Szöveg
Bár nem szoktam felméréseket olvasni, de amélkül is biztos vagyok, hogy itthon 100 emberből 99,99-nek van televíziója. És nem igazán értem miért. Szerény véleményem szerint a kereskedelmi televíziók egyetlen viszonylag nézhető műsora a híradó. De a többi! Pff... Még a szót is csak pazaroljuk rá, de most mégis megpróbálok írni ezekről a szarokról (már bocs).
A szenvedés reggel kezdődik. Ekkor mennem az ébresztősónak nevezett valamik. A közszolgálatin a Napkelte még egész színvonalas, de azért a TV2 Mokka című műsorán már felhördülök.
A Mokka nem tudom hány éve megy már, de eddig ez a műsor bírta a legtovább a csatornkn. A kezdetek jók voltak: Liptai-Havas kombó egész élvezhető volt, főleg mikor piszkálták egymást. Persze Havas tanár úr elszólta magát, kipenderítették a csatornától, és ez elhozta a lejtmenetet a műsor számára. Manapság egyre idiótább az egész, kezd hasonlítani a konkurens reggeli vackára. Aki nem ismerné a Mokkát, annak elmondom: a műsor két részből áll. 7-től 8-ig van az úgynevezett sima rész, ahol az aktuális politikai és közéleti eseményeket beszélik ki. Bár Havas elmentével ez is eléggé silány lett, de az i-re a pontot csak a 8-tól 10-ig tartó, Koffeinmentes Mokka nevezető rész rakja fel. Ekkor kicsit "lazábbra" veszik a figurát. Ez azt jelenti, hogy nevenincs senkiket hívnak be, és arról beszélnek, hogy a TV2 remekbeszabott sorozatának szereplői hogy élték át első hasmenésüket. Ez meg ki a fenét érdekli? Ez hír manapság? Beszarás. Köszönjük TV2.
Akkor kapcsoljunk át. Ott ugyanebben az időben meg a Reggeli című műsor. Ennek az a különlegessége, hogy már egy hadosztályra való embert használt el műsorvezetés céljából, csak nem értem miért kellett a jó fejeket lecserélni. De mindegy, hogy jelenleg kik a műsorvezetők, azt még én sem tudom igazán, mert mindig másokat látok ott, de most ez nem fontos. Ha jellemezni akarnám a műsort, akkor talán így tudnám a legjobban: vegyük a Koffeinmentes Mokkát, csak nem egy órán át, hanem 4 órán keresztül. Ekkor jön ki a Reggeli. Egy tök komolytalan műsor, ami néhol megpróbál valami komolyabbat is felmutatni, de ez általában kifullad a babatanácsadással ésvalami aktuális, szigorúan politikamentes dologgal. Ha ez még nem lenne elég agyelszívó, háromnegyed kilenckor jön egy Reflektor nevezető, elég sűrűn adagolt szar, amiben megleshetjük, mit is csinálnak a sztárok ha nem sztárkodnak, de erről később. Aki van olyan szerencsétlen, hogy kilenckor még a TV-t nézi, megtapasztalhat valami egészen paranormális dolgot: ez a Reggeli utolsó egy órája, a Csak csajok. Namost, én nem vagyok hímsoviniszta, de azért ez durva. Abból áll, hogy a női műsorvezető kap maga mellé egy hatalmas sztárt, aki szintén nő, és nőies témákról beszélgetnek. Férfitársaim! Mi ebbe soha-de-soha ne nézzünk bele! Ha jól járunk, akkor beszélgetést láthatunk, ami azért megpróbál valami értelmet sugározni, de olyan is előfordul, hogy az egyik műsorvezető elkezd röhögni valamin, majd a másik rátesz erre egy lapáttal, és a riport nem áll másból, mint hogy mi azt nézzük, ahogy azok ott jót röhögnek. Egyébként a riportok témája is nagyon épületes, itt egy friss példa: "Sztárok cipőtára". Hmmm, ez érdekel valakit ebben a kis országban? Nem hiszem. De volt egy másik gyönyörű téma is, ez az eddigi kedvencem: "Így aludnak a sztárok a kutyáikkal". És halál komolyan, bevittek a stúdióba egy ágyat, és a Nagy Emberek (semmirekellők) megmutatták, hogy hogyan is alszanak kedvenceikkel. Ez már annyira a legalja mindennek, hogy emiatt két hétig kezeltek belső vérzéssel.
