"Once uppon a time, in naci-occupied French..."
Az első képek óta vártam a játékot. Azon kevesek közé tartozom, akiket még nem ráz ki a hideg, minden újabb II. vh-ús témától. Az új megközelítés pedig mindenképpen jónak ígérkezett, holott semmi újat nem mutat. Szinte semmi újat. A történet szerint egy ír autóversenyzőt alakítunk. Sean Devlin szerethetően bunkó figura, James Bond-osan macsó és imádja a nőket és az autókat. Párizsban a náci megszállók ellen küzd a patrióták oldalán, viszont leginkább személyes célok vezérli. Dramaturgiailag nagyon rendben van a játék. Komoly, illetve szellemes párbeszédek és jó karakterek jellemzik. Felveszi a versenyt, sok filmmel is.

Mint a sas az égen
Mint mondtam szinte semmi újdonság nincs a játékban. Játékelemei innen-onnan vannak kölcsönvéve, így együtt mégis üdítően hatnak. Alapmechanizmusát tekintve a GTA-szériát ismerhetjük fel benne. Adott Párizs és a környéke, ahol küldetéseket vehetünk fel, kedvünkre rombolhatunk. Feladataink nagyrésze egyébként robbantásból fog állni. Szabotőrként náci objektumokat (keresőfény, mesterlövésztorony, légvédelmi üteg stb.) kell megsemmisíteni. Álltalában viszont nem sok esélyünk van a túlerővel szemben, ezért itt lép be egy másik játék, nevezetesen az Assassins Creed. Csakúgy mint a bérgyilkosok mi jobban járunk, ha elkerüljük az utcaszintet. Párizs fölött, tetőről tetőre osonva könnyebben érhetjük el a célunkat. Ráadásul ellenségeink mögé lopakodva, őket csendben kiiktatva magunkra húzhatjuk az uniformist, így vegyülve el a megszállók közt. Hamar egyértelművé válik, hogy ez nem a Rambo-stílusúak játéka. Bizony tervezni kell. Szintén nem újdonság, hogy vannak miniküldetések, részt vehetünk versenyeken, illetve kacsavadászaton.
Benzingőz és puskapor
Sean életében , mint autóversenyző és szabotőr, három fontos dolog van (most hadd ne számoljam a nőket, a whiskey-t és a nikotint...) : fegyverek, robbanószerek és kocsik. Ezek beszerzése szintén ismerős lehet, bárkinek, aki játszott már a GTA-kkal, vagy bármelyik klónjukkal. Fegyvereket kereskedőnél vehetünk, amit egyszer megvettünk, azt utána ingyen kapjuk, csak a lőszer kell bele. Ugyanez vonatkozik a bombákra. Ezekből sokféle van, a pisztolyoktól a páncélökölig. Mindegyik jól használható, de egyszerre csak kettő lehet nálunk. Robbanószerekből már nincs ekkora választék, de a célnak pont megfelel. Gránát, dinamit (amit a helyszínen begyújtunk aztán rohanunk) és RDX, ami egy távolról detonálható csodaszer, ráadásul ebből többet is elhelyezhetünk egyszerre és majd egyszerre robbannak. Az autókat az utcán lehet lopni, illetve ha elvisszük őket egy garázsba, utána ott bármikor kikérhetjuk teljesen ingyen. Sajnos nem sikerült eltalálni a fizikájukat, így néha kimondottan idegesítőek tudnak lenni, ráadásul nem is törnek!! Legalábbis nem látszik rajtuk, akárhányszor ütközünk, de amint a németek elkezdenek lőni minket gyorsan vége lesz.

Tanulj tinó...!
Ma már nincs játék fejlődés nélkül, így ezt itt sem ússzuk meg. Nem is baj, mert jó dolgokat lehet kapni. Kétféle is van. Az egyik, ami a történet előrehaladtával nyílik meg a boltban, majd megvehetjük. Ilyenek az új fegyverek és robbanószerek. Pénzből tudunk továbbá venni fejlesztéseket. Több lőszer, több életerő, stb. Ilyen módszerrel tudjuk még a megidézhető segítőinket is tápolni (életerő, fegyver, létszám).
A másik fajtája a fejlődésnek, a Perk. Ilyen perkeket bizonyos feltételek teljesítéséért kapunk, mint például: ölj meg 5 nácit egy gránáttal, robbants fel négy hidat stb.. Vannak köztük amik csak új fegyvereket adnak, de vannak igazán jók is. Ilyen például, hogy amikor álruhában vagy, nem zavar senkit, ha bombát telepítesz mellé.

A háború szépsége
Grafikailag nem nő fel a mai csúcslátványokhoz, de el sem marad tőlük. Amivel viszont kiemelkedik az a hangulat. Azok a részek, ahol a nácik nagyon erősek fekete-fehérben "pompáznak", csak néhány szín ússza meg a monokromizálást, mint a vörös, a sárga és a kék. Ezeken a helyeken erősen érződik egyfajta noir-hangulat. Olyannyira, hogy néha nem is volt kedvem felszabadítani a várost, hiszen a fekete-fehér részek sokkal hangulatosabbak.

" I'm just gettin' started..."
A fenti idézet, a főszereplő utolsó mondata, így reménykedhetünk, hogy ha nem Pandemic néven, de valakik már készítik a folytatást. Közel sem lett tökéletes játék, de mindenképpen ott a helye a legjobbak között.

85%