Az indie, azaz független fejlesztések előretörésének egyik nagy nyertese mindenképpen a Unity Technologies, amely fejlett grafikusmotort és eszközkészletet kínál -- teljesen ingyen. (Igaz, ez az alapverzióra vonatkozik, illetve vannak bizonyos megkötések a licencet illetően, de ezekbe a kis, pár fős fejlesztőbrigádok beleférnek, így arra, hogy megvessék lábukat az iparban, megfelelő ez a konstrukció – aztán meg lehet venni a professzionális verziót, amely 1500 dollárért kínál egy valóban piacképes terméket.)

Felsorolni is nehéz lenne, hány játék alatt dübörög a Unity valamelyik verziója, és még ennél is több készülő játékot hajt meg a motor – ezek közé tartozik például a Paradox támogatásával készülő Project Eternity is. Minden szónál többet ér azonban az alábbi videó, amely a most zajló GDC-re készült, bepillantást engedve a Unity-projektekbe.

A cég a játékfejlesztői konferenciára azonban nemcsak ezt a prezentációt vitte el, hiszen egy sokkal nagyobb volumenű bejelentést is tettek: érkezik a Unity 5! A legújabb verzió már valóban az új generáció számára készül, hiszen fejlettebb animációt, megvilágítást (dinamikus fények), árnyékokat, tükröződéseket kínál. Emellett az eszközkészlet is bővül, például a hangok szerkesztése, keverése összetettebb, mégis könnyebben kezelhető lett. A Unity 5 ráadásul 64 bites, ami nemcsak a PC-k és konzolok, de a legmodernebb okostelefonok igényeit is kielégíti, a WebGL integrációnak hála pedig a böngészős játékok kezelése is egyszerűbbé válik, hiszen ezek futtatásához már semmiféle beépülő modult nem kell telepítenie a felhasználóknak. Minderről egy videó is készült, íme: