Ahogy telnek az évek, úgy képezi egyre fontosabb és állandóbb részét életünknek az internet – ami egy-két évtizeddel korábban még programnak felérő egyszerű szórakozás volt, az most már munkánk szerves része, ami ráadásul nemcsak otthon van velünk, hanem okostelefonunknak köszönhetően bárhol és bármikor. Nem csoda tehát, hogy ezzel párhuzamosan a biztonság is egyre nagyobb hangsúlyt kap, legyen szó akár a szoftveres kártevőkről, akár személyes adataink védelméről, a közösségi média világában pedig már szokásaink és vágyaink feltérképezése a legfontosabb a személyiségünk után leselkedő cégek számára. Rég túlléptünk már tehát azon, hogy egy tűzfal vagy egy mezei vírusirtó mindentől megvédjen bennünket, az imént említett modern trendekkel szemben pedig leginkább három betű hozza el a megoldást: ez nem más, mint a VPN.

Mi az a VPN?

A VPN a Virtual Private Network (magyarul virtuális magánhálózat) rövidítése, és egy olyan megoldást takar, ami azt hivatott biztosítani, hogy számítógépünk ne legyen lekövethető. Azzal bizonyára sokan tisztában vannak, hogy amikor egy eszközzel fellépünk az internetre, akkor a szolgáltató IP-cím alapján azonosít be bennünket. Hogy mennyi információt tartalmaz egy IP-cím? Önmagában nem sok olyat, amit féltenünk kellene, a kiszolgáló cégek (például bármilyen weboldal) ugyanakkor rájöttek arra, hogy ha ezen cím alapján figyelik tevékenységünket, akkor meglepően részletes virtuális képet tudnak alkotni rólunk.

vpn-pr-00.jpg

A cégek számára a modern adatgyűjtés értéke éppen abban rejlik, hogy a felhasználók őszinte viselkedése sokkal hasznosabb információkat árul el, mint bármi más. Feltűnt már például, hogy a közösségi médiában csupa olyan hirdetéssel találod szembe magad, ami éppen egybevág a közelmúltbéli böngészéseiddel? Ez a jelenség ráadásul csak a jéghegy (meglehetősen komplikált) csúcsa: valójában már egy egyszerű webshop is előnyt tud szerezni abból, ha IP-cím alapján beazonosít téged, és szokásaidhoz igazítja a mutatott kínálatot. Ez akár még hasznos is lehet, de mivel a rólunk szerzett ilyesfajta adatok – mint azt már megállapítottuk – nagyon értékesek, ezért értelemszerűen kereskednek is velük, azt pedig aligha szereti bárki is, ha az adatai ilyesmiben érintettek. A VPN szolgáltatók (mint például a Surfshark, https://surfshark.com/download/windows) pontosan azzal a céllal jöttek létre, hogy megoldást nyújtsanak ez ellen. Ráadásul egyéb hasznai is vannak a VPN-nek!

Mire jó pontosan?

A virtuális magánhálózat lényege, hogy számítógépünk egy VPN-kiszolgálón keresztül csatlakozik az adott webhelyhez, ami azt jelenti, hogy a kiszolgáló nem tudja hozzánk kötni az IP-címet, hiszen az a VPN-szolgáltatóhoz tartozik. Ez nemcsak egy plusz biztonsági réteget jelent tehát, hanem magát a böngészést sem tudják hozzánk kötni, így minden egyes alkalommal „új felhasználóként” fogunk megjelenni. Ez bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet: például azokon az oldalakon, melyek folyamatosan változó, egyedi díjszabással dolgoznak a korábbi látogatások alapján (mint például a repülőjegyek árait listázó összesítő oldalak).

vpn-pr-01.jpg

A VPN a biztonság és az anonimitás mellett egy másik előnnyel is rendelkezik, ez pedig a régiófüggő tartalmak elérése. Ha VPN-t használunk, akkor mi választhatjuk ki, hogy milyen földrajzi helyről szeretnénk bejelentkezni, ez pedig igen hasznos tud lenni olyan esetekben, amikor egyes tartalmak csak bizonyos régió(k)ból érhetőek el. A YouTube-on például könnyen bele lehet futni ilyen videókba, de a Netflixen is más és más filmek és sorozatok érhetőek el országtól függően. Nem is beszélve egyes oldalak termékeiről vagy bizonyos szolgáltatásokról, melyek között szintén akadnak olyanok, melyek hivatalosan nem elérhetők Magyarországról – ilyen például a Twitch Prime, csak hogy videójátékos példát hozzunk.

Aki tehát fontosnak tartja a fentebb említett szempontokat, az mindenképpen gondolkozzon el a VPN használatán, hiszen akár a biztonságról, akár a névtelenségről, akár a régiós tartalmakról van szó, a megoldás egy sor előnyt tartogat, melyekkel manapság már egyre több felhasználó igyekszik élni.