Szöveg

No, még az egész elején leszögezem, hogy nem kérdőjelezem meg a doktor (sajnos a nevére nem emlékszem) tudását. Elhiszem, hogy van 5000 diplomája, 231 egyetemen tanít, van 10000000 találmánya és egyebek. Na de azért amit legutóbb olvastam, az nem semmi.

Egy TV újság akadt a kezembe nemrégiben. Volt benne egy kis kedvcsináló, valami műsorhoz a Discovery-n. A témája a föld megóvása, hogy hogy nem fogunk megdögleni bla-bla (talán atomfegyverek szétszerelése?). A külömbség csak annyi, hogy itt elég extrém ötleteket mutattak be. Példának okáért: úgy akarják megoldani, hogy ne olvadjon el Grönland, hogy .....becsomagolják. Ott kicsit ledöbbentem, de az igazi pislogás a feljebb említett, névtelen doktor/prof ötlete nyomán fogott el.

Látta valaki a Sunshine című filmet? Most csak a történet a lényeg: 2057-ben úgymond "kihűl" a Nap (???), ezzel veszélyeztetve a föld sorsát. A derék jenkik (MICSODA? VAN MÉG USA???) egy ötlettel állnak elő. Előveszik atomarzenáljukat, és megépítenek egy városnyi méretű bombát, amit kilőnnek a napba. No, ezt meg hogy a fenébe? 50 év múlva ez lehetséges lesz? Kötve hiszem.

De miért is írom ezt ide? Igen, az tippel jól, aki arra gondolt, hogy a prof ötlete is valami hasonló. No. Most van itt egy olyan dolog, hogy globális felmelegedés. Mi erre a megoldás? Csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást? Pótolni az ózon mennyiségét? Egy nagy szart!

A doki szerint a következő a megoldás: egy trilliónyi lencsével felszerelt űrvalamit kell kilőnni, és az majd eltereli a napsugarakat, 163ezer négyzetkilóméteres napárnyékot hozva létre a földön. Hmmm....hmmm....ez most komoly? De őszintén. ENNEK MI A JÓ BÜDÖS FRANC AZ ÉRTELME? Mintha nem magunkban keresnénk a hibát, hanem másban. Az ész megáll. Ki fogja ezt fizetni? Meg felnézünk az égre, és egy nagy izé fog lebegni fölöttünk?

Nem értem. Miért nem lehet az ép agyat használni? Tenni valamit, valami egész egyszerűt, ami mégis nagyszerű. Nem csomagolni meg egyéb baromságok. Vagy talán így jobban megéri? Csak nem...


(Ez személyes vélemény. Lehet hogy ezt sokan támogatják, meg van benne potenciál, de szerintem ez egy elég nagy marhaság. Kicsit felelősséghárítás íze van...)