Miről is van szó? Szerintem ilyet már mindenki látott, ha csak futólag is. Szándékosan nem akarok a történetéről írni, mert az bárhol megtalálható a neten. Ez a post inkább csak "kedvcsináló"-ként álljon itt. Szóval ez egy olyan kocka, amiben a középső élek bármilyen irányban forgathatóak a tér 3 koordinátája körül. (Y, X,Z).
A klasszikus kocka, 3*3*3 kis kockából áll. Ezek mozognak egymáshoz képest. Azt ugye nem túl nehéz belátni, hogy ez a mozgás egy nem csekély matematikai problémát vetett fel.



Ahogy azt több forrás is megerősíti:

A kocka variációs lehetőségeinek száma ( 8! x 3^8 x 12! x 2^12 ) / 12 ~= 4.3 x 10^19..

Ha valaki élete minden másodpercben fordít egyet a kockán, akkor (feltéve, hogy nem jut olyan álláshoz, amit már egyszer kipróbált) 1 371 512 026 715 évre van szüksége az összes lehetséges állás kipróbálásához..

Belátható hogy az olyan mondatok tehát hogy: "Ez nekem véletlen sikerült már egyszer.." hazugságok. Megfelelő matematikai alapokkal megfejtették azonban, hogy a kockát 26 (újabban 25) lépésből is ki lehet rakni. Minden csak gyakorlás kérdése. Mivel elég drága darab, így manapság nem sűrűn látni. Viszont annál látványosabb. A világrekord jelenleg kb 7 mp..

Szóval van mire gyúrni annak aki meg akarja tanulni. Szerencsére van flash verzió belőle, úgyhogy lehet próbálkozni bátran. Aztán lehet villogni a haverok előtt ha már megy. Nem szaporítom tovább a szót feleslegesen, minden le van írva a megfelelő helyen. Amúgy is.. erről nem olvasni kell, játszani kell vele!
VIGYÁZAT! Állítólag ettől is lehet valaki függő!
Sok sikert!

A hivatalos oldal:

rubikstudio.hu

Egy kis kedvcsináló videó:



Valamit itt van a flash változat, amit a www.freeflashgames.hu tett közzé! Ezer köszönet érte, remélem nem okoz gondot ha beszúrom ide..



Játszatok sokat!

Sziasztok!