És most vissza a "sztárpletykákra". Pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt kerülöm nagy ívben a távirányítót. Hogy a francba van az, hogy 2008-ban az számít hírnek, hogy a Zanzibár Tankcsapda rajongó. Ez kit érdekel? Mondjuk a műsorkészítők mentségére legyen mondva, tudhatnak valamit, ha minden nap a semmiből össze tudnak állítani egy műsort. Bravó. Na meg hogy kik benne a szereplők! Madonna. Oké, valamit lerakott az asztalra. De Paris Hilton? Az a kis ribanc???? Hát mi a fenét csinált ő, hogy "sztár"? Mondja már meg nekem valaki! Azért, mert szőke, gazdag és segg hülye? De a magyar fronton sem jobb a helyzet. Itt még annyi sem kell hogy "sztár" legyen valaki, mint az USA-ban. Akinek van valami borzadáj hangja, és mer énekelni, az sztár. Aki szerepelt egy valóságsóban, az sztár. Akinek nagy a melle és lefotózták mesztelenül, az sztár. Aki csak szimplán hülye, már néha az is sztár (Kiszel Tünde, Fekete Pákó...). Aki szerepel egy rettenetes sorozatba: szintén sztár. Ha valamelyik pontban magadra ismersz, te vagy a kerületi király! Pár éven belül már mindenki sztár lesz. Kivéve az, aki tett is valamit azért, hogy méltassuk. Szintén bravó.


És most ismét vándoroljunk egy kicsit keletre. Tegnap írtam a Grúz-Orosz konfliktusról, most folytatom az ecsetelést. Tegnap az Oroszok bejelentették, hogy nem fogadják el az Eu tűzszüneti javaslatát, mert "nincs szükségük közvetítésre". Eközben Oszétia és Abházia felől betörtek Grúziába a ruszki csapatok, ezért utóbbiak védekezésre kényszerültek, miközben folyamatosan lövik Csinvalit, aminek már jó része romokban áll.
Katonai elemzők szerint a jelen háború egy banális tévedés oka: Szaakasvili arra számított, hogy gyorsan elfoglalják Csinvalit, ezzel egész Oszétia az ölükbe hullik, és a segítségükre siető oroszokkal felvehetik hatékonyabban a harcot, mert a terület a Grúzoknak kedvez. Emellett jóindulatú barátunk arra is számított, hogy a NATO és az USA segíteni fog neki, mert a Grúz tisztek jó részét Török és Amerikai táborokban képezték ki. De a Nyugat nem hülye, nem megy bele egy ilyen kétes kimenetelű konfliktusba. És most Grúzia pislog, hogy a vörösök porba alázzák őket. Az Oroszoknak egyébként nem célük a támadással Grúzia megszállása, mert az valószínűleg egy Csecsenföldhöz hasonló gerillaháborúhoz vezetne. Viszont ami jól jöhet nekik az, hogyha a háború "mellékhatásaként" lemondana a mostani Grúz kormány és egy oroszbarát ürgét ültethetnének a székbe. Valamint az is szóba jöhet, hogy a ruszkik ki szeretnék Grúziából űzni a külföldi befektetőket, hogy ne legyen megépítve az oroszországot elkerülő olajvazeték. Ez eddig úgymond bejött, mert mind Kazaksztán, mind Azerbajdzsán leállította a kőolajszállítást. Csak nem olyan hülyék az oroszok, igaz?
Addig is jöjjön pár kép a konfliktusról, kedvcsinűáló gyanánt (a jobboldali képet csak azért rakom fel ismét, mert ez a kedvencem):