A Planescape: Torment szellemi örököse, a már aranylemezen levő Torment: Tides of Numenera számos lehetőséget biztosít a harcok elkerülésére: lopakodást, meggyőzést, átverést is bevethetünk. Ha nincs más út, vagy balul sül el az elképzelésünk, összecsapás esetére is bőséges eszköztárunk lesz, melyet elsősorban három fő tulajdonságunk (erő, gyorsaság, intellektus) befolyásol.

Szintlépésenként képességeinket aktív és passzív bónuszokkal erősíthetjük, de a legérdekesebbnek az úgynevezett „Cipherek” (rejtjelek) ígérkeznekk. Cipherjeink egyedi, rendkívül erős képességeket biztosítanak, melyeknek bevetését azonban erősen meg kell gondolnunk, ugyanis csak egyszer használatosak – ugyanakkor ha túl sokat, túl sokáig raktározunk, karakterünk gyengülhet, vagy akár bele is halhat a hordozásukba.

A harcoknak nem kell egyedül nekivágnunk, nagy segítségünkre lesznek szövetségeseink. Egyszerre hárman is követhetnek és a harcok során teljes kontrollt élvezünk képességeik és felszerelésük fölött, sőt, akár megidézhetünk lényeket, vagy illúzióval is elterelhetjük ellenfeleink figyelmét. Az ellenséges bandák tagjait megfélemlíthetjük harc közben szóban is, vagy vezérüket kiiktatva, annak csatlósai jó eséllyel felhúzzák a nyúlcipőt.

Ha végképp semmi sem segít és utolér a halál, akkor a száműzöttek labirintusában, tulajdonképpen saját elménkben kereshetjük a kiutat. Itt újabb küldetések várnak ránk és ha jól csináljuk, akár erősebben térhetünk vissza a halálból.