lázongó rajongókat. A bétára mindenesetre már lehet jelentkezni a hivatalos oldalon.