Hosszabb akkumulátoros üzemidő


A legnagyobb és talán a legfontosabb újítása az Intel legújabb Haswell processzoraiban az, hogy csaknem 20 százalékkal növelik a különböző készülékek akkumulátoros üzemidejét. Ezt annak köszönhetően érték el, hogy az Intel lecsökkentette az egyes alkalmazásokhoz szükséges árammennyiséget. Amíg például a harmadik generációs Core processzorok 8W áramot fogyasztottak egy HD video futtatása közben, addig egy Haswell processzor megelégszik valamivel több, mint 5W árammal. Konkrétan ennek az újításnak hála, hogy akár 3 órával tovább nézhetünk HD videókat, illetve 10-től akár 13 napig is megnövekedhet egy adott laptop készenléti ideje.

Megnövelt grafikai teljesítmény


Aki jártas a számítógépes játékok világában az tudja, hogy egy integrált videokártya teljesítménye jóval elmarad a dedikált kártyák teljesítményétől. Az Intel a Haswell processzorral ezen is változtatni szeretne. A harmadik generációs processzorok mellett dolgozó Intel HD Graphics 4000 chipjét újakra cseréli, név szerint Intel HD Graphics 4200, 4400, 4600, valamint 5000-re. Akinek még ez a teljesítmény sem lenne elegendő, azok az Intel Haswell processzorokat Iris Graphics 5100, illetve Iris Pro Graphics 5200 chipekkel is választhatják, melyek Full HD felbontásban és közepes beállítások mellett a legújabb Tomb Raidert is képesek futtatni.

Nagyobb fókusz a hibrid laptop – tablet készülékekre


Az Intel Haswell processzor -nak köszönhetően még közelebb kerülnek egymáshoz a tabletek, illetve az ultrabookok. A komponensek méretének csökkenése azzal jár, hogy a jövőben még vékonyabb, még kisebb ultrabookok, valamint hibrid készülékek épülhetnek. Annak érdekében, hogy az érintőkijelzőt kezelve ne égessük meg az ujjainkat, az Intel mérnökei egy minden eddiginél hatékonyabb hűtési rendszert dolgoztak ki. Ennek köszönhetően szabad az út az Intel Haswell processzorokkal szerelt laptopok újabb sorának.

Új ultrabook standardok


Az Intel Haswell processzorainak megjelenésével újradefiniálják az ultrabook feltételrendszerét is. A WiDi, illetve a hangvezérlés funkció most már elengedhetetlen lesz. A rendszernek alvó üzemmódból 3 másodperc alatt üzemkésznek kell lennie, feltétel továbbá a 7 napos készenléti állapot, 9 órás akkumulátoros üzemidő, valamint a 6 órás HD video lejátszás. Emellett egy ultrabooknak mostantól Antivirus védelemmel kell rendelkeznie, valamint hatékony lopás elleni intézkedésekkel is. Az Intel Haswell processzoros korszak 23 milliméteres maximális vastagságot enged egy ultrabooknak, emellett viszont további hibrid gépek is helyet kapnak majd a kategóriában.

Javított WiDi támogatás


Az Intel WiDi (Wireless Display) technológiája lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy képeiket, illetve videóikat egy másik, szintén WiDi-vel rendelkező készüléken élvezzék. Az Intel Haswell processzorokkal szerelt gépek alapból a frissített WiDi 4.1-es szabvánnyal érkeznek majd. Az új standardnak köszönhetően sokkal hosszabb a kompatibilis készülékek listája.