ASUS R.O.G. GX700VO laptop - használat:


A bekapcsolást követően a Windows telepítése percek alatt befejezhető. Gyorsan nekiálltunk frissíteni és naprakésszé tenni a gépet, hogy a legújabb driverek-kel vághassunk bele a tesztnek.
Rengeteg előretelepített applikáció lesz a gépen, személy szerint ezt nem szeretem és rendkívül idegesítő. Ha szeretnénk a lényegre térni, akkor egyből essünk neki a makrógombokat beállító szoftvernek (ROG MacroKey), a ROG Gaming Center-nek, a Sonic Radar-nak vagy a Sonic Studio-nak. Itt már kicsit lehet próbálgatni, hogy milyen extrákat, kényelmi funkciókat tartogat a gép.
A Gaming Center igazán különleges lett, rendkívül jól össze lett rakva, tényleg, szinte minden beállítható, ami játékkal vagy éppen multimédiával kapcsolatos. 4 profilt menthetünk el, így nagyon egyszerűen tudunk változtatni az éppen aktuális felhasználási módhoz igazított beállítások közül.
A leglátványosabb a ventilátor kezelése és a szinte egyből megmutatkozó CPU/GPU hőmérséklet változás.

A Sound Studio-t belőve gyorsan kiválasztottuk a Music opciót és indítottunk is pár klasszikust. Az első dolog, ami azonnal szembetűnik a *****us. Laptopokhoz képest szenzációsan szól. Az egész szobát betölti a hang és igazán öblösek a mélyek. Élvezet zenét hallgatni rajta.

ASUS R.O.G. GX700VO laptop - tesztek:


A legfrissebb címekkel próbálkoztunk mint például a GTA V, Batman Arkham Knight, The Witcher 3, Shadow of Mordor, továbbá az FPS univerzum etalonjának számító Crysis 3. A szokásos benchmark-okat is lefuttattuk, hogy könnyebben összehasonlíthatóak legyenek az eredmények.

Vízhűtés nélkül:
Kezdjük a harcot Gotham hősével! Mindent a maximumra húztunk és kíváncsian vártuk, hogy mit is hoz össze a GX700VO. A G-Sync is ment és így sikerült átlagosan (rögzítés alatt) 30-33 fps közötti értéket hozni. A Crysis3-nál is hasonlóképpen jártunk is. Ez a game volt az, ami minden PC-t kinyírt fénykorában és hiába több éves játék, még mindig igazi értékmérőként használjuk, ha meg akarjuk tudni, hogy mit is tud a gépünk. Az ultra játék mellett átlag 37 fps-t értünk el, ami rögzítés alatt lecsökkent nagyjából 30-ra. Az eddig tesztelt gépek közül magasan a GX700VO hozta a legjobb játékélményt, mind vizuális, mind audió szempontból. Úgy néz ki, hogy a Crysis3 erre a gépre lett kitalálva. A GTA V-öt sem egyszerű maxra húzni, úgy, hogy élvezhető játékélményt adjon. Természetesen itt sikerült, a 8GB-s GTX980 gondoskodott rólunk. Minden grafikai beállítást kimaxolva a 8192MB-ból 4041MB-t emésztett fel így a játék. Ez játék alatt 35 fps-re volt elég, míg rögzítésnél stabil 32-re állt be.

A Shadow Of Mordor azon kívül, hogy az év egyik legjobb játéka volt, híres arról, hogy a frászt hozza a grafikuskártyákra. Szerencsére ez az esetünkben nem így történt. Jelenetektől függően elég széles skálán mozogtak az fps értékek. Egy átlagos, mászkálós, bújkálós jelenetnél egy viszonylag nyílt terepen közel 60 fps-t mértünk. Több szereplővel, szörnyekkel, sűrűbb területen ez 50-re esett vissza, míg a rögzített harcjeleneteknél 43-46 között mértünk.

