A Tankcsapda zenekar ebben a hónapban ünnepelte a 20. születésnapját. Az eredeti felállás óta csak Lukács Laci maradt, de igazából ő maga a Tankcsapda. A jubilláló évhez rendhagyó turnék, hatalmas bulik dukáltak... nameg egy új album.

Kezdjük az elején. A csomagolásra egy rossz szavunk sem lehet. Igényes és stílusos borítódizájn, az új divatot követve papír, kihajtható dobozban. Ha benézünk, a CD mellett megtaláljuk a szokásos kiskönyvet a dalszövegekkel és egy köszönetnyilvánítást a rajongók felé. Itt is szép grafikákkal találkozhatunk.


Jöhet mostmár a lényeg. Mint mondtam ez egy szerelem volt, első látásra. A gond az, hogy itt az elsődleges cél-érzékszerv a fülünk, nem pedig a szemünk. Ez a Tankcsapda már nem az a Tankcsapda, ami volt régen. Ez már a Mindenki vár valamit albumon is észrevehető. Nem feltétlen minőségbeli romlásról van szó, hiszen a körülmények egyre profibbak és lassan a srácok is megtanulnak zenélni. Ez inkább egyfajta stílusváltás volt anno az előző albumnál, de ott még nem volt akkora gond. Valahogy mostanra mintha kiürült volna a zenekar. Semmitmondó, unalmas, lapos gitártémák és a dalszövegek mintha egy "Profi szavak egy kemény rock-nótához" c. könyvből lettek volna véletlenszerűen összeválogatva. Az első még megbocsájtható, hiszen a TCS soha nem a gitárvirtuóz hozzáállásáról volt híres. A második viszont... hát arra nincs szó. Lukács szövegei voltak azok, amik naggyá tették anno Johny-t vagy amiket ezrek énekeltek. Ő maga mondta, hogy dalszöveget nem lehet úgy írni, hogy "na én most írok és kész". Az csak úgy jön magától. A gond az, hogy szerintem most ő mégis így írt néhány szöveget. Az eddigi bravúros rímek és rejtett mondanivaló átcsap a másik oldalra. A rímeket nehéz megtalálni, mondanivaló meg nem is nagyon van. Egy Kispál számba jók az elvont dalszövegek, de ide nem illik.

Most jó sokat szidtam az új albumot, pedig ennyire azért nem rossz. Vannak rajta jó számok, csak sok a töltelék. Bármelyik más zenekartól elfogadnám egy 4-esnek, de a TCS-től talán azt vártam, hogy minden szám sláger legyen. A jó számokkal annyi a gond, hogy a két legjobb már korábban kikerült. Viszont amit ki lehet még emelni, az a "Mindentől távol", aminek a hangulata mindent ver, és a "Lazán csak", ami az egyik legszebb szerelmes dal, amit hallottam. Ott van még a "Nincs fék", amiről csak annyit, hogy feltűnik benne egy 20 éves régi ismerős. A "Kóla, jég és whiskey" tipikus csajozós nóta, míg a az "Új nap vár" mintha a következő "Egyszerű dal" akarna lenni.
A "Köszönet, doktor" és a "Mire vagy kíváncsi" képviseli a világ gondjaival foglalkozó számokat, egyben a két legjobban sikerült szám az albumról.




Így a végén nehéz levonni a konklúziót. A pontszám lehet alacsonynak fog tűnni, de egy Tankcsapdától én többet várok. Egy erős közepes albummal van dolgunk, a baráti ár miatt mindenképpen megéri.

Tankcsapda - Minden jót (2009)
Számlista:
Csapda vagyunk
Minden jót
Kóla, jég és whiskey
Nézz szét belül
Keverék
(LAX) Jön majd egy gép
Köszönet doktor
Mindentől távol
Új nap vár
Nincs fék (nincs félelem)
Mire vagy kináncsi
Lazán csak

Zene: Tankcsapda
szöveg: Lukács László
értékelés: 6/10