Nagyon nehéz olyan játékról írni, amit minden valaha az FPS szót hallott gamer ismer. Pláne nehéz úgy írni róla, hogy az alap mű az a multi játék ami megalapozta ezt a műfajt. Az első igazi FPS.

A Quake Live, aki még nem ismerné a Quake III (és nem Quake 3 ugye!! ) böngészőbe ültetése. Azt hogy erre miért volt szükség, épp ésszel nehéz belátni. Az alap ötlet az volt, hogy néhány textúra helyére reklám kerül, ezzel megalapozva a bevételt. Reklám? -riadhatnak most meg páran. Erről el kell mondjam, hogy jelen pillanatba, annyira sem zavaró, hogy észrevegye az ember egy-egy akció közben. Remélni merem csak, hogy később sem esnek át a ló túlsó felére.

Az online regisztráció után kapunk egy aktiváló kulcsot, amivel egy kb 6 megás böngészőbe települő "plugint" érhetünk el, valamint előállítja az online profilunkat. Miután túlestünk ezen a procedúrán a böngésző készen áll a pályát letöltésére és a konfigurálásra. Ez kb úgy 250 mega jelenleg. Ha türelmesen kivártuk, akkor nincs más dolgunk már, csak elkezdeni a játékot. Ezt a folyamatot elég csak egyszer megcsinálni (mármint a második felét, a pályák és a skinek letöltésest) , mert tapasztalataim szerint a csomagot eltéve és vissza másolva semmit sem kell újra szedni, ha esetleg a Windows beadná kulcsot.

Miután elkezdtük a a játékot egy tutorial (oktató) pálya elvileg leméri, hogy mennyire vagyunk jók, gyakorlatilag szerintem nem sok értelme van. Első körben egy kedves oktató bot bemutatja nekünk az alapvető felszereléseket és pályarészeket. Ez akár ki is hagyhatjuk (F3). Ezután pedig meg kell küzdenünk Crash-el (így hívják az oktató bot-ot). Na ez egy kétértelmű név Vele is meg kell küzdeni és a szó szerinti Crash-ekkel is Lévén a játék még béta, van egy-két (jó sok )hibája.

Tapasztalatból mondom pl, hogy az új NVidia drivert nem tűri meg. Azzal totál szétesik. Szenvedtem is vele eleget mire megtaláltam a kedvére valót.
Miután a kezdeti nehézségeken túljutottunk megnyílik előttünk az út az út a dolgok sűrűjébe, elérhetővé válik az igazi online móka. Tulajdonképen ugyan azt kapjuk mint a Quake III-ban. Ez rossz? Dehogy! Valami elképesztő, hogy telnek meg a régi pályák újra élettel.

Az új textúrák nagyon jól feldobják a hangulatot. Nem nagyon sikerült képet készítenem még belőle, mert néző módban rendre ledob valami bug miatt még, de azért kettő össze jött. Remélem látszik belőle majd, hogy a játék már béta fázisában is igen ütős színvonalat célzott meg. A pályák valamivel világosabbak és élénkebbek a színek benne. Néhány fegyver is új megjelenést kapott., amúgy minden hozza a színvonalat., akárcsak régen.

Quake III (katt a nagyításhoz)



Quake Live:



Mint az képeken is látszik a HUD átalakult. Végre van valami normális formája. Viszont én a pozíció jelző hiányát hibának tartom. nyomkodhatom a tab-ot ha valamit tudni is akarok, vagy megvárom még meghalok. Ha már a meghalásnál tartunk, arra nem kell soká várni... a Quake nem az a játék amit a kezdőknek bátran mernék ajánlani. Több mint 10 év FPS tapasztalattal a hátam mögött sem nevezném könnyűnek. Egy-egy meccs néha igencsak brutális (értsd: hent hegyek) őrjöngésbe megy át. Aki még nem látott ilyet, az próbálja meg elképzelni milyen mikor 20 ember és egyéb kreatúra plazma vetővel és rakétákkal egymásnak esik.

Mint mondottam volt, a játék a hagyományos multi alapokon nyugszik, szóval semmit extrát ne várjunk a megszokott játékmódokon kívül. Van itt: mindenki, mindenki ellen (Free for All), csapatos öldöklés (Team death match), duel (na ennek nem tudom mi a magyar megfelelője, bocs szerk: Kösz Lde: szóval párbaj ) és persze a Capture the Flag sem marad ki. (lopd el a zászlót).

Szóval adott a tér némi instant öldöklésre ismét. Van egy kis RPG beütés is beszúrva, hogy ki ne maradjon, mert manapság ez már divat. Elvileg minden egyes meccs után "kitüntetéseket" szerzetünk és statisztika készül. Sajnos egy ideje a szerverek terheltsége miatt ez nem működik, de sebaj. Tudjuk ezt be annak, hogy ez a játék még béta. A végleges verzió remélem stabilabb lesz. Hajrá Jhon! Én már tűkön ülve várom, addig pedig irány a béta.

Engedjétek meg, hogy ne osztályozzam le. Nem lenne szép egy bétára és elfogult is vagyok, nem is kicsit. Ha saccolnom kéne, akkor sem értékelném merő tiszteletből sem 95% alá, ami józan ésszel belátva nagyon durván felülértékelés.

„Let’s Quake again!”.

Sziasztok!

Ja és még egy valami, elmaradt a link www.quakelive.com
..és ha engem látsz ne lőj! Dont Shoot Me Pls! ( Keeperv85 néven vagyok)