Utolsó játékunk a Witcher3 volt. Be kell vallanom, hogy nem vagyok igazán otthon ebben a játékban, nem szeretem a hasonló típusú játékokat, de ha ezt félreteszem akkor az egészen biztos, hogy gyönyörű grafikával rendelkezik és leesik az állunk, hogyha útjára indulunk Geralt-tal. Átlagban 45 fps körüli értéken játszunk, azonban rögzítéssel együtt is stabilan tartható a 37 fps. Nem igazán lehet belekötni a játékba, minden ízében káprázatos.


Vízhűtéssel:
Az első alkalommal amikor a vízhűtést felpattintottuk és játszani kezdtünk, hatalmas eredményeket vártunk. Sajnos ez a Batman-nél nem jelentkezett és szinte teljesen ugyanazokat az eredményeket hozta, mint a dokkoló nélküli teszteknél. Ez eléggé meglepő volt, de nem adtuk fel, mentünk tovább. A Crysis-nál már érezhető különbségek voltak. Itt az alap 40 fps körüli érték 37-re módosult felvétel mellett. Ez már azért kecsegtető. A GTA rögzítés esetén 5 fps-sel hozott jobb eredményt mint a víznélküli megoldás. Egy ilyen teljesítményigényes játéknál ez elég nagy szó. A legszembetűnőbb eredményt a Shadow Of Mordor-nál értük el. Az első teszthez hasonlóan itt is elég széles skálán mozogtak az eredmények. A nyugisabb, sétálgatós, becserkészős jelenetek akár még 70 fps fölé is kúsztak. A csúcs jeleneteknél, több szereplős kaszabolásoknál pedig 48-50 közé esett az fps szám rögzítés közben. A Witcher 3-nál 50 fps körül hozott a vízhűtés, rögzítés közben ez visszaesett 43-ra.

ASUS R.O.G. GX700VO laptop - vélemény:


Összességében azt kell mondanunk, hogy egy igazán kivételes készülék a GX700VO. Az már a bejelentéstől kezdve világos, hogy nem lesz (nem is lehet) egy tömegtermék, így aki szert tesz egy ilyen szörnyetegre, az igazán büszke tulajdonos lehet, hiszen a laptop-történelem egy darabját tartja kezeiben. Rendkívül igényes, minden ízében prémium termék hatását kelti. Hardcore gamer laptop ellenére vékonyabb és könnyebb, mint mire elsőre számítottunk. Egy megfelelő táskával (az előző szériánál ez problémás volt) abszolút hordozható (gamer géphez képest) laptopról beszélhetünk.
A dokkoló már más kategória. Mivel hordozni nem lesz ilyen egyszerű, ezért egyértelműen asztalon a helye. Ha rákapcsoljuk a laptopot, akkor kb. 55 centi hosszú a szerkezet. A klasszikus számítógép asztaloknak ez lehet, hogy bajos lehet…A tesztasztalunkon sem igazán fért el, így külön helyet kellett neki találni. A játékélményt szinte kár emlegetni, mert mindent tud, amit elvárunk egy ilyen géptől. Abszolút asztali gép teljesítményt kapunk.

Szoftveres szempontból könnyen kezelhető felület a ROG Gaming Center, így gyorsan válthatunk a profilok között, illetve a hűtést is pár kattintással igazíthatjuk a felhasználási módhoz. Negatívumként nem igazán lehet felhozni semmit. Sokan várták alapértelmezettként a 4K-s kijelzőt, de számomra még 17.3” méretben is elfogadható és „kényelmes” a fullHD felbontás.

Nekem a 4K nem hiányzik. Sokakat a szín is meglepett, azonban éppen ideje volt kicsit elmozdulni a megszokott sémától. Összességében egy egyedülálló, nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakalkotó laptoppal állt elő az Asus és bejött nekik. Az ára igaz, hogy legalább olyan magas, mint a teljesítménye, de aki lecsap a GX700VO-ra, egy percig nem fog bánkódni, mert minden percét élvezni fogja.