Képzeld el, hogy a jellegzetes Minecraft világban, ahol az építkezés, felfedezés és nyersanyag-beszerzés adja az élet értelmét, mindezeket a dolgokat hirtelen betiltja egy erőszakos szekta. A magukat Hargon Gyermekeinek nevező fanatikusok célja elpusztítani a világ összes építőmesterét, és jobbára sikerrel is járnak, egészen addig, amíg karaktered (akinek saját nevet adhatsz) meg nem menekül a rabszolgasorból, hogy egy felfedezetlen szigeten kezdje el feléleszteni az építkezés és alkotás kihalófélben levő hagyományát. Rögtön társadul is szegődik az amnéziás, de harcban kiváló Malroth, aki egész végig partnered marad a küldetések során. Később pedig egyre több mellékkarakterrel futsz majd össze, akiket mind meggyőzöl róla, hogy a főzés, építkezés és földművelés olyan remek elfoglaltság, amiért érdemes megkockáztatni a pusztítás híveinek haragját – így egyre hízik követőid tábora, akik segítenek a harcban és a kreatívkodásban is. A két fő kérdés azonban az, hogy képes leszel-e megdönteni Hargon Gyermekeinek uralmát, és hogy valójában kicsoda a titokzatos Malroth?

Azért vannak a jóbarátok

A Dragon Quest Builders első része már lefektette a játék alapjait, ám a folytatás (ami előzmények ismerete nélkül is teljes, élvezhető egészet alkot) minden szempontból javítani és bővíteni próbálja az élményt. A legalapvetőbb játékmechanikai elem a kockákra osztott világ szétbontása és újra összerakása: itt is megvannak a környezet nyersanyagaiból épülő receptek, amikből bármit megalkothatsz, amire szükséged van. Házfalat alkotó építőkockák, a termelés és gazdálkodás eszközei, tábortűz, bútorok, fegyverek...A lista ugyan nem végtelen, de robusztus.

Ami a Minecrafttól megkülönbözteti ezt a világot, az egyrészt a kötelezően használandó segítség, amit falvad lakói és Malroth állandó jelenléte biztosít, másrészt a történeten átvezető küldetések jelenléte. Ritkán van alkalmad valóban szabad kreativitásra, valaki mindig megtalál a kéréseivel, vészhelyzet áll elő, vagy épp csak túlságosan izgalmas az aktuális történetszál, és látni szeretnéd a végét. Bár a játék különböző helyszíneken játszódó fázisokra van osztva, és a következőhöz érve elveszíted megszerzett holmijaidat, végig van egy stabil bázisod, ahova visszatérhetsz, és amit kedvedre szépítgethetsz. Ráadásul ebbe az „otthonodba” invitálhatod meg multiplayer módban a barátaidat, hogy közösen építsetek fel bármit, amit csak mertek, kockáztatva ezzel a szektások haragját.

A kocka el van vetve

Fontos tudni, hogy a konkrét építkezés aránylag kis része a játéknak, feladataid jó része forog majd mezőgazdasági munkák (vetés, öntözés, aratás), helyi gonoszokkal harcolás, nyersanyaggyűjtés és új szövetségesek felfedezése körül. Ha viszont építettél valami megosztásra méltót, azt feltöltheted egy közös „hirdetőtáblára”, ahol a játékosok meglátogathatják egymás kreálmányait, függetlenül attól, hogy a PlayStation- vagy Switch-verzióval rendelkeznek. De mivel a (sajátos humorral tűzdelt) történet és a többi (szintén jellemzően fura) karakterrel való együttműködés kulcsfontosságú eleme az élménynek, a Builders 2 egy sokkal irányítottabb, klasszikusabb, lineárisabb kaland, mint amit egy sandboxtól elvárnál. Szóval, ha egy modernizált Minecraft a vágyad, nem lennél elégedett a Builders univerzumában, viszont, ha jól hangzanak az egyedi építkezős küldetések egy színesen bolondos világban, ez a játék neked való.