Internetes megjelenés



Akik jártasak az informatika tudományában, azok sem biztos, hogy ismerősek ezen a területen. A honlapszerkesztés és a webdesign némileg átfedésben van egymással, de nem ugyanazt jelentik. A honlapszerkesztés maga a folyamat, a webdesign pedig a végtermékre vonatkozó elvárások gyűjtőfogalma. A honlapszerkesztéshez tartoznak a különböző parancsnyelvek és a számítástechnikai grafika ismerete. Ez az a váz, ami végül megteremti az interneten keresztül is elérhető és használható felületet, a honlapot. A webdesign esztétikai irányadó, ami ezt a szerkesztési folyamatot befolyásolja. A tartalom értéke nem függ a formától, de a szép formába zárt értékes tartalom igazi unikummá tehet egy internetes dokumentumot. Egyéniség és szépség vihető az információs felületre. A fehér alapon fekete betűk megszokott egyhangúsága elhagyható és túlszárnyalható a világhálón
Emlékszek mikor az eggyik megrendelés után mikor fellöttem a weblapot a tárhelyre és megnézte a ugy mond vásárlo az csak annyit mondott hogy:
Vásárló:Te am megnézed mit csinálsz?
Én:Erre én mert mi baj?
Vásárlóemmi csak annyira jo a weblap hogy sztem magad se láttad mennyire.
Én:Hát igen lehet hogy már megszoktam a weblapokat és mind egy forma.
Vásárlo:Ha csak ilyen minöségi munkáid lessznek akkor gazda és elfoglalt ember leszel.A jövö az a weblapban van mert interaktiv ujság.


A desing szót elég nehéz lefordítani. Szótár szerint jelent tervet, koncepciót, szándékot és mintát is. De ki lehet vele fejezni a készítést, kreálást és a szerkesztést is. Valahogy mégis többet érzünk e mögött a szó mögött. A szótár fordításai mellett valamilyen összhatást is jelent az emberek számára. A nyers jelentésben tehát egyféle előrelátó teremtés ez, ahol folyamatosan szem előtt kell tartani a végcélt. A webdesign tulajdonképpen ugyanez, csak internetes felületen . Egy adott oldal vagy információ megjelenését vizsgálja, határozza meg. Egyszerre lehet szerkesztési alapelv és terv, valamint utólagos értékelési szempont. A mai szóhasználatban leginkább a szépséggel párosítják össze, pedig szerintem kicsivel több annál. A tartalom, a szerkezet és a megjelenés egységessége és harmóniája. A honlap készítő cégeket úgy találhatjuk meg, ha ezzel a szóval keresünk. Mind hivatkoznak rá, de sehol nem részletezikezt a fogalmat. Mikor példát hoznak rá, akkor a szépség és az egyediség a legfontosabb jellemző.
A továbbiakban a design szót vegyük megjelenésnek. Tartalom és forma. Mindkettő fontos és az is, hogy megfelelő legyen az arány. Ennek kialakítása mindenkinek az egyéni ízlésétől függ. Erre lehet szempontokat adni, de egyértelmű szabályokat nem lehet kreálni. Az egyéniség fontos a tetszetős megjelenéshez. A modern társadalomban két irányzat van. Az egyik a fogaskerékké válás szürkesége, a másik az egyéniség elismerése és tisztelete. Egy átlagember kénytelen részévé válni egy nála nagyobb gépezetnek, de megvan a lehetősége arra is, hogy kifejezze önmagát. Erre az egyik legalkalmasabb média és fórum az internet.
Egy személyes honlap megjelenése az egész világ felé nyit kaput. Nem kell feltétlenül professzionális szinten értenünk a honlapszerkesztéshez, de van rá lehetőségünk, hogy elsajátítsuk mindazokat a készségeket és ismereteket, melyek képessé tesznek minket minőségi munka előállítására.


Megjelenés: Előoldal. Választható nyelvek, optimális felbontás, ajánlott böngésző, használathoz szükséges programok és rövid tartalom leírás.

Szerkezet: Framek. Tagoltság, honlaptérkép. Felbontásra való érzékenység. Szöveg igazítása, tördelése.

Grafika: Vizuális megjelenés. Egyediség és harmónia a tartalommal. Grafikai technikák megjelenése. Mozgókép, animáció.

Menü: Milyen megoldást használtak a menürendszernél. Többlépcsős menürendszer megvalósítása és minősége.

Linkek: Milyen a linkek megjelenése, elhelyezése, csoportosítása és a megnyitás formája. Van e közöttük hibás link.

Áttekinthetőség: Mennyire átlátható és könnyen használható. Menürendszer, hivatkozások, szövegrészek közötti navigáció.