Szöveg
Engem jó ideig nem érdekelt a külpolitika, viszont mostanában nagyon odafigyelek a világ dolgaira. Épp ebből az okból felkeltette az érdeklődésemet az elfogásának a híre, és gondoltam, egy post keretében közzéteszem, ki is ez az "ember".
Nem is olyan rég, tőlünk délre volt egy ország: Jugoszlávia. Ez az ország bizony egy mesterségesen létrehozott, soknemzetiségű állam volt (horvátok, szerbek, bosnyákok, szlovénok...). Így mikor a szovjetúnió felbomlott, minden népcsoport - jogosan persze - ki akart válni és saját államot alakítani. Viszont ezt nem igazán szívlelték a szerbek, akik meg akarták tartani a volt Jugoszláviát - ha névleg nem is, de területileg mindenképpen. És mivel a szép szó nem segített, a szerbek a lehető legrosszabb megoldást választották: háborút indítottak a kiválni akaró államok ellen, de most ebbe nem megyek bele.
Ekkor jött el Radovan ideje: 1989-ben alapított pártjával, a Szerb Demokrata Párttal 1991-ben Bosznia-Hercegovinában egy nemzetgyűlést hoztak létre. Radovan célja az volt, hogy létrehozzon egy független Szerb Bosznia-Hercegovinát. A kérdésről ugyanebben az évben népszavazást tartottak amiben az emberek egyértelmű igent mondtak a függetlenségre. '92 januárjában meg is alakult a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaságot. Ugyenennek az évnek márciusában újabb népszavazás döntött a Jugoszláviától való elszakadásról. Viszont, mivel ezt a népszavazást a szerbek bojkottálták, ezért a végeredmény (98% igen) a horvátok és bosnyákok véleményét tükrözte. Ekkor patthelyzet alakult ki: az ország többségét alkotó szerbek nem akarták teljesíteni a kisebbség követelését, így maradtak Jugoszláviában. A megoldás a már "jól bevált" dolog volt: háború. A szerb csapatok április 1-én rálőttek a nem szerb lakosságra. A harcoló felek nem igazán voltak tekintettel a háború szabájaira: etnikai alapon kezdték írtani a lakosságot.
A legszörnyűbb példa erre a Srebrenicai mészárlás. 1995 júliusában Ratko Mladic parancsára 8000 (!) fegyvertelen boszniai muszlimot - bosnyákot - öltek meg - főleg férfiakat és fiúkat. A II. vh után ez volt a legnagyobb népirtás, amit Európa átélt. Talán a legszörnyűbb, hogy a közelben állomásozó holland ENSZ katonák nem léptek közbe. Mert nem tehették.
Így elég egyértelmű, hogy Ratko Mladic ellen Hágai Nemzetközi Bíróság körözést adott ki, de azóta sem találták meg.
És most vissza a Karadžić-hoz. 1995-ös Daytoni békeszarződés (ez zárta le a boszniai háborút) után nyoma veszett. És ez érthető: ő is leokézta az etnikai tisztogatást és a háború kirobbantásában is vezető szerepe volt. Ezek miatt a nemzetközi bíróság ellene is elfogató parancsot adott ki, de nem találták. Ezidáig.
A tegnapi napon hivatalosan is bejelentették, hogy Karadžić-ot letartóztatták. Az ügyvédje szerint egy buszon, szemtanúk állítása szerint Belgrád belvárosában fogták el - majd ez is kiderül. 13 éve Dragan Dabics néven praktizált - mint természetgyógyász. Azt még nem adták hírül, hogy hogy sikerült a nyomára bukkanni, de az biztos, hogy ezzel a lépéssel Szerbia közelebb került az EU-s tagsághoz. Jelenleg a szerbek vigyázzák, de hamarosan kiadják Hágának, és a Legfelsőbb Bíróság fog a sorsáról dönteni.