Azt előre elárulom, hogy ennek a bejegyzésnek nem az a célja, hogy igen hosszú élterajzokkal tömjem meg a blogom, hanem hogy összegezzem mindazt amit hallgatok és zenének vélek. Ha valakinek meg tetszik valami amit mutatok ott a wiki, a google és a youtube, nyugodtan keressen rá, mert aki keres talál

Az elmúlt modjuk egy évben nagyon-nagyon rákaptam a klasszikus zene ízére, eszméletlenül közel kerültek hozzám Chopin noktürnjei, Shostakovich keringői vagy épp Liszt rapszódiái.

Frédéric Chopin (1810. március 1. – 1849. október 17.)



Noktürnök:

A noktürn olyan darab, amelyet az éjszaka ihletett meg. többnyire nyomasztó, borús hangulatú. Ajánlom esős, villámokkal tarkított estékre.




Liszt Ferenc (1811. október 22. – 1886. július 31)


Azthiszem senkinek sem kell meséljek Lisztről, legalábbis nagyon remélem. Hogy miért szeretem Lisztet? Nem tudom a választ. De talán ő az egyetlen magyar zeneszerző akit kedvelek. Bartók darabjai túl disszonánsak, Kodály darabjai meg egyszerűen csak nem nyerték el a tetszésem.
Rapszódia
A rapszódia olyan szeszélyes, ingadozó hangulatú kompozíció amely általában népi motívumokra épül. Könnyen észrevehetőek a kicsit alább belinkelt, Liszt második rapszódiájában is az ellentétek, a változások: halk-hangos, gyors-lassú, szomorú-vidám, stb.



Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics (1906. szeptember 25. – 1975. augusztus 9.)




A fentebb felsorolt három zeneszerző műveit szoktam leginkább hallgatni, de ugyanúgy megemlíthettem volna Bachot, Beethovent, Mozartot vagy épp Brahmst.

Áttérve a bluesra kötelességemnek érzem megemlíteni B. B. King nevét, aki méltán a világ legnagyobb bluesgitárosa.

B.B King



Bessie Smith




Hugh Laurie




Jelly Roll Morton



Zárásképp annyit mondanék el, hogy nem egy-egy számot emeltem ki, hanem egy-egy előadót akit nagyon kedvelek ezen két műfaj képviselői közül. Lesz még vagy két-három ilyen bejegyzésem az biztos, de valamilyen módon változtatni fogok az összetételen. Lehet, hogy a következő részben csak egyetlen műfajról fogok beszélni, de arról részletesen. Meglátjuk.

És végül, a Hesitation Blues egy újabb feldolgozása


Köszönöm, hogy benéztél, és legalább leforgattál a lap végéig! További szép napot.