Még a hét elején érkezett a hír, hogy a DICE producert keres az idén érkező Battlefieldhez, ezzel egy időben pedig rögtön el is kezdődtek a találgatások, hogy vajon milyen irányt vesz majd az új epizód. A Battlefield egy nagy múltú sorozat, melynek a keretein belül megfordulhattunk az első és a második világháborúban, a vietnami háborúban, valamint a jelen és a jövő fegyveres konfliktusaiban egyaránt, a kérdés már csak az, hogy vajon mi jön legközelebb?

Akárhogy is nézzük, az emberi történelem tele van háborúkkal, melyek mind remek alapanyagot nyújthatnak egy ilyen FPS-hez. De vajon melyiket fogják választani a DICE fejlesztői? Újra elhozzák nekünk valamelyik világháborút? Visszatérnek a modern és futurisztikus lövöldék világába? Netán még az első világégésnél is korábbra utaznak vissza az időben? Ezen gondolkodtunk egy sort mi is.

Veszélyes terepen

Kezdjük talán a legegyszerűbb lehetőséggel. Bár a sci-fi vonalban gyakorlatilag végtelen sok lehetőség rejtőzik (hiszen mindig ki lehet találni egy újabb fegyveres konfliktust a jövőből), én mégis nehezen tudnám elképzelni, hogy a DICE errefelé kacsingatna. A futurisztikus lövöldék piaca ugyanis jelenleg telített, az emberek mondhatni beleuntak már az alzsánerbe, ahogy azt láthattuk például a Call of Duty: Infinite Warfare bejelentő trailerénél is.

Erre éreztek rá a fejlesztők nagyon jól, mikor a modern környezet helyett visszatekerték az időt egészen az első világháborúig. Ennek fényében én nem tartom valószínűnek, hogy akár a Battlefield 2142-hez, akár a Hardline-hoz vagy a Battlefield 4-hez hasonló modern környezetben játszódó lövöldét kapunk majd, szerintem sokkal valószínűbb, hogy maradnak a régebbi, történelmi témáknál.

A szürke zóna

Érdekes lehetne egy olyan Battlefield, mely a két világháború egyike helyett inkább a hidegháború korába kalauzol el minket. A vietnámi háború egyértelműen adja magát, azonban sok olyan konfliktus lezajlott a huszadik század második felében, mely remek táptalajt jelentene egy FPS-nek. Gondoljunk csak a koreai háborúra vagy az öbölháborúra, igaz, ez utóbbival lehet, már túlságosan is belecsúsznának a modern lövölde kategóriába.

Ezt a felvetést erősíti meg az AlmightyDaq nevű youtuber szivárogtatása is, aki még tavaly decemberben beszámolt róla, hogy a DICE LA készíti a Bad Company 3-t, mely a vietnámi háborútól kezdődően végigveszi majd az egész hidegháborút. Azonban mint kiderült, az a játék csak 2019-ben esedékes, és annak szerintem elég kicsi az esélye, hogy mindkét stúdió ugyanabban a korszakban játszódó Battlefielden dolgozzon.

battlefield-vietnam.jpg

 

A dicső múlt

Én kifejezetten érdekesnek gondolok egy olyan Battlefield epizódot, mely az amerikai polgárháború idejébe kalauzolna el minket. A kettészakadt ország remek hátteret nyújthatna egy igen ütős kampányhoz, maga a konfliktus mértéke pedig lehetővé tenné az igazán látványos és nagyszabású összecsapásokat. Egy-egy sortűz és az azt követő szuronyroham bele az ellenséges golyózáporba félelmetes élmény lehet, ha a fejlesztők eltalálják az egész hangulatát.

Ami viszont szerintem gondot jelenthet egy polgárháborús háttérnél, az az automata fegyverek szinte teljes hiánya, és így a játékmenet lelassulása. Míg az első világháborúba már bele lehetett szuszakolni a gépfegyvereket, páncélosokat és repülőket, a polgárháborúban maximum egylövetű puskákra, revolverekre és ágyúkra lehetne támaszkodni. Bár az ismétlőkarabélyok már itt is megjelentek, még ezzel együtt is egy jóval lassabb játékmenetre számíthatnánk, ami nem biztos, hogy feküdne egy Battlefieldnek.

Járt utat járatlanért

Végül pedig lássuk a leghihetőbb témát, a jól bevált második világégést. A világháború mondhatni egy örökzöld téma, melyhez mindig vissza lehet térni. A Sledgehammer Games már bebizonyította ezt a Call of Duty WW2-vel, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha a DICE is elővenné ezt a korszakot ismét.

AlmightyDaq is ezt a lehetőséget tartja a legvalószínűbbnek, és a Bad Company 3 kiszivárogtatása után arról is lerántotta a leplet, hogy a 2018-as Battlefield a második világháborúban játszódik majd. Elsőre talán ez a kijelentés is csak üres pletykának hathat, azonban ne felejtsük el, hogy szintén AlmightyDaq volt az, aki a Battlefield 1-t is megjósolta, szóval érdemes lehet figyelni arra, amit mond a témában.

És azért lássuk be, a második világháború teljesen hihetőnek hat, hiszen ebben a korszakban tényleg megtalálható minden, ami csak egy FPS-hez kellhet. Ráadásul azok az idők is elmúltak, mikor mindenki unta már ezt az egészet, mert a csapból is a partraszállás és Sztálingrád ostroma folyt, így újra nyugodtan elő lehet venni a klasszikus témát, esetleg némi csavarral. AlmightyDaq szivárogtatása után a Redditen több hozzászólásban is felvetették, hogy mi lenne, ha ezúttal a háború korai szakaszába is betekintést nyerhetnénk. Akárhogy nézzük, Lengyelország vagy Franciaország lerohanása, esetleg a krétai csata kifejezetten érdekes lenne.

Majd az E3 eldönti

Hogy a valóságban merre fog tovább haladni a sorozat, az jó kérdés. Én a modern vonal kivételével minden felvetésben látok némi lehetőséget, de az összes opció közül messze a második világháború tűnik a legvalószínűbbnek. Szóval, ha tippelnem kéne, azt mondanám, hamarosan újra átélhetjük a normandiai partraszállást, Berlin ostromát és a világégés többi híres csatáját.