Maga az ötlet az volt, hogy a klasszikus gitárt egy kisebb, könnyebb formára tervezik. Belátható hogy ehhez lényegesen kisebb gitár testre van szükség. 1925 elején egy mérnök ez azzal kívánta megoldani, hogy a klasszikus gitár rezgőtestét teljesen elhagyva elektromos gitárt épít elektromágneses hangszedőkkel.
Ez több szempontból is előnyös. Mint már mondtam az így készíthető gitár könnyebb és kisebb (lehetett volna) Elsősorban azonban nem ez volt a lényegi áttörés. Az amúgy (viszonylag) halk gitár, egyszerre hangot kapott, mert az elektromos jelet lehet manipulálni.
Nos az igazi áttörés mégsem jött el. A gitár test még mindig inkább volt akusztikus és abba építették a hangszedőket, mint hogy a testet lényegesen fejlesszék.
Az első ilyen gitár a Gibson ES-150 volt. ..és jött Les Paul bácsi, hogy márpedig ez így még nem elég. Igenis legyen tömör az a test (leszámítva egy két üreget ami elengedhetetlen). Valamint egy Leo Fender nevű mérnök felismerte hogy az elektromos hangszedők kis méretük miatt "többen" is elférnek, valamint még inkább manipulatívvá teszik a hangzást..
1963-ban a Gibson Firebird gitár gyakorlatilag feltette az "i"-re a pontot. Jelentősebb lépések nem történtek azóta. Rendre megpróbálnak újítani még, de mindhiába. Maga gitár addigra tökéletes lett. Hiába a szénszálas test, vagy a fej nélküli gitár esetleg + 1 húr, mert nincs olyan amit ma gitárral nem lehet.
Az osztott pick-upal a (hangszedő) a gitár kitúrta szintetizátort, népszerűbb lett a klasszikus zongoránál, minden sikert elért, de a harcának még nincs vége..

Miért?

Mert az elektromos gitár magában ugyan úgy szól mint az akusztikus társa (némi túlzással). Ezért aztán kombinálták egy hang transzformációs technikával. Ezeket hívják effekt pedáloknak. Nevezetes gyártói a BOSS vagy a Korg pl. Tulajdon képen arról van szó hogy a gitár elektromos jelét olyanra formálják, amilyenre épp a közönség kíváncsi. A tipikus elektromos hangzás is csak szimuláció. Soha nem adna olyan hangot egy hangszer sem. Csupán játék a technikával.

..és hogy ez meddig megy? Aki szereti ezt a hangszert, annak a végletekig.

Nem ragozom tovább, szeressétek a gitárt mert benne van a jövő, a múlt és a jelen összes fájdalma és öröme. A valaha látott legklasszabb hangszer(ek)..

Jöjjön néhány érdekes darab és egy pár kedvcsináló videó. Voltak már többnyire linkelve, de most legalább egy helyen van majdnem mind, aki nem látta őket, most megnézheti Összegyűjtöttem a "Best Of" kategóriát, amit nehéz már felülmúlni.

Íme egy erős közép kategória, alap effekt ( kb 40 HUF "csak" ) és egy csodás szóló. (ma találtam..)



Aztán ha egy kicsit tovább megyünk az árban és a tudásban (na ez nem biztos) , akkor akár a klasszikus zene is szóba kerülhet:



Ha tovább merészkedünk, akkor a gitár köré fel tudunk építeni egy-egy koncertet is. Nem csak a rock területén..(bocs ez csak így szétkapva van már fent.. ezt nektek youtube! )



Ha valami extrém kéne, akkor nem árt ha egy ilyet szerzünk:



..vagy tán inkább egy ilyet..




A végére hagytam a luxus tetőfokát. Az igazi szépséget.. de ezt meg kell fiztni és az árát súlyos milliókban mérik le.



Jó szórakozást a videókhoz és hallgassatok zenéket ne azt a műanyag hányadékot amit manapság készülnek letolni a torkunkon! Remélem megjött a kedvetek!

Rock 4 ever!

Sziasztok!