Nem hiszem, hogy nagy meglepetést fog okozni a tény, hogy ez a bizonyos „ünnepi műsor” a fehér hajú witcher, Ríviai Geralt körül forog. Lássuk, mit hozott a Jézuska nekünk!

Kaptunk először is egy speciális karácsonyi oldalt, üdvözlőlappal és egy kedves kis történettel, mely így szól:

-- Tudod, Geralt, a világban egyre nagyobb a zűrzavar. Régen minden kölyök boldog volt, ha egy hintalovat kapott. Ma meg? Vagy vigyem nekik a „Nyaktiló 3000” kardot, vagy le se másszak a kéményen.

-- Tudom, mire gondolsz. Lidércek, vodiánok, ghoulok – az emberek rettegtek tőlük, annyit vadászhattam le, amennyit akartam. Most mást se hallok, mint „ez egy veszélyeztetett faj”, „meg kell védenünk az állatvilágunkat”, „megölted az utolsó ghoult Temeriában”. Áh...

-- Nos, legalább a vodkának ugyanaz az íze. Egyet az útra – vissza kell mennem melózni. Tudod, várnak a kölykök, nincs szívem csalódást okozni nekik. Egészségedre, Geralt!

-- Egészségedre, Miklós!

(A karácsonyi üdvözletet az oldalon keresztül a „Send Wishes” gombra bökve el is küldhetitek Witcher-rajongó ismerőseiteknek is.)

A másik ajándék egy új küldetés, melyet egy lengyel moddercsapat, az Ifrit Team kódol. A Merry Witchmas című kalandban Geralt, útban Kaer Morhen felé, ahol a telet készül átvészelni, megáll Vizimában, hogy keressen még némi orent, mielőtt lehull a hó, járhatatlanná válnak az utak, és a szörnyek elrejtőznek vackaikban. Ám nem is sejti, hogy ez a közönséges feladat olyan helyzetbe sodorja, melyben rajta áll vagy bukik, hogy lesz-e karácsony idén, sőt, hogy esik-e a hó ezután valaha is...

A cucc december 23-tól lesz letölthető az ünnepi honlapról.

És még mindig nincs vége! Bizonyára sokan ismerik – hadd legyek megint elfogult – minden idők egyik legjobb találmányát, a Good Old Games oldalt, ahol eddig beszerezhetetlen, csodálatos, időtlen klasszikusokat vásárolhatunk bagóért, ráadásul XP- és Vista kompatibilisen, mindenféle bónuszcuccokkal, másolásvédelem nélkül – azt hiszem, jómagam el fogok költeni az oldalon némi pénzösszeget... No de, nem erről akartam mesélni, hanem az említett ajándékról, mely kettős: a Revolution Software két kultikus címét, a Lure of the Tempest (1992) és a Beneath A Steel Sky (1994) kalandot, melyek megalapozták az angol csapat máig nem halványuló hírnevét, ingyen tölthetjük le az oldalról, ehhez nem kell mást tennünk, mint készíteni magunknak egy felhasználói fiókot.

Mielőtt bárki szóvá tenné: a készítők 2003 nyarán freeware státuszba helyezték ezt a két programot, azaz természetesen ebben az ajánlatban nem az az érdekes, hogy ezek ingyen elérhetők, hisz eddig is azok voltak, hanem a körítés: jómagam már ki is próbáltam az egyik kedvencemnek számító BASS-t, és bizony Vista alatt úgy fut, ahogy az kell, zenével, hangokkal, nem kell varázsolni ScummVM-ben, DosBoxban, egyéb módon. Ráadásul kapunk hozzá kézikönyvet, a BASS-hoz egy képregényt PDF-ben (ami egyébként a nyitóanimációban szereplő bevezető rész), avatart, háttérképeket (én már be is állítottam magamnak az acéllogóst). Aki kalandrajongó, és nem ismerné ezt a két alapművet, az most bepótolhatja, higgyétek el, érdemes, nem mindennapi élményekkel gazdagodhat az, aki hajlandó túltenni magát a ma már kissé avétos (ám szerintem még mindig hangulatos) grafikán.

Ez lenne tehát a CD Projekt ajándéka karácsonyra, én pedig, gondolom sokak nevében, ezúton kívánok nekik boldog ünnepeket, és kissé önző módon hasonló akciókban, játékokban, sikerekben (és witcherekben...) gazdag 2009-es évet.