Kezdés képen egy kis regélés arról, hogy sajna kiemelt blogságom ellenére, nem nagyon írtam postot már több mint egy hónapja Ezért elnézést kérek, és megpróbálom pótolni valami érdekessel Szóval bocsátsátok meg ezt a kis szöveget XD
Oh my sweet return
Will be mine
for the taking
It's in the making, baby
a-a-a-a-h


Nah... Ennyit elég is volt. Térjünk a lényegre! Equilibrium.



Katt a képre, hogy nagyobban lásd


Sajna túl sokan kötik a Matrixhoz, ami eléggé rossz dolog! Igazából semmi köze hozzá. Egyedül a koreográfiában vélNEK felfedezni valami hasonlóságot. Ez is teljesen alaptalan
Na de akkor történet ismertető:
A történet szerint kitört, sőt már le is zajlott a 3. világháború, a 21 század elején. Az emberiség még nem heverte ki a dolgokat, de jön egy csoport, vezetőjük az "atya" aki hamar az emberiség vezetője is lesz. Az emberiség immáron békében él, nincs szenvedés, ellenszenv, boldogtalanság... Milyen szép is ez igaz? Túl szép is, nem? Nos, mindezért az emberiség óriási árat fizetett. Túl nagyot, amit nem lett volna szabad. Az emberek "önakaratból" kikezelték magukból az érzelmeket, és itt folytatnám az előbb abbahagyott listát: Nincs boldogság, nincs mosoly, nincs szerelem, nincs barátság, nincs család, kötődés, nincs élet. Az emberek Érzelemmentessé tették magukat egy Prózium nevű szerrel, amit minden nap adagolniuk kell magukba. A családok már csak formálisak, hiszen a szeretet egy ismeretlen érzés.

A prózium hatására az emberek nem érzik a változtatás vágyát. Mindenki ugyanúgy rendezi az asztalát, díszítés nélküli házakban laknak, a TV-ben az Atya tanításai mennek, hiszen miért kéne változtatni azon az asztalon akármin is? Hogy jobban tetsszen? Upsz... Nincsenek érzelmek... Épp így megy a berendezésekkel és a TV műsorokkal. Unalmas mi? Bár ha az ember nem tudja milyen tapintani, érezni, szeretni, boldognak lenni, akkor nem is hiányzik neki. Viszont léteznek emberek -Érzelembűnözők- akik nem akarnak érzelem mentesen élni. Ők a még el nem pusztított részeit gyűjtik a művészetnek. Ez persze illegális. Itt jönnek a képbe az úgynevezett Gramatton-ok, akik megtisztítják a világot a maradék érzelemtől és művészettől. Főszereplőnk John Preston (Christian Bale) is a Gramattonok közé tartozik, sőt, kimagasló az eredményei a "táplálék lánc" egyik legmagasabb fokára emelték "pap" rangig. Mesteri Fegyver káta (Gun kata) Egymaga végez több tucat Érzelembűnözővel is.



Preston érdekes személyiség, feleségét évekkel ezelőtt elfogták és kivégezték érzelembűnözés miatt, ezt ő szó nélkül nézte végig... (Illetve élből legyilkolt 2 kommandóst, amikor elfogták feleségét, de amint megtudta a vádakat "elhallgatott") 2 gyermekét neveli egyedül, egy fiút és egy lányt. Preston még bűntudatot is "érez" (Mondjuk úgy, nem tartja helyesnek tévedését), hogy nem ő vette észre felesége érzelmeit. Egy napon Észreveszi, pap társa és egyben legjobb barátja is hajlamos az érzelmekre, ezért maga gyilkolja meg. Viszont egy napon elejti egyik Prózium fioláját, ezen szer egyszeri hiányára elfojtott érzelmei kitörnek és arra ösztönzik, hogy többet soha ne adagoljon próziumot. John életében először tapint, érez, gyönyörködik a zenében, a művészetben, a könyvekben, a költészetben. Megváltozik. De ezzel bűntudata is lesz. Felesége és legjobb barátja miatt is. Tudja, ez nem mehet így tovább. Az ember nyugalomban él, de érzelmei elfolytásával csak egy számláló megy vissza, aminek a 0-ra érésével a halál jön el, és minden ember élete így értelmetlenné válik.

Vélemény:
Christian Balet én jó színésznek tartom, hiszen nagyon kevés ember tudta volna ilyen jól eljátszani az érzelem mentességet. És még kevesebb tudta volna eljátszani azt, milyen először tapintani a párás ablakot. Milyen a selymes anyagokat érezni először. Milyen először a zene és az olvasás öröme. Szóval ő erre a szerepre tökéletes volt!
A mondandója is megemlítendő, hiszen elgondolkodtató, hogy az ember kihalását megelőzheti, de ezért lehet, hogy túl nagy és felesleges árat fizet meg.
A jövőt egy nagyon kicsit túl spilázták, de mégsem annyira, mint egyes filmek, hiszen a város kicsit túlzás az elején (illetve ez felelhetne meg legkevésbé a közeljövőnek), de ezen kívül minden reális
Egyesek mesének hinnék. De szerintem úgy, ahogyan én tettem, megéri este magunkhoz venni egy kis ropogtatni valót, üdítőt és berakni a Media Playerbe

Összességében nekem ez a film 10/10-es, amire nagyon sokan ráfognak cáfolni. Ugyanis annak, aki nem látta, csak egy Matrix utánzatnak fog tűnni. Kérlek higgyetek nekem, nem az!

Üdv. Krisz.